Is een AGB-code verplicht voor een (waarnemend) huisarts?

9 november 2018 - Bij het afronden van je specialisatie huisartsgeneeskunde komt er veel regelwerk op je af. Allereerst sta je voor de keuze: start je in loondienst of ga je liever waarnemen? Deze keuze heeft onder andere invloed op de zorgregisters waar je ingeschreven moet staan om je werk correct uit te kunnen voeren. Zo is niet voor iedere huisarts een AGB-code verplicht om bijvoorbeeld te mogen declareren en recepten uit te schrijven.

In mijn werk als startersadviseur voor waarnemend huisartsen krijg ik vaak de vraag of registreren bij AGB voor waarnemend huisartsen nu verplicht is of niet. In deze blog lees je waarom het belangrijk is om te weten waarvoor het AGB-register dient, voor wie het register bedoeld is en hoe een inschrijving werkt.

Wat is een AGB-code?

Het Register Algemeen Gegevensbeheer Zorgverleners (AGB) is een landelijk identificatieregister in de zorg. Zorgaanbieders kunnen een persoonlijke AGB-code aanvragen, maar ook de praktijk waar zij werkzaam zijn heeft een eigen AGB-inschrijving. Met deze code kun je bijvoorbeeld digitaal declareren bij een zorgverzekeraar en recepten uitschrijven. Daarnaast kun je met deze code ook controleren of een zorgverlener bevoegd is om bepaalde zorg te leveren. Handig als je bijvoorbeeld een patiënt wilt doorverwijzen. Zonder vermelding van een AGB-code worden declaraties van zorgaanbieders niet verwerkt.

AGB-code voor de huisarts

Als waarnemer hoef je (nog) geen AGB-code aan te vragen. Het is tenslotte de praktijk of praktijkhouder die de declaraties richting zorgverzekeraars indient. Wil je stoppen met waarnemen en bijvoorbeeld een eigen praktijk starten? Dan moet je eerst je inschrijving bij de Kamer van Koophandel aanpassen en pas daarna een AGB-code huisarts aanvragen. Overigens is dit slechts één van de vele zaken die je dan moet regelen. Raadpleeg je adviseur om alle to do-acties in de juiste volgorde te doen.

Ook als HIDHA is een AGB-code niet verplicht. Consulten en werkzaamheden vallen onder de praktijk waarvoor iemand werkt. Op declaraties wordt dan ook altijd de code vermeld van de praktijk of praktijkhouder waarvoor iemand werkt. Het komt regelmatig voor dat een assistente, praktijkmanager of partner verantwoordelijk worden gemaakt voor het indienen van de declaraties. Maar ook dan is het altijd de code van de praktijk of praktijkhouder die vermeld staat op de declaraties.

AGB-code aanvragen wanneer je stopt met waarnemen

Ga je

vanuit een waarnemende functie associëren of een eigen praktijk beginnen? Dan is het belangrijk om te weten dat je AGB-registratie nauw samenhangt met je inschrijvingen bij de Kamer van Koophandel en het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Beëindig je een KvK-registratie? Dan beëindig je ook je AGB-code. Deze kun je opnieuw aanvragen nadat je KvK-nummer weer actief is of je je opnieuw inschrijft. Een reeds beëindigde AGB-code kun je helaas niet opnieuw activeren. Het is d

an ook belangrijk dat je, wanneer je bijvoorbeeld een praktijk gaat overnemen of associëren, eerst je inschrijving bij de Kamer van Koophandel regelt, voordat je een AGB-registratie aanvraagt. 

Hoewel er koppelingen zijn tussen het KvK-, BIG- en AGB-register, ben je zelf altijd verantwoordelijk voor de gegevens in het register. Check dit dus altijd zelf wanneer je nieuwe stappen gaat zetten in je carrière.

Heb je toch nog vragen over de AGB-code of over andere zaken die je moet regelen als (aankomend) waarnemer: laat het mij weten of benader een startersadviseur in jouw eigen regio via vvaa.nl/waarnemendhuisartsen. Download op onze website ook meteen de checklist over alles waar je aan moet denken als je gaat starten als waarnemer. Superhandig!

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email
Rizlane Ahabbad | VvAA


Rizlane Ahabbad is startersadviseur bij VvAA. Zij begeleidt AIOS huisartsgeneeskunde die na hun specialisatie gaan waarnemen en al waarnemen. Rizlane is actief in het postcodegebied 2100 t/m 2800 en 4200 t/m 5199.

E-mail:   rizlane.ahabbad@vvaa.nl
Tel:        06 83 91 08 84