Inloggen

Africa Classic: sportief mountainbike-avontuur in Afrika

1 maart 2020 - Ben jij sportief en avontuurlijk? Dan is de Africa Classic van onze partner Amref Flying Doctors misschien ook iets voor jou. Nick Brinkman, VvAA-lid en plastisch-, reconstructief- en handchirurg in opleiding, ging je voor.

‘Begin vorig jaar stuitte ik op een kleine Africa Classic-advertentie in de Volkskrant. Ik wist gelijk dat dit echt iets voor mij was. En gelukkig wist ik mijn goede vriend Coen Schreuder, gynaecoloog in opleiding, zo gek te krijgen zich óók op te geven. Medio maart zijn we als team ’The Biking Doctors’ begonnen met trainen.’ Lachend: ‘Want we zijn wel echt ‘mooi weer'-fietsers’.

Nick Brinkman (links) en Coen Schreuder (rechts), ofwel: The Biking Doctors:

Deelname Africa Classic

Uitdaging

‘Omdat ik zelf veel sport en fiets was de Africa Classic voor mij geen enorm sportieve uitdaging. Maar het bij elkaar krijgen van het benodigde sponsorgeld (€ 5.000.-) voor Amref Flying Doctors, vond ik wél een uitdaging. Want nadat onze vrienden en familieleden ons een flink stuk op weg hadden geholpen, moesten we toch nog een behoorlijk stukje overbruggen. Door ons netwerk in te schakelen is het uiteindelijk wel gelukt. Bijvoorbeeld door leden van onze medische beroepsvereniging te vragen of ze in ruil voor een financiële bijdrage hun logo op ons fietsshirt wilden zetten.

Uniek landschap

“Afgelopen oktober was het dan eindelijk zover. In tegenstelling tot veel andere deelnemers wist ik een beetje wat ik kon verwachten omdat ik al eens in Afrika was geweest. Maar ook nu weer hebben het unieke landschap en de mensen veel indruk op me gemaakt.’ 

Deelname Africa Classic


‘Ik kende Amref Flying Doctors al voordat ik aan de Africa Classic meedeed. Maar ik was in de veronderstelling dat ze vooral met vliegtuigjes naar afgelegen gebieden van Afrika vlogen om daar zorg te verlenen. Maar door de projectbezoeken tijdens de week zelf, kwam ik erachter dat dit maar een klein onderdeel is van wat Amref doet. 

Zo zorgt de organisatie bijvoorbeeld ook voor schoon drinkwater in dorpen en geven ze veel voorlichting - bijvoorbeeld over de gevaren van meisjesbesnijdenis. De ontmoeting met Cynthia, die zelf als jong meisje tegen haar wil in werd besneden, heeft veel indruk op me gemaakt.

Tekort aan zorgpersoneel

‘In Nederland is het heel vanzelfsprekend dat je, ongeacht welk medisch probleem ook, je altijd ergens terecht kan. In veel Afrikaanse landen is dit niet zo, onder meer door het grote tekort aan medisch personeel. Afgelopen jaar haalden de deelnemers van de Africa Classic meer dan 1.1 miljoen euro op. Met dit bedrag kan Amref heel veel medisch personeel opleiden. Dat ik daar een bijdrage aan heb kunnen leveren vind ik heel tof. Tot slot vond ik het bijzonder dat je in een korte tijd echt een hechte band met de overige deelnemers opbouwt. Ik vermoed omdat je ver van huis zo’n unieke ervaring met elkaar deelt. En tot slot: wanneer je op tijd begint met trainen is de Africa Classic echt goed te doen. Bijna iedereen van mijn editie heeft de finish gehaald!’ 

Tanzania Classic (400km) 10-17 oktober 2020 | Uganda Challenge (600 km) 20-27 juni 2020

> Meer informatie over de Tanzania Classic en het sponsorbeleid van VvAA
Groepsfoto van leden en collega's van VvAA die de Africa classic hebben gefietst in 2019
Hard work, magic moments
Tanzania Classic 2020
Doet u mee met de Tanzania Classic in oktober 2020? Een onvergetelijke en inspirerende ervaring. VvAA sponsort de eerste 10 VvAA-leden die zich aanmelden met € 1000,-