Verbouwing of aankoop praktijkpand? Denk één koper vooruit

22-07-2013
Jeroen Renkema, praktijkadviseur bij VvAA

Bij aankoop of verbouwing van een praktijkpand is het verstandig om niet alleen te focussen op eigen gebruik, maar ook op de mogelijkheden van het pand voor de koper ná u. De kwaliteit van de vierkante meters speelt daarbij een belangrijke rol, zegt bedrijfsmakelaar en taxateur René Hoving.

Een fraaie architectonische uitbouw met één behandelkamer en alle mogelijke technologische voorzieningen kan voor de praktijk een waardevolle investering zijn. De koper na u denkt daar vanuit zijn perspectief wellicht heel anders over. Als hij er een woonhuis van wilt maken, is die prachtige uitbouw in het slechtste geval alleen nog bruikbaar als bergruimte.

Een van onze goede relaties, bedrijfsmakelaar en specialist in ‘zorgvastgoed’ Rene Hoving, komt vaker in een spreekkamer dan menig patiënt. “Dan ben ik degene die vragen stelt, de situatie opneemt, analyseert en ten slotte waardeert”, aldus Hoving. Als taxateur kijkt hij naar de kwaliteit van de vierkante meters. “De alternatieve aanwendbaarheid speelt daarbij een belangrijke rol. Oftewel: de highest and best use. Uw pand kan bijvoorbeeld ook geschikt zijn als woonhuis of winkel. En bij alle alternatieven hoort een huurwaarde. Hoe hoger de huurwaarde, hoe hoger de marktwaarde van uw pand.”

Om die reden is het van belang bij alle vastgoedbeslissingen na te denken over de consequenties, in relatie tot de alternatieve aanwendbaarheid. “Mijn advies is om bij aankoop- of bouwbeslissingen altijd één functie vooruit te kijken.”

Taxateur inschakelen? Let op bevoegdheid

Wilt u uw nieuwe praktijk laten taxeren voor de hypotheek,  dan stelt de bank een aantal voorwaarden. Een daarvan is dat u een taxateur inschakelt die daartoe bevoegd is. Dat houdt in dat deze minimaal staat ingeschreven bij "Vastgoedcert" en dan in de kamer "BV" (bedrijfsmatig vastgoed).

Meer informatie

VvAA adviseur Rejoer Renkema VvAA
Hebt u vragen over uw praktijk, of over een eventuele aankoop of overname? Neem dan contact op met de auteur Jeroen Renkema is praktijkadviseur bij VvAA.


Contact met VvAA

Ontdek wat een financieel adviseur voor u kan betekenen: