Inloggen

Aandachtspunten bij beeldbellen

28 april 2020 - Bellen met beeld kan een alternatief zijn voor face-to-face consulten, maar ook voor groepsbehandelingen. Het is wel belangrijk dat de vorm van beeldbellen voldoet aan de veiligheidseisen van de AVG. Dit geldt ook als de patiënt zelf gebruik wil maken van een onveilige vorm: u blijft in dat geval ook verantwoordelijk voor de naleving van AVG en dient de ander hierop aan te spreken.

Niet alle vormen van beeldbellen voldoen aan de veiligheidsnormen van de AVG. In elk geval is contact via WhatsApp, Skype en FaceTime niet voldoende veilig.

Wel bestaan er ehealth-oplossingen die veilig videobellen mogelijk maken. Check in ieder geval of deze alternatieven voldoen aan de AVG. Opties die in aanmerking komen zijn: SignalWeSeeDoZaurusE-zorg en BeterDichtbij. BeterDichtbij richt zich nu op huisartsen en ziekenhuizen en heeft geen ruimte voor andere beroepsgroepen.

Aandacht voor beperkingen en risico’s 

Zorg op afstand brengt beperkingen en risico’s met zich mee, zeker als u de patiënt (nog) niet kent. Het is belangrijk dat u én de patiënt zich daarvan bewust zijn. Lees de aandachtspunten bij beeldbellen met betrekking tot uw zorgplicht.
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email