6 tips voor een zorgeloze vakantie

Vakantiestress? Met deze 6 tips gaat u onbezorgd op pad.

Hoe bereidt u zich effectief voor op uw vakantie? Van een vroegtijdige Out of Office tot een veilige internetverbinding en reddende apps. Zes simpele stappen voor een ontspannen start en verloop van uw reis.

 • Tip 1: plan tijd om af te ronden en in te pakken 
  Sta twee weken van te voren al stil bij het over te dragen werk. Maak een checklist: zet uw out of office aan, informeer uw leidinggevende en de collega die het stokje overneemt. Neem waar mogelijk een dagje eerder vrij om de laatste voorbereidingen voor uw vakantie af te ronden.
 • Tip 2: gebruik een paklijst 
  Typ op Google eens ‘paklijst zomervakantie’ in en de kant-en-klare paklijsten vliegen u spreekwoordelijk om de oren. Zo hoeft u niet lang na te denken over wat u mee wilt nemen én zorgt u ervoor dat u niets vergeet.
 • Tip 3: denk thuis al aan onderweg
  Lees u goed in van te voren. Niet alleen is de voorpret minstens zo leuk als de daadwerkelijke reis, u voorkomt ook onnodige stress. Weet u bijvoorbeeld al hoe u van het vliegveld naar het hotel komt? Vaak kunt u van te voren online al bus- of treinkaarten kopen, doorgaans ook goedkoper! En gaat u op reis buiten Europa? Vergeet dan niet uw bankpas te activeren.
 • Tip 4: zorg voor voordelig en veilig internet 
  Kunt u het museum niet vinden of zoekt u een gezellig eetcafé waar de locals komen? Dan wilt u dat snel online opzoeken. Gelukkig kunt u sinds 15 juni door heel Europa internetten zonder extra kosten. Echter, buiten Europa betaalt u nog steeds de hoofdprijs. Een voordelige oplossing? Veel internetproviders bieden 4G-verbinding via buitenlandbundels voor een vast bedrag die u van te voren kunt ‘aanzetten’. Zo kunt u toch internetten zonder onverwachte kosten. Maak echter géén gebruik van een open Wi-Fi-netwerk (zonder wachtwoord), uw gegevens zijn dan niet veilig. Wilt u dit toch doen? Download dan van te voren een app voor een veilige VPN-verbinding (bijvoorbeeld van Norton WiFi Privacy of Hola VPN) en verwijder het Wi-Fi-netwerk na gebruik via ‘vergeet netwerk’.
 • Tip 5: ken uw reddende apps
  Als u dan toch overal toegang tot internet hebt, dan zijn de volgende apps handig op reis.
  • Met Duolingo kunt u onderweg alvast woorden en zinnen leren.
  • Google Translate vertaalt woorden en zinnen die u kunt laten uitspreken door de telefoon. Handig als iemand geen Engels spreekt!
  • Bent u in een ver land en wilt u de lokale prijzen omrekenen in euro’s? Met de XE wisselkoers app is het zo gepiept.
  • En hebt u een mooi souvenir gevonden? Met de ‘Is dit OK?’ app van de douane controleert u snel wat u wel en niet mee mag nemen.
 • Tip 6: denk aan uw verzekeringen
  Tot slot, controleer altijd uw verzekeringen vóórdat u op vakantie gaat. Zo kunt u bij onverwachte gebeurtenissen, zoals diefstal van bagage of schade, een deel van de kosten claimen. Zo lopen de kosten van een vakantie niet onnodig op. Ook bij VvAA sluit u gemakkelijk en snel een doorlopende reisverzekering af.

 • En nu: alleen nog maar genieten!