Inloggen

Vijf meest gestelde vragen Omgaan met werkstress 

webinar voor zelfstandig fysiotherapeuten van 2 september 2020


 1. Waar de disbalans ligt tussen draaglast en draagkracht verschilt per persoon. Hoe weet je nu wat voor jou de grens is?

  Belangrijk is om je eigen grens te bepalen. Daarvoor heb je wel wat distantie nodig, ruimte voor reflectie. In het webinar worden hiervoor handvatten gegeven. Vragen die een rol spelen bij het bepalen van je grens zijn onder meer: duurt het gevoel van stress of overbelast te zijn lang, beperkt het je functioneren, beïnvloedt het je gedrag, hoe voel je jezelf erbij? Maar ook: hoe kijkt je directe omgeving ernaar?

 2. Welke signalen geven aan dat er sprake is van disbalans en dat het de verkeerde kant op gaat?

  Signalen van disbalans zijn bijvoorbeeld fysieke klachten, veranderend eet- of drinkgedrag, onzekerheid, financiële zorgen en/of juist het structureel wegdrukken van signalen dat het de verkeerde kant op gaat. Vaak begint het met kleinere waarschuwingen, zoals verhoogde vergeetachtigheid, en nemen zowel het aantal als de intensiteit van de signalen toe over tijd. In het webinar passeren meer signalen de revue. 

 3. Wat is de grootste valkuil als er mogelijk in het najaar een tweede lockdown komt?

  De grootste valkuil is eigenlijk het niet meenemen van je éigen lessen van de eerste lockdown. Concreet leidt dat mogelijk tot het focussen op het onveranderbare, terwijl het herkennen en vervolgens accepteren daarvan je juist veel ruimte gaat geven. Ruimte die bewust gebruikt kan worden voor het veranderen van hetgeen je wél kan veranderen. Zie ook de in het webinar gebruikte ‘cirkel van invloed en betrokkenheid’.
 4. Kun je een paar handvatten geven voor positief denken?

  ‘Sla de leuke dingen niet over’, is een heel belangrijke. Klinkt logisch, maar het gebeurt vaak niet. Door gebrek aan energie wordt alles wat niet per se 'moet' al snel overgeslagen. Met tot gevolg dat er ook niet meer wordt opgeladen en er een negatieve energiebalans ontstaat. Het model met energievreters en –gevers in het webinar, de cirkel met de acht parten, geeft een breder perspectief op de energiebalans. Onder de noemer ‘mentale fitheid’ worden ook heel concrete voorbeelden behandeld.

 5. Wat zou een werkgever kunnen betekenen voor de medewerkers om werkstress te verminderen? 

  Stap 1 is bewustwording en bespreekbaarheid. Hoe verder? Op 23 september is er een tweede webinar specifiek over hoe fysio-werkgevers kunnen omgaan met werkstress bij de medewerkers. 

Meer informatie

Kijk voor meer ondersteuning bij stress eens naar de volgende mogelijkheden: