Verslag zaterdag 1 april

Congres Witte Jas aan de Wilgen

‘Een goed begin van stoppen met werken’

Op zaterdag 1 april kwamen zo’n 160 medisch professionals, van wie velen met hun partner, naar het VvAA-congres Witte Jas aan de Wilgen. Zij kregen informatie hoe stoppen met werken in de praktijk gaat: een overgang die in totaal, met alle voorbereidingen, ongeveer twee jaar in beslag neemt. ‘Dit geeft stof tot nadenken,’ aldus een van de aanwezigen.

Oud paralympisch tennis kampioen Esther Vergeer kreeg alle aandacht van de volle zaal. Ze sprak met humor en bevlogenheid over haar carrière als topsporter en hoe die daarna een andere wending nam. Bottom-line van haar verhaal: je maakt plannen voor de periode na de overdracht maar je moet je realiseren dat het een plan op papier is. Je hebt het idee dat je opties beperkt zijn, maar je kunt nog veel meer dan je denkt. Esther nam tijdens haar loopbaan soms lastige beslissingen. ‘Ik heb me daarbij laten coachen, om echt een weloverwogen goede keuze te kunnen maken. Dat heeft mij enorm geholpen.’ 

De link met de workshops was snel gemaakt: diverse adviseurs van VvAA gaven workshops om de aanwezigen te  informeren wat er allemaal komt kijken bij het afbouwen van de werkzaamheden en de voorbereiding op het pensioen. Voor huisartsen, tandartsen, fysiotherapeuten en medisch specialisten werden specifieke workshops gegeven waaraan zij moeten denken bij stoppen met werken. Jeroen Renkema, Sander van de Kragt, Richard Brugman en Alfred de Jong gaven antwoord op vragen zoals: hoe bepaal je de waarde van een praktijk? Wat doe je als je geen opvolger vindt?

Complex

In de workshop financiële planning werd door Gertjan Portman een compleet beeld geschetst van elementen die de financiële ruimte na pensioen bepalen: van AOW tot aan nalatenschap. ‘Zeer professioneel en nuttig, dit verhaal,’ aldus een deelnemer. ‘Het is complexe materie, en dit geeft stof tot nadenken’ en ‘zeer interessant’ volgens andere deelnemers.

Hoe betrek je je personeel? 

Bas van Kasteel en Edith Peters gaven een workshop over hoe je je personeel tijdig informeert. Zij gaven nuttige tips over de rechten én de plichten die voortkomen uit de arbeidsovereenkomst bij een overdracht. Een van de deelnemers vroeg zich bijvoorbeeld af hoe het zit met een opleiding van een van de medewerkers waarin is geïnvesteerd met de voorwaarde dat die medewerker drie jaar bij de praktijk blijft. Aan wie betaalt die medewerker de boete als deze voorwaarde wordt geschonden als de zittende praktijkhouder (die de investering heeft gedaan) al weg is…? 

Herkansing op zaterdag 4 november 2017

‘Dit is een perfect begin van stoppen met werken,’ aldus een bezoeker na afloop. Wie het congres niet heeft kunnen bijwonen, heeft op zaterdag 4 november nog een kans: dan organiseert VvAA wederom een editie van het congres Witte Jas aan de Wilgen.

Tot slot: 3 tips van onze experts

  • Start op tijd met de daadwerkelijke overdracht van een praktijk.
  • Zorg dat uw praktijk op orde is, onder andere omwille van de zorgvuldigheid richting personeel.
  • Elke praktijk is anders en vergt maatwerk. Elke situatie is anders. Ga daarom niet af van algemeenheden en laat u adviseren door een specialist.

Datum, tijdstip en locatie

Datum: 4 november 2017
Aanvang: 09:30 uur
Einde: 15:30 uur
Locatie: 't Hart, Orteliuslaan 750, Utrecht
Kosten: € 211,75 per deelnemer. Een combikaart (u en uw partner) kost € 332,75. De bedragen zijn inclusief btw.
Accreditatie: voor huisartsen (3 punten)Bekijk deze sfeerimpressie