Symposium: Leren veranderen van de Masai

Op 7 november is de Keniaanse Nice Leng’ete te gast bij VvAA. Ze is een voorvechtster in de strijd tegen meisjesbesnijdenis. Time Magazine
benoemde haar tot ‘een van de meest invloedrijke mensen op aarde'. Wat kunnen we van haar leren voor onze dagelijkse praktijk?


De Masai als voorbeeld van succesvolle cultuurverandering

Positief veranderen van binnenuit

Praktische informatie

  • Datum: donderdag 7 november 2019
  • Tijd: Vanaf 18.00 uur staan de broodjes klaar. Om 19.00 uur start het programma. Om 21.00 uur sluiten we de avond af met een borrel.
  • Locatie: 't Hart (hoofdkantoor VvAA), Orteliuslaan 750, Utrecht
  • Kosten: € 17,50 (een deel van de opbrengst komt ten gunste van Amref Flying Doctors)
Meld u direct aan

Op donderdag 7 november is Nice Leng’ete te gast bij VvAA. Nice vluchtte als 8-jarig Masai-meisje tot twee keer toe voor haar besnijdenis. Inmiddels is de 28-jarige Keniaanse een voorvechtster in de strijd tegen meisjesbesnijdenis en werd zij benoemd tot ‘een van de meest invloedrijke mensen op aarde’ door Time Magazine.  

Nice ging - met hulp van Amref Flying Doctors - het gesprek aan in haar Masai-stam en zorgde ervoor dat er een alternatief kwam: namelijk onderwijs. Maar liefst 17.000 meisjes zijn hierdoor niet besneden. Erica Bakkum, gynaecoloog en oud VvAA-bestuurslid, was in Kenia aanwezig bij een alternatieve inzegeningsceremonie van meisjes. Erica gaat met Nice in gesprek. Hoe is het Nice gelukt om deze positieve verandering van binnenuit te creëren?

Wat kunnen wij leren van deze cultuuromslag? 

Ook in onze zorgorganisaties worden we geconfronteerd met diverse cultuurvraagstukken. Denk aan het samenwerken tussen verschillende generaties, en de ruimte om al dan niet feedback te geven. Wat kunnen we leren van deze succesvolle cultuuromslag bij de Masai? En welke parallellen zijn er te trekken richting de Nederlandse gezondheidszorg?

Onderzoeker verandermanagement Ernst Graamans van Ten Have Change Management onderzocht deze cultuuromslag, waarvoor hij weken bij de Masai verbleef. Hij heeft de belangrijkste lessen in kaart gebracht en gaat hierover met ons in gesprek. 

Kortom: het belooft een bijzondere avond te worden met veel ruimte voor interactie. Er is beperkt plaats, dus meld u snel aan