Ronde-tafelbijeenkomst 9 oktober 2019

Hoe zorgt u ervoor dat uw praktijk ‘e-health proof’ is? Wanneer u kiest voor e-health-oplossingen, is het goed te weten waar u op juridisch gebied op moet letten. 

E-health proof: wat komt er juridisch bij kijken?

Ronde-tafelbijeenkomst 9 oktober 2019

Praktische informatie

Datum: woensdag 9 oktober 2019

Locatie: VvAA, Orteliuslaan 750, Utrecht.
Kosten: geen, u bent onze gast
Aanmelden: stuur ons een mailtje om u aan te melden: PostpuntJDV@vvaa.nl 

Programma

  • 17 – 17.30 uur: Inloop met broodje & drankje
  • 17.30 –19 uur: Presentaties van mr. drs. Shirin Slabbers, mr Annemarie Smilde en de heer Joël Buiter.
  • 19 – 19.30 uur: Gelegenheid voor vragen & discussie
  • 19.30 – 20.30 uurAfsluitende borrel 
Veel zorgverleners werken in de praktijk al met e-health-toepassingen. Denk aan (medische) hulpmiddelen die worden verstrekt aan patiënten, apps die helpen bij het stellen van diagnoses of een videoconsult. Waar moet u op juridisch gebied op letten als u kiest voor e-health-oplossingen?

In de ronde-tafelbijeenkomst op woensdag 9 oktober aanstaande, krijgt u antwoord op vragen als: 

  • Welke verplichte voorbereidingen treft u? 
  • Hoe werken e-health-toepassingen door in de behandelrelatie? 
  • Wat te doen als er onverhoopt iets mis gaat? 
Voorbereidend werk
Gaat u een e-health-toepassing gebruiken? Dan is het zaak dat u uitzoekt of het als medisch hulpmiddel kan worden beschouwd. In dat kader is een melding wellicht noodzakelijk. Doet u dit niet en is dit wel verplicht, dan riskeert u een boete van de IGJ.

Behandelrelatie
Bij een e-health-toepassing moet de informed consent vaak anders worden ingevuld.  Vanzelfsprekend is het ook van belang te weten waarvoor u aansprakelijk bent wanneer u bijvoorbeeld een apparaat aan een patiënt meegeeft. 

Programma 
Tijdens de ronde-tafelbijeenkomst ‘E-health proof!’ praten mr. drs. Shirin Slabbers (VvAA), mr. Annemarie Smilde (VvAA) en de heer Joël Buiter (IGJ) u bij over de juridische aspecten rondom e-health. Met name de aansprakelijkheid, zowel civielrechtelijk als tuchtrechtelijk, komt aan bod. In januari 2020 volgt het tweede deel van de ronde-tafelbijeenkomst ‘E-health proof!’ waarin privacyregels centraal staan. 

In beide bijeenkomsten krijgt u een praktische vertaling van het juridisch kader naar úw dagelijkse praktijk. 

Over de sprekers

RondetafelbijeenkomstJoël Buiter is werkzaam bij de de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) als Senior Inspecteur e-Health. De IGJ houdt hierbij toezicht op diverse vlakken: bij fabrikanten van software als medische hulpmiddelen en bij zorginstellingen op het gebied van e-health en zorg-ICT.

Rondetafelbijeenkomst E-health proofMr. drs. Shirin Slabbers
is jurist senior gezondheidsrecht bij VvAA en houdt zich bezig met aansprakelijkheidsrecht en samenwerkingsgeschillen. Daarnaast staat zij veelvuldig medici bij in klacht- en tuchtprocedures en bij onderzoeken door de IGJ. Shirin Slabbers adviseert medisch beroepsbeoefenaren en zorgorganisaties over allerhande gezondheidsrechtelijke zaken.
Jurist Annemarie Smilde | VvAAMr. Annemarie Smilde
is senior specialist gezondheidsrecht bij VvAA. Ze adviseert zorgverleners, zorgondernemingen en beroepsorganisaties in de zorg over de toepassing van wet– en regelgeving. Ze heeft jarenlange ervaring in het bijstaan van zorgverleners in juridische geschillen, waaronder tuchtprocedures. Ook geeft zij ruim twintig jaar scholing en voorlichting aan zorgverleners.


Aanmelden

Hebt u interesse om de bijeenkomst bij te wonen? Stuur ons een mailtje om u aan te melden.