Inloggen

Onlinelezing de Camino de Santiago

Exclusief voor VvAA-leden € 5,00 korting op deze online lezing van de Vrije Academie. Meer informatie/Aanmelden

Onlinelezing VA: Camino de Santiago

Praktische informatie:

  • Datum: dinsdag 18 mei om 20.00-21.00 uur
  • Prijs: €13,- (normaal €18,-)
  • Vul de kortingscode VVAA-CAM in bij uw bestelling
  • Aanmelden
  • Locatie: online via Zoom. De lezing vindt live plaats op de bovenstaande data (terugkijken op een later moment niet mogelijk).
  • U ontvangt uiterlijk 1 uur voor aanvang van de lezing een link waarmee u de lezing via het programma Zoom kunt bijwonen.

    Het is handig alvast Zoom te installeren op uw computer.

Tijdens deze online lezing neemt kunsthistoricus Max Put u mee over de camino naar Santiago de Compostela, waar u het portaal zal betreden om de iconografie van het schitterende beeldhouwwerk van meester Mateo nader te bestuderen. 

De Pórtico de la Gloria is het 12de-eeuwse westportaal van de kathedraal van Santiago de Compostela, waar de relieken bewaard worden van de apostel Jacobus de meerdere die volgens de legende het christendom naar Spanje gebracht heeft. Het geldt als een hoogtepunt van romaanse beeldhouwkunst en wordt toegeschreven aan ‘meester Mateo’.

De kerk was (en is) het doel van de ‘camino’, de route door Noord-Spanje die vanaf de middeleeuwen vanuit allerlei plaatsen in Europa gelopen wordt door pelgrims. Volgens de traditie bestijgen ze aan het eind van hun tocht de trappen naar het portaal waar ze het beeld van Sint Jacobus aanraken alvorens de kerk te betreden.