Noord/Zuidlijn

Exclusieve excursie voor VvAA-leden

Praktische informatie

  • Data zondag 2, 16 of 23 juni 2019
  • Tijd 14.00 – 16.00 uur
  • Startpunt Amsterdam CS (aanvullende informatie vindt u op uw ticket)
  • Prijs € 21,50 p.p. (Let op: dit is exclusief vervoerbewijs voor de metro, dus neem uw OV-kaart mee of schaf, indien u geen OV-chipkaart heeft, vóór aanvang van de excursie een GVB-dagkaart aan.)
  • Aanmelden cultureleagenda.nl/artsenauto
De tour is inclusief
* 2-uur durende rondleiding met gids
* Audio-ondersteuning

Excursie Noord/Zuidlijn

Tijdens deze tour ziet u de hoogtepunten die de nieuwste metrolijn aan Amsterdam schenkt. Na vijftien jaar boren, rails aanleggen en testritjes rijdt de Noord/Zuidlijn inmiddels voor iedereen. De lijn is uniek in de wereld, niet door zijn lengte (slechts tien kilometer) en ook niet door de aantallen passagiers per dag, maar wel door de unieke bouwmethoden en de enorme uitdagingen van een stad die in een moeras gebouwd is. 

De ingenieurs hebben alle registers opengetrokken om bijna onmogelijke klussen te klaren, zoals de passage van Centraal Station, boren in een verzakte binnenstad en de aanleg van de diepe stations. De lijn zorgde vanaf het begin voor kritiek en discussies, maar ook voor nieuwsgierigheid en verwondering. Tijdens deze tour neemt een gids u mee langs de nieuwe route.

De metro rijdt in 16 minuten van Noord naar Zuid, maar in deze tour krijgt u gedurende twee uur van alles van de Noord/Zuidlijn te horen en te zien. U wordt bijgepraat over de techniek (vier verschillende tunnelbouwmethoden zijn toegepast), de architectuur en de kunst langs de Noord/Zuidlijn. De architecten en kunstenaars hebben elk station een eigen identiteit gegeven en bieden op deze manier oriëntatie aan reizigers.

Fotografie: Ge Dubbelman