Inloggen

Muzikaal genieten in Eindhoven

Ontvang als VvAA-lid € 10,- korting per toegangskaartje

Muzikaal genieten in Eindhoven

Praktische informatie

Als VvAA-lid ontvangt u € 10,- korting met de kortingscode A&AMGE2019.
 
Geopend door toenmalig Koningin Beatrix in 1992 kan Muziekgebouw Eindhoven zich qua akoestiek meten met de top. Zet in deze akoestiek een line-up van internationaal aanzien en muzikaal genieten is bijna een understatement te noemen. Speciaal voor VvAA-leden biedt Muziekcentrum Eindhoven een exclusieve korting van € 10,- per kaart op onderstaand geselecteerd programma gedurende het seizoen 2019/2020. 

25 sep - World of Rhythm: Music, Beats & Dance
Dominique Vleeshouwers (winnaar TROMP Percussion 2014) samen met harmonie St. Michaël van Thorn (beste harmonieorkest van Nederland én winnaar van het Europees kampioenschap voor blaasorkest) én de Eindhovense breakdance groep The Ruggeds verzorgen een daverende voorstelling! Een natuurlijk geheel van nieuw gecomponeerde muziek, klassiek slagwerkrepertoire, urban en de harmoniewereld. Breakdance mondt uit in ballet, harmonie wordt hiphoporkest en intieme slagwerkklanken evolueren tot energieke beats. Ofwel: feest!

03 okt  - Cappella Amsterdam
Nog maar een jaar geleden won Capella Amsterdam de Ovatie-2018, dé klassieke muziekprijs van de Nederlandse schouwburgen en concertzalen, voor haar ‘volledig afgestofte en verfrissende’ (juryrapport) uitvoering van Ein Deutsches Requiem van Brahms. ‘Een waanzinnig zingend Capella Amsterdam, een uitvoering om niet licht te vergeten’, schreef Trouw. Vanavond opnieuw dat requiem, maar dan in Brahms’ eigen versie voor koor en piano 4-handig, gecombineerd met Stravinsky’s intrigerende Psalmen Symfonie, waarvan Sjostakovitsj de versie voor piano 4-handig maakte – een echte ontdekking, want pas zeer recent voor het eerst uitgegeven.

10 okt - BBC Philharmonic & Augustin Hadelich viool
"Als een zilveren draad spon hij een prachtig gefocusde klank door elke bladzijde van de partituur." aldus de Chicago Tribune over Augustin Hadelich. Zilver past mooi bij het prachtige Tweede vioolconcert van Prokofjev. Hij schreef het in 1936 in opdracht van het Teatro Monumental in Madrid maar verloochent geen moment dat hij op en top een Rus was. 
Anton Bruckner zei over zijn Zesde symfonie: "Die Sechste ist die keckste." Dat was wel erg goedlachs voor deze muziek, die vooral de majestueuze schoonheid van de Alpen beschrijft waar Bruckner werd geboren. Bruckner zou zich in de handen wrijven; zelf heeft hij er overigens maar twee delen uit mogen horen. Bij de première van de Zesde symfonie heeft Mahler namelijk dusdanig verkortingen aangebracht dat niet alle delen meer werden gespeeld. Het gerenommeerde BBC Philharmonic onder de bezielende leiding van John Storgards tekent nu voor de complete symfonie.

15 okt - Alexander Gavrylyuk piano
"Er is een nieuwe Horowitz aangetreden." Een dergelijke loftuiting neem je als recensent niet snel in de mond. Maar het Eindhovens Dagblad deed het wel toen Gavrylyuk vorig jaar in het Muziekgebouw schitterde. De geboorte van een legende. Gavrylyuk, in Eindhoven ook al eens de duo-partner van Janine Jansen, veroverde gouden medailles bij zowel de Artur Rubinstein als de Horowitz International Piano Competition. The Times gaf hem vijf sterren. Vandaag van Mozarts sierlijkheid tot de robuuste, spontane fantasie van Moessorgski (ook wel ‘die geniale beer’ genoemd). Op de Danse macabre leefden zowel Saint-Saëns als Liszt als Vladimir Horowitz zich helemaal uit.

15 nov - Tákacs Quartet
"Nooit geëvenaard en zeker nooit verbeterd." De opname die het Hongaarse Takács Quartet maakte van Bartóks strijkkwartetten is inmiddels de maatstaf. "Uitdagende virtuositeit, krachtige interpretaties, ‘spellbinding’",’vervolgt allmusic.com. Het neemt nu Bartóks Tweede Strijkkwartet voor zijn rekening. Een van de meest toegankelijke van de gigant. Hoor de levendige Haydn - net als Bartók een landgenoot van het Takács - als een geniale voorbereiding hierop; Haydn was tenslotte de ‘uitvinder’ van het strijkkwartet zoals wij dat kennen. De jonge Mendelssohn, achttien pas, gaf er in zijn Opus 13 dan zijn romantische draai aan. Een van de meest hartstochtelijke werken uit Mendelssohns pen.

24 nov - Anna Fedorova piano
"Ze is een complete verrassing, je bent overrompeld en verbaasd", schreef de kritiek over de jonge Oekraïnse Anna Fedorova. Met haar vertolkingen tijdens de Zondagochtendconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam stal ze vele harten; Rachmaninovs Tweede Pianoconcert en enkele jaren later ook Derde Pianoconcert speelde ze weergaloos. Haar opname van Rach 3 werd op YouTube door negen miljoen bewonderaars bekeken. Vanmiddag speelt ze onder anderen Chopin. De vier ballades zijn verhalende werken, vol waternimfen en merkwaardige naar zilveren sluiers en marterstaarten zoekende ridders. Chopin liet zich in deze grandioze pianowerken inspireren door Litouwse ballades. De Rus Skrjabin pakte een halve eeuw later de Chopin-draad weer op.