Drie dagprogramma's voor waarnemers en Hidha's

Welk dagprogramma kies jij?

Op basis van zeven workshops hebben we speciaal voor jou drie dagprogramma’s samengesteld. Kijk welke jou het meest aanspreekt en meld je direct aan.

Meld je direct aan

Bekijk alle workshops

Huisartsgeneeskunde = topsport

Vol passie vertelt Joyce Sombroek hoe verrassend veel overeenkomsten er zijn tussen topsport en huisartsgeneeskunde. En als voormalig keepster van het Nederlands hockeyteam én arts-assistent interne geneeskunde kan zij het weten. Doorzetten, samenwerken, goed communiceren en presteren onder druk, het zijn herkenbare competenties. Dat geldt ook voor het belang om constant te verbeteren. Wedden dat je na deze lezing met extra energie naar je 1e workshop gaat?

Spreker Joyce Sombroek

Joyce werd tot twee keer toe werd verkozen tot beste keepster van de wereld. Nu werkt zij als arts-assistent interne geneeskunde. Joyce weet als geen ander hoe belangrijk een goede mindset is. Zij is expert op het gebied van teambuilding.

Een (dreigende) klacht of claim

Over de juridische én emotionele gevolgen

Zitten we ernaast als we beweren dat mensen beter maken altijd het doel is waarnaar je streeft als huisarts? Fouten maken, daar blijf je het liefst ver weg van. Feit is wel dat iedere huisarts daar in zijn/haar loopbaan mee te maken krijgt. Zorg verlenen blijft mensenwerk.

Huisarts Katerijne Slot, zelf betrokken geweest bij een tuchtprocedure, deelt op openhartige wijze wat de aanleiding was voor de tuchtklacht die zij aan haar broek kreeg en hoe groot de impact daarvan is geweest. Niet alleen op haar zelfvertrouwen, haar emoties, ook in haar handelen tijdens het werk.

Wat deze plenaire sessie zo waardevol maakt zijn de verschillende invalshoeken van waaruit de betreffende casus wordt belicht.

We belichten dit precaire onderwerp niet alleen vanuit menselijk perspectief, maar ook vanuit juridisch perspectief. Je komt te weten welke stappen patiënten kunnen zetten als een gesprek de onvrede niet wegneemt. Ook krijg je een verrassend inkijkje in het verloop van zowel een tuchtprocedure (na een klacht) als een aansprakelijkheidsprocedure (na een medische claim). Daarbij gaan we ook in op de risicofactoren bij het ontstaan van een klacht of claim.

Natuurlijk beëindigen we deze sessie niet zonder je tips te geven over hoe je het beste kunt omgaan met patiënten die hun onvrede uiten. Communicatie speelt daarin een belangrijke rol.

Spreker Caterijne Slot

Huisarts sinds 2001. Na afronding van haar opleiding heeft zij de eerste jaren als HIDHA gewerkt in Leusden. Sinds 2008 heeft zij een eigen praktijk in Blaricum. Naast haar werk als huisarts is zij MfN mediator, doet zij mediations in de gezondheidszorg en is zij buurtbemiddelaar in haar eigen woonplaats.

Jurist Sabine Berkhoff-Muntinga | VvAA

Spreker Sabine Berkhoff

Jurist en gespecialiseerd in het Gezondheidsrecht. Na lange tijd gewerkt te hebben in de letselschade, werkt zij sinds 2010 bij de VvAA op de afdeling Rechtsbijstand. Zij staat zorgverleners bij in tucht- en klacht procedures, adviseert in calamiteitenprocedures en geeft advies op het gebied van het gezondheidsrecht. Tevens geeft zij lezingen en schrijft zij artikelen op het gebied van het gezondheidsrecht.

Spreker Claire Blauw

Jurist en gespecialiseerd in het Gezondheidsrecht. Naast jarenlange ervaring als docent Gezondheidsrecht aan de Universiteit in Groningen heeft zij ruime ervaring als ziekenhuisjurist, waarbij zij zorgprofessionals heeft geadviseerd op alle terreinen van het Gezondheidsrecht. Sinds 2012 is zij werkzaam als jurist medische aansprakelijkheid (MediRisk en VvAA).Tevens is zij verantwoordelijk voor het coördineren en verzorgen van onderwijs op het gebied van medische aansprakelijkheid.

‘Ooit’ start ik mijn eigen praktijk. Of toch maar niet?

We spreken ze regelmatig, de huisartsen die een beetje klaar zijn met het ‘nomaden’- bestaan als waarnemer. Steeds een andere opdrachtgever, nooit ergens helemaal bij horen. Wel verantwoordelijkheden hebben, maar geen directe invloed kunnen uitoefenen. Deep down dromen ze van hun eigen praktijk, al dan niet samen met een andere praktijkhouder. Alleen, al die beren op de weg. Dus stellen ze hun plannen maar weer uit.

Ben jij een van die twijfelaars, dan is dit jouw workshop. Je gaat op zoek naar je drijfveren en (belemmerende) overtuigingen. Je krijgt inzicht in hoeverre het praktijkhouderschap bij jou past als persoon. Dit gebeurt aan de hand van de uitkomst van jouw Persoonlijke Profiel Analyse (PPA), waarvoor je ruim vóór 6 april een aantal vragen ontvangt. Beantwoording duurt maximaal 10 minuten. Tenslotte kun je in deze workshop losgaan op je eigen moodboard, waarin je jouw droompraktijk visualiseert. Alles mag. Niets is te gek.

Omdat je niet de enige bent die aarzelt de grote stap naar een eigen praktijk te nemen, is er plenair en in groepjes veel ruimte voor interactie met ‘lotgenoten’. Kom je er na deze workshop achter dat een eigen praktijk niet jouw stip op de horizon is? Geen nood. Morgen is er nog niets fout gegaan.

Extra: word je enthousiast en wil je je plannen verder concretiseren, dan kun je na deze workshop gebruikmaken van ons aanbod om ná 6 april jouw persoonlijke stappenplan door te spreken met je startersadviseur. Zonder kosten en mét bijbehorend advies.

Spreker Marten Berghuis

Studeerde in Utrecht geneeskunde en rondde in 2006 zijn opleiding tot huisarts af. Van 2007 tot 2015 was hij apotheekhoudend huisarts. Na een post-HBO opleiding Bedrijfskunde en begeleiding van een apotheekhoudende huisartsenpraktijk in Boekelo is Marten sinds 2016 weer waarnemend huisarts en daarnaast sinds 2018 parttime adviseur bij VvAA. Voltooide nevenfuncties in de regio Zuid West Utrecht: klachtencommissie Sint Antonius, bestuurslid HvZWU, adviesraadraad Raedelijn.

Remko Klijn | VvAA

Spreker Remko Klijn

Werkt sinds 1990 bij VvAA in uiteenlopende adviserende functies. In zijn huidige functie adviseert hij huisartsen. Niet alleen bij hun start, ook op weg naar de volgende fase van hun loopbaan. Daarnaast is Remko als coach actief op het gebied van persoonlijke ontwikkeling.

Mijn eigen praktijk starten 

Wat staat me te wachten?

Het heeft nu lang genoeg gekriebeld: je wilt de stap maken naar een eigen praktijk. Niet langer alleen verantwoordelijkheid dragen, maar ook invloed uitoefenen, eindelijk zelf je stempel kunnen drukken op het reilen en zeilen binnen de praktijk. En een vaste patiëntenpopulatie bedienen, waarmee je een langdurige band opbouwt.

Een praktijk starten is een belangrijke stap in je leven als huisarts, die begint met een goede voorbereiding. Ook al hoef je niet alles alleen te doen, het is goed om te weten wát er geregeld moet worden en hoé je dat kunt regelen. Een goed begin is het halve werk.

In deze workshop maak je kennis met de verschillende aspecten van je komende praktijkhouderschap. Een kleine greep uit de onderwerpen: wat voor soort praktijk past bij jou (populatie, grootte, solo of maatschap etc); met welke overeenkomsten krijg je te maken, zoals personeelscontracten, huurcontract zorg- en ketenzorgcontract, maatschapscontract en Hagro-overeenkomst; financieringsmogelijkheden; de zakelijke en particuliere risico’s waarmee je te maken krijgt en hoe je die kunt afdekken; wat kun je financieel verwachten als je een praktijk overneemt; inrichting van je boekhouding en personeelsadministratie.

Aan de hand van een casus, inclusief voorbeeld jaarrekening, krijg je een mooi financieel kijkje in de keuken.

Sprekers

Peter de Leeuw, Richard Brugman en Lennard Werner. Zij zijn bedrijfskundig adviseur bij VvAA voor huisartsen en begeleiden bij praktijkovernames, toe- en uitreding maatschap, vormen van samenwerkingsverbanden (HOED), opstellen persoonlijke financiële begroting, financieringsaanvragen, begeleiding bij het opzetten van een gezondheidscentrum, samenwerking en dissociatie.

Peter de Leeuw

Peter de Leeuw | VvAA

Richard Brugman

Richard Brugman | VvAA

Lennard Werner

Lennard Werner | VvAA

Vitamine Z: Zin, Zen en Zelfzorg

Op het werk is je to do lijst nooit afgewerkt en in je privéleven vragen gezin, familie en vrienden om aandacht. Laat staan dat er nog tijd voor jezelf over is. Hoe blijf je in balans? Hoe ga je om met lastige momenten en hoe zorg je ervoor dat je met energie en plezier kunt blijven werken?

De hoge burn-out cijfers onder jonge klaren liegen er niet om. Tóch is het te voorkomen. Met een flinke dosis Vitamine Z: geen pil, wel een inspirerende workshop waarin we stil staan bij jouw zin, zen en zelfzorg.
Na deze workshop heb je helder wat belangrijk voor jou is en wat je wilt veranderen. Ook weet je hoe je dat op een vriendelijke, effectieve manier gaat aanpakken. Het is (jij) tijd.

 

Spreker Marga van Gooren

Met ruim 10 jaar werkervaring als huisarts, werkt Marga sinds 2010 als coach en richt ze zich sinds 2013 op het coachen en trainen van artsen.

Spreker Mila de Koning

Heeft jarenlange ervaring als verpleegkundige en docent in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ. Sinds 2011 is zij mindfulness- en zelfcompassietrainer en -supervisor.

Time to play

Zó maak je van verbeterprojecten een succes

Terwijl er continu wordt gehamerd op verbetering en samenwerking met andere zorgverleners, slaagt slechts 30% van de verbeterprojecten in de zorg. Niet zo gek, als je weet dat je dit niet of nauwelijks leert tijdens je opleiding. En echt: het leiden van projecten is een vak apart.

Deze workshop is letterlijk één groot spel: een levensgroot bordspel. Onder enthousiaste leiding van Karine van ’t Land en Ellen van Leest ga je aan de slag met katalysatoren en valkuilen die zich openbaren tijdens de implementatie van een verbeterproject. Samenwerking met andere zorgverleners staat daarbij centraal. Net als in het echte leven. Spelenderwijs krijg je in de gaten hoe je het resultaat van verbeterprojecten kunt verhogen. Na dit spel heb je handvatten om projecten succesvol te implementeren en weet je ook wat je juist niét moet doen. Ga jij de strijd aan om als eerste jouw project glansrijk over de finishlijn te krijgen?

Sprekers:

Karine van ’t Land (AIOS Maatschappij en Gezondheid en voorzitter Werkgroep Zorg 2025) en Ellen van der Leest (AIOS Ouderengeneeskunde) verzorgen deze workshop namens Werkgroep Zorg 2025: een transdisciplinaire groep jonge zorgverleners die zich inzet voor de zorg van de toekomst: zorg van hoge kwaliteit, met de patiënt centraal en betaalbaar voor iedereen.

Karin van 't Land

Over de sprekers

Karine van ’t Land (AIOS Maatschappij en Gezondheid en voorzitter Werkgroep Zorg 2025) en Ellen van der Leest (AIOS Ouderengeneeskunde) verzorgen deze workshop namens Werkgroep Zorg 2025: een transdisciplinaire groep jonge zorgverleners die zich inzet voor de zorg van de toekomst: zorg van hoge kwaliteit, met de patiënt centraal en betaalbaar voor iedereen.

Ellen van der Leest

Organiseren en ruimte creëren kun je leren

(en het is nog leuk ook)

Op een praktische manier meer ruimte en energie creëren in je leven? In deze workshop krijg je handige, slimme tips en technieken aangereikt die je helpen om de verschillende rollen in je leven te organiseren, je week efficiënt in te delen en een handig takensysteem op te zetten. Zowel op je werk als thuis. Het gevolg: ruimte en rust. Oók in je hoofd. Oók in je werk.  

Professional organizing is helemaal ‘in’ op dit moment. De initiatieven om je leefomgeving beter te structureren, schieten als paddenstoelen uit de grond. We hoeven jou niet te vertellen hoe dat komt. Alleen heb je waarschijnlijk zelf niet eens de tijd om je die organiseerkunst en opruimtechnieken eigen te maken.

Op 6 april helpen we je op weg! Daarna staat niets je meer in weg om orde op zaken te stellen. Met direct resultaat. Een nieuwe stap richting rust, ruimte en … meer energie.


Spreker Anke Algera

Anke is van Brisk Advies is professional organizer. Zij helpt mensen met praktische methoden en technieken op diverse gebieden (werk, administratie, thuis) om rust, ruimte en overzicht te krijgen en te houden. Na haar studie bedrijfskunde aan de Wageningen Universiteit werkte Anke voor een groot aantal bedrijven en organisaties (MKB, overheid, non-profit). Als professional organizer helpt ze mensen om deadlines te halen en de eigen administratie te organiseren op een passende manier. In 2008 is ze Brisk Advies gestart. Ze is lid van de Nederlandse Vereniging van Professional Organizers (NBPO) en daarbinnen actief als voorzitter en trainer van de basistraining.

Bekijk dagprogramma 1

 • 09.35 - 10.20 uur   Huisartsgeneeskunde = topsport
 • 10.20 - 10.30 uur   Pauze
 • 10.30 - 12.00 uur   Een (dreigende) klacht of claim
 • 12.00 - 12.45 uur   Lunchpauze
 • 12.45 - 14.10 uur   Mijn eigen praktijk starten. Wat komt daarbij kijken?
 • 14.10 - 14.15 uur   Wissel van zalen
 • 14.15 - 15.15 uur   Vitamine Z: Zin, Zen en Zelfzorg
 • 15.30 - 16.30 uur   Zó maak je verbeterprojecten tot een succes (spel)
 • Vanaf 16.30 uur     Borrel + hapje

Meld je nu aan

Bekijk dagprogramma 2

 • 09.35 - 10.20 uur   Huisartsgeneeskunde = topsport
 • 10.20 - 10.30 uur   Pauze
 • 10.30 - 12.00 uur   Start ik ooit mijn eigen praktijk?
 • 12.00 - 12.45 uur   Lunchpauze
 • 12.45 - 14.15 uur   Een (dreigende) claim of klacht
 • 14.15 - 14.30 uur   Pauze
 • 14.30 - 16.00 uur   Mijn eigen praktijk starten. Wat komt daarbij kijken?
 • Vanaf 16.00 uur     Borrel + hapje

Meld je nu aan

Bekijk dagprogramma 3

 • 09.35 - 10.20 uur   Huisartsgeneeskunde = topsport
 • 10.20 - 10.30 uur   Pauze
 • 10.30 - 12.00 uur   Mijn eigen praktijk starten. Wat komt daarbij kijken?
 • 12.00 - 12.45 uur   Lunchpauze
 • 12.45 - 14.15 uur   Een (dreigende) claim of klacht
 • 14.15 - 14.30 uur   Pauze
 • 14.30 - 15.30 uur   Zó maak je verbeterpunten tot een succes (spel)
 • 15.30 - 16.30 uur   Organiseren kun je leren (en het is nog leuk ook)
 • Vanaf 16.30 uur     Borrel + hapje

Meld je nu aan
Workshop