De vier dagprogramma's voor AIOS

Welk dagprogramma kies jij?

Op basis van zeven workshops hebben we speciaal voor jou vier dagprogramma’s samengesteld. Kijk welke jou het meest aanspreekt en meld je direct aan.

Meld je direct aan

Huisartsgeneeskunde = topsport

Vol passie vertelt Joyce Sombroek hoe verrassend veel overeenkomsten er zijn tussen topsport en huisartsgeneeskunde. En als voormalig keepster van het Nederlands hockeyteam én arts-assistent interne geneeskunde kan zij het weten. Doorzetten, samenwerken, goed communiceren en presteren onder druk, het zijn herkenbare competenties. Dat geldt ook voor het belang om constant te verbeteren. Wedden dat je na deze lezing met extra energie naar je 1e workshop gaat?

Joyce Sombroek

Een (dreigende) klacht of claim

Over de juridische én emotionele gevolgen

Zitten we ernaast als we beweren dat mensen beter maken altijd het doel is waarnaar je streeft als huisarts? Fouten maken, daar blijf je het liefst ver weg van. Feit is wel dat iedere huisarts daar in zijn/haar loopbaan mee te maken krijgt. Zorg verlenen blijft mensenwerk.

Huisarts Katerijne Slot, zelf betrokken geweest bij een tuchtprocedure, deelt op openhartige wijze wat de aanleiding was voor de tuchtklacht die zij aan haar broek kreeg en hoe groot de impact daarvan is geweest. Niet alleen op haar zelfvertrouwen, haar emoties, ook in haar handelen tijdens het werk.

Wat deze plenaire sessie zo waardevol maakt zijn de verschillende invalshoeken van waaruit de betreffende casus wordt belicht.

We belichten dit precaire onderwerp niet alleen vanuit menselijk perspectief, maar ook vanuit juridisch perspectief. Je komt te weten welke stappen patiënten kunnen zetten als een gesprek de onvrede niet wegneemt. Ook krijg je een verrassend inkijkje in het verloop van zowel een tuchtprocedure (na een klacht) als een aansprakelijkheidsprocedure (na een medische claim). Daarbij gaan we ook in op de risicofactoren bij het ontstaan van een klacht of claim.

Natuurlijk beëindigen we deze sessie niet zonder je tips te geven over hoe je het beste kunt omgaan met patiënten die hun onvrede uiten. Communicatie speelt daarin een belangrijke rol.

Katerijne Slot
Huisarts sinds 2001. Na afronding van haar opleiding heeft zij de eerste jaren als HIDHA gewerkt in Leusden. Sinds 2008 heeft zij een eigen praktijk in Blaricum. Naast haar werk als huisarts is zij MfN mediator, doet zij mediations in de gezondheidszorg en is zij buurtbemiddelaar in haar eigen woonplaats.

Sabine Berkhoff
Jurist en gespecialiseerd in het Gezondheidsrecht. Na lange tijd gewerkt te hebben in de letselschade, werkt zij sinds 2010 bij de VvAA op de afdeling Rechtsbijstand. Zij staat zorgverleners bij in tucht- en klacht procedures, adviseert in calamiteitenprocedures en geeft advies op het gebied van het gezondheidsrecht. Tevens geeft zij lezingen en schrijft zij artikelen op het gebied van het gezondheidsrecht.

Claire Blaauw
Jurist en gespecialiseerd in het Gezondheidsrecht. Naast jarenlange ervaring als docent Gezondheidsrecht aan de Universiteit in Groningen heeft zij ruime ervaring als ziekenhuisjurist, waarbij zij zorgprofessionals heeft geadviseerd op alle terreinen van het Gezondheidsrecht. Sinds 2012 is zij werkzaam als jurist medische aansprakelijkheid (MediRisk en VVAA).Tevens is zij verantwoordelijk voor het coördineren en verzorgen van onderwijs op het gebied van medische aansprakelijkheid.

Starten als waarnemer; waar moet ik op letten?

Wil je straks als huisarts gaan waarnemen? Dan ben je huisarts en ZZP-er tegelijk. Omdat het tijdens je opleiding vooral gaat over je vak en veel minder over de verschillende beroepsvormen, is deze workshop een absolute aanrader.

Alle belangrijke aspecten van het zelfstandig ondernemerschap passeren de revue. Denk alleen al aan de zaken die je moét regelen, zoals je beroepsverzekeringen, inschrijving bij de Kamer van Koophandel, aansluiting bij een klachtencommissie en aanmelding bij het pensioenfonds SPH.

Weet je alles over: 
je administratie, jaarrekening en belastingaangifte; hoe je tóch inkomen geniet als je in de toekomst zwanger wordt; welke zakelijke kosten je mag aftrekken; hoe je afspraken met je toekomstige opdrachtgevers vastlegt? Op deze en andere vragen krijg je antwoord in de workshop over waarnemen, zodat je straks goed voorbereid van start kunt.

Sprekers

Rizlane Ahabbad | VvAA

Rizlane Ahabbad

Bert Burger | VvAA

Bert Burger

Vitamine Z: Zin, Zen en Zelfzorg

Op het werk is je to do lijst nooit afgewerkt en in je privéleven vragen gezin, familie en vrienden om aandacht. Laat staan dat er nog tijd voor jezelf over is. Hoe blijf je in balans? Hoe ga je om met lastige momenten en hoe zorg je ervoor dat je met energie en plezier kunt blijven werken?

De hoge burn-out cijfers onder jonge klaren liegen er niet om. Tóch is het te voorkomen. Met een flinke dosis Vitamine Z: geen pil, wel een inspirerende workshop waarin we stil staan bij jouw zin, zen en zelfzorg.
Na deze workshop heb je helder wat belangrijk voor jou is en wat je wilt veranderen. Ook weet je hoe je dat op een vriendelijke, effectieve manier gaat aanpakken. Het is (jij) tijd.

 

Spreker Marga van Gooren

Met ruim 10 jaar werkervaring als huisarts, werkt Marga sinds 2010 als coach en richt ze zich sinds 2013 op het coachen en trainen van artsen.

Spreker Mila de Koning

Heeft jarenlange ervaring als verpleegkundige en docent in de gezondheidszorg, vooral in de GGZ. Sinds 2011 is zij mindfulness- en zelfcompassietrainer en -supervisor.

Organiseren en ruimte creëren kun je leren

(en het is nog leuk ook)

Op een praktische manier meer ruimte en energie creëren in je leven? In deze workshop krijg je handige, slimme tips en technieken aangereikt die je helpen om de verschillende rollen in je leven te organiseren, je week efficiënt in te delen en een handig takensysteem op te zetten. Zowel op je werk als thuis. Het gevolg: ruimte en rust. Oók in je hoofd. Oók in je werk.  

Professional organizing is helemaal ‘in’ op dit moment. De initiatieven om je leefomgeving beter te structureren, schieten als paddenstoelen uit de grond. We hoeven jou niet te vertellen hoe dat komt. Alleen heb je waarschijnlijk zelf niet eens de tijd om je die organiseerkunst en opruimtechnieken eigen te maken.

Op 6 april helpen we je op weg! Daarna staat niets je meer in weg om orde op zaken te stellen. Met direct resultaat. Een nieuwe stap richting rust, ruimte en … meer energie.


Anke Algera

Werken in dienstverband; wat moet ik weten?

Maak jij na je opleiding de keus om in dienstverband te gaan werken? Dan krijg je te maken met cao’s, arbeidsvoorwaarden en specifieke regelingen die je rechtspositie verbeteren. Hoe word je het best ‘ingeschaald’? Wat zijn je doorgroeimogelijkheden en welke bepalingen gelden voor jou? De werkgever regelt veel zaken collectief (pensioen, ziektekosten- en arbeidsongeschiktheidsverzekering), maar is dat voldoende? En hoe wordt je professionele autonomie eigenlijk geborgd?

Voordat je een arbeidsovereenkomst afsluit, zijn er een paar punten waar je op moet letten. In deze workshop krijg je daar handvatten voor, zodat je goed voorbereid bent als je mag tekenen voor akkoord. Je zit er immers voor langere tijd aan vast. Dan kun je het maar beter goed regelen voor jezelf.

Na deze workshop weet je waar je op moet letten als je wordt gevraagd om in dienst te komen of zelf reageert op een vacature als huisarts.

Spreker: Anne Marie Hopmans studeerde rechten aan de Open Universiteit en is gespecialiseerd in arbeidsrecht. Sinds 2013 werkt zij als jurist arbeidsrecht bij de LAD, de werknemersorganisatie voor (aankomende) artsen in dienstverband. Daarnaast houdt zij zich onder meer bezig met de positionering van huisartsen in dienst van een huisarts (Hidha’s) en huisartsen in dienst van een gezondheidscentrum.

Anne Marie Hopmans

Mijn eigen praktijk starten 

Wat staat me te wachten?

Het heeft nu lang genoeg gekriebeld: je wilt de stap maken naar een eigen praktijk. Niet langer alleen verantwoordelijkheid dragen, maar ook invloed uitoefenen, eindelijk zelf je stempel kunnen drukken op het reilen en zeilen binnen de praktijk. En een vaste patiëntenpopulatie bedienen, waarmee je een langdurige band opbouwt.

Een praktijk starten is een belangrijke stap in je leven als huisarts, die begint met een goede voorbereiding. Ook al hoef je niet alles alleen te doen, het is goed om te weten wát er geregeld moet worden en hoé je dat kunt regelen. Een goed begin is het halve werk.

In deze workshop maak je kennis met de verschillende aspecten van je komende praktijkhouderschap. Een kleine greep uit de onderwerpen: wat voor soort praktijk past bij jou (populatie, grootte, solo of maatschap etc); met welke overeenkomsten krijg je te maken, zoals personeelscontracten, huurcontract zorg- en ketenzorgcontract, maatschapscontract en Hagro-overeenkomst; financieringsmogelijkheden; de zakelijke en particuliere risico’s waarmee je te maken krijgt en hoe je die kunt afdekken; wat kun je financieel verwachten als je een praktijk overneemt; inrichting van je boekhouding en personeelsadministratie.

Aan de hand van een casus, inclusief voorbeeld jaarrekening, krijg je een mooi financieel kijkje in de keuken.

Sprekers

Peter de Leeuw, Richard Brugman en Lennard Werner. Zij zijn bedrijfskundig adviseur bij VvAA voor huisartsen en begeleiden bij praktijkovernames, toe- en uitreding maatschap, vormen van samenwerkingsverbanden (HOED), opstellen persoonlijke financiële begroting, financieringsaanvragen, begeleiding bij het opzetten van een gezondheidscentrum, samenwerking en dissociatie.

Peter de Leeuw

Peter de Leeuw | VvAA

Richard Brugman

Richard Brugman | VvAA

Lennard Werner

Lennard Werner | VvAA

Bekijk dagprogramma 1

 • 09.35 - 10.20 uur   Huisartsgeneeskunde = topsport
 • 10.20 - 10.30 uur   Pauze
 • 10.30 - 12.00 uur   Starten als waarnemer. Waar moet ik op letten?
 • 12.00 - 12.45 uur   Lunchpauze
 • 12.45 - 14.15 uur   Een (dreigende) klacht of claim.
 • 14.15 - 15.15 uur   Organiseren kun je leren (en het is nog leuk ook)
 • 15.15 - 15.30 uur   Pauze
 • 15.30 - 16.30 uur   Werken in dienstverband
 • Vanaf 16.30 uur     Borrel + hapje
Meld je nu aan

Bekijk dagprogramma 2

 • 09.35 - 10.20 uur   Huisartsgeneeskunde = topsport
 • 10.20 - 10.30 uur   Pauze
 • 10.30 - 12.00 uur   Een (dreigende) klacht of claim.
 • 12.00 - 12.45 uur   Lunchpauze
 • 12.45 - 14.15 uur   Starten als waarnemer. Waar moet ik op letten?
 • 14.15 - 14.30 uur   Pauze
 • 14.30 - 16.00 uur   Mijn eigen praktijk starten. Wat komt daarbij kijken?
 • Vanaf 16.00 uur     Borrel + hapje
Meld je nu aan

Let op: Dagprogramma 2 en 4 zijn identiek aan elkaar, maar worden verzorgd in verschillende zalen. Zo waarborgen we dat het aantal deelnemers per workshop beperkt blijft.

Bekijk dagprogramma 3

 • 09.35 - 10.20 uur   Huisartsgeneeskunde = topsport
 • 10.20 - 10.30 uur   Pauze
 • 10.30 - 12.00 uur   Starten als waarnemer. Waar moet ik op letten?
 • 12.00 - 12.45 uur   Lunchpauze
 • 12.45 - 14.15 uur   Een (dreigende) klacht of claim.
 • 14.15 - 15.15 uur   Werken in dienstverband
 • 15.15 - 15.30 uur   Pauze
 • 15.30 - 16.30 uur   Vitamine Z: Zin, Zen en Zelfzorg
 • Vanaf 16.30 uur     Borrel + hapje
Meld je nu aan

Bekijk dagprogramma 4

 • 09.35 - 10.20 uur   Huisartsgeneeskunde = topsport
 • 10.20 - 10.30 uur   Pauze
 • 10.30 - 12.00 uur   Een (dreigende) klacht of claim.
 • 12.00 - 12.45 uur   Lunchpauze
 • 12.45 - 14.15 uur   Starten als waarnemer. Waar moet ik op letten?
 • 14.15 - 14.30 uur   Pauze
 • 14.30 - 16.00 uur   Mijn eigen praktijk starten. Wat komt daarbij kijken?
 • Vanaf 16.00 uur     Borrel + hapje
Meld je nu aan

Let op: Dagprogramma 2 en 4 zijn identiek aan elkaar, maar worden verzorgd in verschillende zalen. Zo waarborgen we dat het aantal deelnemers per workshop beperkt blijft.

Workshop