De Dag van de Zorg

Op 1 november 2019 organiseert VvAA in samenwerking met BNR Nieuwsradio de Dag van de Zorg. Centraal staat de vraag: Kan de zorgverlener nog wel werken met hart en ziel? Met inhoudelijke sessies, debat, inspiratie en netwerken. Praktisch

 • Datum: vrijdag 1 november 2019
 • Locatie:  't Hart (hoofdkantoor VvAA) Orteliuslaan 750, Utrecht
 • Tijdstip:  14.30 -19.00 uur
 • Kosten:
  VvAA-leden: gratis, niet-leden: €40,-
Meld u aan

BNR microfoon

De Dag van de Zorg

Hoe blijft de zorgverlener bezield aan het werk in tijden waarin deze samen met de zorgsector onder druk staat? Deze vraag staat centraal tijdens de Dag van de Zorg op vrijdag 1 november 2019. 

U krijgt concrete tips en adviezen voor de dagelijkse zorgpraktijk: hoe handelt u bij fouten in een werkomgeving waarbij politiek en maatschappij continu meekijken? Hoe gaat u om met een potentiële klacht of tuchtzaak op het allereerste moment, wanneer u er nog alleen voor staat? Hoe bewaakt u een gezonde balans tussen de werkdruk en uw persoonlijke ambities?

Daarnaast pakken we de thermometer erbij: hoe staat het met de bezieling van zorgverleners anno 2019? Natuurlijk gaan we met elkaar in debat in de radio-uitzending van het BNR Zorgdebat onder leiding van Tom van ’t Hek. 

We sluiten de dag af met de lancering van een bijzondere (online) foto-expositie: een unieke inkijk in de wereld van collega-zorgverleners anno 2019.

Programma

 • 14.30 uurOntvangst bij VvAA 
 • 15.00 uur: Break-outsessies, keuze uit:
  • Dealen met fouten in een glazen huis: als je zelf het slechte nieuws bent
  • Omgaan met klachten: praktisch advies voor de allereerste cruciale fase
 • 16.00 uur: Pauze 
 • 16.30 uur:  BNR Zorgdebat
 • 18.00 uur: Lancering Beeld van de Zorg & netwerkborrel
 • 19.00 uur:  Einde

 

Break-outsessies 

U kunt kiezen uit onderstaande break-outsessies:

Dealen met fouten in een glazen huis - als je zelf het slechte nieuws bent

Als zorgverlener werk je onder hoge druk in een glazen huis. Toch is niemand feilloos en krijgt vrijwel elke zorgverlener in zijn of haar loopbaan een keer te maken met een patiëntveiligheidsincident, calamiteit, klacht en/of tuchtzaak. Stuk voor stuk  situaties met een enorme impact, die je gevoel van weerbaarheid diepgaand kunnen aantasten, net als je professionele functioneren en het plezier in je werk. 

Deze sessie wordt begeleid door:
Gerda Zeeman, gynaecoloog, coach en initiatiefnemer van het Leernetwerk Peer Support van VvAA en Loes van der Linden, coördinator van het Leernetwerk Peer Support

Tijdens deze sessie bespreken we met zorgcollega’s onderling:

 • 25 jaar in het vak - van gemiste diagnoses, complicaties, klachten en een tuchtzaak: een ervaringsverhaal
 • Wat zijn de daadwerkelijke feiten en cijfers omtrent de persoonlijke en professionele nasleep van patiëntveiligheidsincidenten in Nederland? 
 • En als het dan gebeurt: hoe ga je er het beste mee om?  En wat kun je in zo’n situatie betekenen voor een collega?
We sluiten deze sessie af in de wetenschap dat het je vrijwel zeker ooit gaat overkomen, en dat je er ook sterker uit kunt komen dan je tevoren had kunnen vermoeden.  

Tijdstip: 15.00 – 16.00 uur

 

Omgaan met klachten - Praktisch advies voor de allereerste cruciale fase

Klachten maken onherroepelijk deel uit van je werk als zorgverlener. Een klacht voorkomen is dan ook geen optie. Maar hoe je ermee omgaat in de allereerste fase, wanneer je er nog alleen voor staat, kan bepalend zijn voor het verdere verloop. De hedendaagse zorgpraktijk vereist transparantie en een open houding. Dat maakt het niet minder spannend om het gesprek aan te gaan dat over jouw eigen functioneren. Hoe pak je dat aan? 

 

Tijdens deze sessie interviewt huisarts en BNR presentator Tom van ‘t Hek Agatha Hielkema, jurist gezondheidsrecht bij VvAA over die allereerste, cruciale fase.

 

Tijdstip: 15.00 – 16.00 uur

BNR Zorgdebat:  Kan de zorgverlener nog wel werken met hart en ziel?

Hoe kan de zorgverlener blijven werken en  - als het even kan: met hart en ziel? De veeleisende maatschappij zorgt voor een hoog afbreukrisico, bij de oudere én de jongere zorgverlener. Het dertigersdilemma, de regelgekte, de mondige patiënt, de oprukkende zzp-er die kan ‘cherry picken’, de huisarts die geen eigen praktijk meer wil, en politiek en maatschappij die de zorg in een glazen huis zetten en dwingen tot perfecte - zinnige - zorg op een zo goedkoop mogelijke manier. 

Tijdens het zorgdebat gaat Tom van t‘ Hek met zorgverleners in gesprek over hun bezieling, hoe die op de proef wordt gesteld en hoe ze hun werk toch met passie en plezier kunnen blijven doen. Samen met diverse experts richt hij het vizier op enkele weeffouten in het zorgstelsel. Wie is er aan zet? Zijn de problemen in de zorg op te lossen met extra geld en goed werkgeverschap? Of zijn er grotere keuzes te maken om leegloop in de zorg te voorkomen? 
 

Netwerkborrel & opening expositie Beeld van de Zorg

Om 18.00 uur staat de borrel klaar en bent u deelgenoot van de lancering van het Beeld van de Zorg: een unieke inkijk in de wereld van zorgverleners anno 2019: waar ze het voor doen, voor wie ze het doen en waar ze tegenaan lopen in de praktijk. Er is volop gelegenheid om de tentoonstelling offline én online te bekijken en natuurlijk om na te praten. 

Komt u ook? Meld u aan via BNR