Wat u vergoed krijgt
Heeft u of uw kind een lui oog, last van scheelzien of dubbelzien? Of problemen met scherp zien? Dan kunt u terecht bij een orthoptist. Die onderzoekt en behandelt oogaandoeningen die te maken hebben met de stand en de samenwerking van de ogen, en het kijken. We noemen deze zorg orthoptie.
De meeste orthoptisten werken op de afdeling oogheelkunde van een ziekenhuis, of in een oogkliniek. Als de huisarts u of uw kind naar de oogarts verwijst, krijgt u vaak ook met een orthoptist te maken. De orthoptist voert dan voor de oogarts een deel van het onderzoek uit. Onderzoek en behandeling door de orthoptist vallen dan onder de vergoeding Medisch specialist.
De orthoptist kan ook zelfstandig werken, in het ziekenhuis of in een eigen praktijk. Dan geldt de vergoeding die u nu leest. U kunt de orthoptist dan rechtstreeks bezoeken, zonder verwijzing.
De basisverzekering vergoedt zorg door een zelfstandig werkende orthoptist, maar alleen als het gaat om onderzoek en behandeling van de volgende 5 aandoeningen:
- lui oog (amblyopie)
- scheelzien (strabismus)
- dubbelzien (diplopie)
- vermoeide ogen (asthenopie)
- problemen met scherp zien (refractieafwijkingen)
Wilt u voor andere klachten naar de orthoptist, bijvoorbeeld omdat u leesproblemen heeft, of hoofdpijn? Dat kan. De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden orthoptie tot een maximaal bedrag per kalenderjaar. De bedragen staan hierboven.