Inloggen

Zwangerschap en bevalling

Wat u vergoed krijgt

Een zwangerschap is een spannende periode in uw leven waarin een hoop gebeurt. Er moet van alles worden geregeld – in huis, verlof, kraamzorg – en misschien heeft u veel vragen.

Met uw vragen kunt u terecht bij een verloskundige. Als u zwanger bent, kunt u zonder verwijzing een afspraak maken. De verloskundige beantwoordt uw vragen, begeleidt u tijdens de zwangerschap en bereidt u voor op de bevalling. Sommige huisartsen leveren ook verloskundige zorg. Dan kunt u natuurlijk ook bij uw huisarts terecht.

Al aan het begin van de begeleiding bespreekt de verloskundige of de huisarts met u de mogelijkheden voor prenatale screening. Ook vragen zij waar u wilt bevallen: thuis, in een geboortecentrum of in het ziekenhuis.

Als u medische problemen krijgt tijdens de zwangerschap, zoals een hoge bloeddruk of zwangerschapssuiker, dan verwijst de huisarts of verloskundige u naar de gynaecoloog. Dat gebeurt ook als u een verhoogd risico heeft op medische problemen tijdens de zwangerschap of de bevalling. De gynaecoloog neemt de begeleiding dan over, en u bevalt in het ziekenhuis.

De basisverzekering vergoedt verloskundige zorg door de huisarts, verloskundige of gynaecoloog. We vergoeden het hele traject van de begeleiding tijdens de zwangerschap tot en met de controles na de bevalling. De vergoeding hangt af van waar u bevalt. Er zijn 3 mogelijkheden.

a. U bevalt thuis
Wilt u thuis bevallen in uw eigen vertrouwde omgeving? Dan vergoedt de basisverzekering de verloskundige zorg door de verloskundige of de huisarts. Als er problemen zijn en u toch naar het ziekenhuis moet, dan vergoeden wij dat ook. Dan geldt situatie c.

b. U bevalt in een geboortecentrum, of in het ziekenhuis zonder dat dit medisch noodzakelijk is
Heeft u liever extra medische zorg dicht in de buurt? U kunt bevallen in de polikliniek van het ziekenhuis zonder dat dit medisch noodzakelijk is, of in een geboortecentrum (Ook wel geboortehotel of kraamhotel genoemd) . Meestal begeleidt uw eigen verloskundige of huisarts de bevalling daar. De basisverzekering vergoedt ook dan de verloskundige zorg. Maar let op: u betaalt dan een wettelijke eigen bijdrage (deze is eigenlijk voor kraamzorg). Deze eigen bijdrage bestaat uit 2 delen:

  • € 18,50 per persoon per dag (dus € 37 voor moeder en 1 kind samen)
  • de extra kosten als het tarief van het ziekenhuis of het geboortecentrum meer is dan € 131 per persoon per dag

Bevalt u van 1 kind? Dan vergoedt de basisverzekering dus € 225 (2 x € 131 - € 37) per dag. De rest betaalt u zelf, als eigen bijdrage.

Als er medische problemen zijn, waardoor bevalling in het ziekenhuis alsnog noodzakelijk is, dan geldt situatie c. De eigen bijdrage geldt dan niet.

c. U bevalt in een ziekenhuis op medische indicatie
Is er een risico op medische problemen tijdens de bevalling of bent u al onder begeleiding van de gynaecoloog? Dan bevalt u in de polikliniek van het ziekenhuis op medische indicatie. De gynaecoloog begeleidt de bevalling. De basisverzekering vergoedt de verloskundige zorg door de gynaecoloog. Is ziekenhuisopname nodig? Dan vergoeden wij die ook.

De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden de eigen bijdrage onder b. Daarvoor geldt de vergoeding Kraamzorg.

Andere vergoedingen

  • De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden het zorg bij borstvoeding.
  • De aanvullende verzekering Zorgplan vergoedt ook extra faciliteiten in het geboortecentrum. Dat staat in de vergoeding Kraamzorg.
  • De aanvullende verzekeringen Optimaal en hoger vergoeden bevalling-TENS, voor pijnbestrijding tijdens de bevalling.

Dit wordt niet vergoed

  • steriele waterinjecties
  • hotelfaciliteiten of andere luxezorg in het geboortecentrum, als u geen Zorgplan heeft

Vergoeding per verzekering

Verzekering Vergoeding
Basis 100%, soms betaalt u een wettelijke bijdrage   Bekijk verzekering
Start Geen vergoeding Bekijk verzekering
Student Geen vergoeding Bekijk verzekering
Plus € 250 voor de eigen bijdrage en extra kraamzorg, uit vergoeding Kraamzorg Max., per bevalling Bekijk verzekering
Optimaal € 400 voor de eigen bijdrage en extra kraamzorg, uit vergoeding Kraamzorg Max., per bevalling Bekijk verzekering
Top € 550 voor de eigen bijdrage en extra kraamzorg, uit vergoeding Kraamzorg Max., per bevalling Bekijk verzekering
Excellent € 550 voor de eigen bijdrage en extra kraamzorg, uit vergoeding Kraamzorg Max., per bevalling Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Het eigen risico

Het eigen risico geldt niet voor verloskundige zorg. Wel voor hiermee samenhangende zorg, zoals geneesmiddelen, laboratoriumonderzoek of ambulancevervoer.
Zo werkt het eigen risico

De eigen bijdrage

Voor verloskundige zorg betaalt u geen eigen bijdrage, voor de kraamzorg wel. U betaalt een hogere eigen bijdrage als u in de polikliniek van het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak, of in het geboortecentrum. In andere gevallen is er een lagere eigen bijdrage voor kraamzorg thuis.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

Voor de gynaecoloog moet u vooraf een verwijzing hebben

Voor u naar de gynaecoloog gaat, moet u een verwijzing hebben van uw huisarts of verloskundige. Bij Tooltip Title(between the accolades):{acute zorg} Tooltip Content(between the accolades):{Zorg die niet kan worden uitgesteld, bijvoorbeeld bij een levensbedreigende situatie} is geen verwijzing nodig.

Goed om te weten

De algemene regels zijn altijd van toepassing

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Laat u niet verrassen door uw eigen bijdrage

Bevalt u in de polikliniek van het ziekenhuis zonder medische reden? Bij 1 kind vergoedt de basisverzekering dan € 225. Het tarief van de meeste ziekenhuizen ligt rond € 600. Het verschil tussen die bedragen betaalt u zelf, als eigen bijdrage. Bevalt u in een geboortecentrum? Dan vergoedt de basisverzekering € 225 per dag. Blijft u langer? Dan kan uw eigen bijdrage verder oplopen.

Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

Hier is gebruikelijke zorg: de verloskundige zorg die verloskundigen en medisch specialisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.