Inloggen

Orthoptie

Wat u vergoed krijgt

Heeft u of uw kind een lui oog, last van scheelzien of dubbelzien? Of problemen met scherp zien? Dan kunt u terecht bij een orthoptist. Die onderzoekt en behandelt oogaandoeningen die te maken hebben met de stand en de samenwerking van de ogen, en het kijken. We noemen deze zorg orthoptie. 

De meeste orthoptisten werken op de afdeling oogheelkunde van een ziekenhuis, of in een oogkliniek. Als de huisarts u of uw kind naar de oogarts verwijst, krijgt u vaak ook met een orthoptist te maken. De orthoptist voert dan voor de oogarts een deel van het onderzoek uit. Onderzoek en behandeling door de orthoptist vallen dan onder de vergoeding Medisch specialist.

De orthoptist kan ook zelfstandig werken, in het ziekenhuis of in een eigen praktijk. Dan geldt de vergoeding die u nu leest. U kunt de orthoptist dan rechtstreeks bezoeken, zonder verwijzing.

De basisverzekering vergoedt zorg door een zelfstandig werkende orthoptist, maar alleen als het gaat om onderzoek en behandeling van de volgende 5 aandoeningen:

  • lui oog (amblyopie)
  • scheelzien (strabismus)
  • dubbelzien (diplopie)
  • vermoeide ogen (asthenopie)
  • problemen met scherp zien (refractieafwijkingen)

Wilt u voor andere klachten naar de orthoptist, bijvoorbeeld omdat u leesproblemen heeft, of hoofdpijn? Dat kan. De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden orthoptie tot een maximumbedrag per kalenderjaar. De bedragen staan hierboven.

Vergoeding per verzekering

Verzekering Vergoeding
Basis 100% bij bepaalde aandoeningen   Bekijk verzekering
Start Geen vergoeding Bekijk verzekering
Student Geen vergoeding Bekijk verzekering
Plus € 500 voor andere oogklachten Max. per kalenderjaar   Bekijk verzekering
Optimaal € 750 voor andere oogklachten Max. per kalenderjaar   Bekijk verzekering
Top € 1.000 voor andere oogklachten Max. per kalenderjaar  Bekijk verzekering
Excellent € 1.500 voor andere oogklachten Max. per kalenderjaar  Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Het eigen risico

Het eigen risico geldt alleen voor orthoptie die onder de basisverzekering valt.
Zo werkt het eigen risico

Geen eigen bijdrage

Voor orthoptie betaalt u geen eigen bijdrage.

Dit moet u zelf doen

Voor de orthoptist heeft u geen verwijzing nodig

Wilt u (ook) naar de oogarts? Dan moet u wel vooraf een verwijzing hebben. Daarvoor geldt de vergoeding Medisch specialist.

Goed om te weten

De algemene regels zijn altijd van toepassing

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Soms moet de indicatie op de nota staan

Gaat u naar de zelfstandig werkende orthoptist? Als deze de indicatie op de nota vermeldt, kunnen wij uw declaratie sneller afhandelen.

Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die oogartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.