Wat u vergoed krijgt
Heeft u overgewicht? En daardoor een groter risico op ziekte? Dan is een gecombineerde leefstijlinterventie misschien iets voor u. Met een gecombineerde leefstijlinterventie (gli) werkt u toe naar een blijvend gezonde leefstijl. Het is een combinatie van advies en begeleiding bij gezondere voeding en eetgewoontes, meer bewegen en gedragsverandering.
Meestal via uw huisarts
Meestal bespreekt de huisarts zo’n gli met u, maar ook uw medisch specialist kan dat doen. Bent u enthousiast? Dan krijgt u een verwijzing naar een gli-begeleider (Dat kan een leefstijlcoach fysiotherapeut, oefentherapeut Cesar/Mensendieck of diëtist zijn) , bijvoorbeeld een leefstijlcoach. Vaak is dat een zorgverlener waarmee uw huisarts (buiten de huisartsenpraktijk) al samenwerkt. Deze begeleidt u in een speciaal ontwikkeld programma. Dat duurt meestal zo’n 2 jaar, en volgt u voor een groot deel in een groep. De precieze duur en inhoud verschillen per programma. Die bespreekt uw gli-begeleider tevoren met u. De huisarts of medisch specialist die u verwijst, blijft betrokken. Uw gli-begeleider houdt de huisarts of medisch specialist op de hoogte van de resultaten.
Wel de coaching, niet de beweging
Uw gli-begeleider motiveert en coacht u naar gezonder gedrag, meer bewegen en gezonder eten. Samen onderzoekt u bijvoorbeeld wat voor u het beste werkt om meer te bewegen. Aansluiten bij een wandelgroep bijvoorbeeld, of een sportvereniging. Die activiteit zelf is geen onderdeel van de gli. U betaalt deze dus zelf.
De basisverzekering vergoedt de gli als u:
- ouder bent dan 16 jaar, en
- gemotiveerd bent om het complete programma van zo’n 2 jaar te doorlopen, en
- een BMI (Zelf uw BMI berekenen? Deel uw gewicht (in kilo’s) door uw lengte (in meters). Deel de uitkomst nog een keer door uw lengte (in meters). De uitkomst is uw BMI) heeft van 30 kg/m2 of hoger, of
- een BMI heeft van 25-30 kg/m2 met daarbij een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, een verhoogd risico op diabetes type II of een aanwezige ziekte die samenhangt met het overgewicht
De basisverzekering vergoedt alleen door ons erkende gecombineerde leefstijlinterventies.
Aanvullende beweegprogramma’s (voor alle leeftijden)
De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden een beweegprogramma voor volwassenen die deelnemen aan een gli, en voor kinderen die te jong zijn voor een gli. Een beweegprogramma kan interessant zijn als u deelneemt aan een gli, maar het nog niet lukt om bij een beweegactiviteit zoals een wandelgroep of sportvereniging aan te sluiten. Of voor kinderen die te jong zijn voor een gli.
In zo'n beweegprogramma traint u 3 tot 4 maanden lang meerdere keren per week, in een groep. Daarna kunt u zelf verder in het gewone sportaanbod. Plus en Optimaal hebben een maximale vergoeding per kalenderjaar voor beweegprogramma’s bij gli, bij chronische ziekte en bij en na kanker samen. De maximale vergoeding staat hieronder. Top en Excellent vergoeden deze beweegprogramma's volledig.
Hier kunt u terecht
Voor de gecombineerde leefstijlinterventie:
Voor het beweegprogramma:
- fysiotherapeut
- oefentherapeut Cesar of Mensendieck
- thuiszorgorganisatie
Andere vergoedingen
Krijgt u tijdens het programma te maken met andere klachten die (verder) behandeld moeten worden, zoals klachten bij het bewegen of psychische problemen? Dan kan de huisarts u doorverwijzen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of oefentherapie, diëtetiek, naar de medisch specialist of voor psychologische ondersteuning zoals generalistische basis-ggz. Dat kan dan naast het gli-programma plaatsvinden.
Wilt u op een andere manier aan uw leefstijl werken? De aanvullende verzekeringen Start en hoger vergoeden ook preventiecursussen voor 'gezond gewicht'.