Inloggen

Oedeem- en littekentherapie door de huidtherapeut

Wat u vergoed krijgt

Lymfevaten voeren het vocht af uit uw lichaam. Als ze door bijvoorbeeld een operatie of bestraling minder werken, kunt u oedeem krijgen. Dan hoopt het vocht zich op. Dat kan pijnlijke zwellingen en stijve gewrichten geven, waardoor u moeilijker beweegt. Lymfoedeemtherapie kan helpen het vocht weer af te voeren.

Ook littekens kunnen last geven bij het bewegen, of ander ongemak veroorzaken. Met littekenmassage wordt de huid rondom het litteken versoepeld en de doorbloeding gestimuleerd.

Heeft u lymfoedeemtherapie of littekentherapie nodig? Wat u vergoed krijgt, hangt af van welke verzekering u heeft en naar welke therapeut u gaat.

Gaat u naar een (oedeem)fysiotherapeut of een oefentherapeut? Daarvoor geldt de vergoeding Fysiotherapie en oefentherapie tot 18 jaar of Fysiotherapie en oefentherapie vanaf 18 jaar.

Gaat u naar een huidtherapeut? Dan geldt de vergoeding die u nu leest.

De basisverzekering vergoedt oedeem- en littekentherapie door een huidtherapeut bij lymfoedeem en bij littekenweefsel van de huid al dan niet na trauma. Tot 18 jaar zijn dat alle behandelingen. Bent u 18 jaar of ouder? Dan vergoedt de basisverzekering vanaf de 21e behandeling. De eerste 20 behandelingen vergoedt de basisverzekering niet.

De aanvullende verzekeringen Start en hoger vergoeden ook lymfoedeem- en littekentherapie door een huidtherapeut. Een arts moet dan wel hebben vastgesteld dat de aandoening:

  • een negatief effect heeft op uw dagelijks functioneren, of
  • u ernstig beperkt in de belangrijkste bewegingen, uw persoonlijke verzorging of uw mobiliteit

Hier kunt u terecht

Vergoeding per verzekering

Verzekering Vergoeding
Basis Tot 18 jaar: alle behandelingen
Vanaf 18 jaar: vanaf 21e behandeling  
Bekijk verzekering
Start 100%   Bekijk verzekering
Student Geen vergoeding   Bekijk verzekering
Plus 100%   Bekijk verzekering
Optimaal 100%   Bekijk verzekering
Top 100%   Bekijk verzekering
Excellent 100%   Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Het eigen risico

Voor de zorg die onder de basisverzekering valt, geldt het eigen risico. Voor de zorg die onder de aanvullende verzekering valt, geldt geen eigen risico.
Hoe werkt dat?

Geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?

Goed om te weten

De algemene regels zijn altijd van toepassing

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Kwaliteitsregisters geven extra informatie

Bij ons heeft u optimale keuzevrijheid. U kiest zelf naar welke zorgverlener u gaat. In kwaliteitsregisters vindt u informatie die u bij uw keuze kan helpen.

Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die (oedeem)fysiotherapeuten en huidtherapeuten normaal gesproken bij lymfoedeem of littekens verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.