Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor hulpmiddelen bij trombose. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.
Wat u vergoed krijgt
Trombose betekent dat een bloedvat verstopt raakt door een bloedstolsel. Een stolsel in uw bloed kan ernstige gevolgen hebben. Bijvoorbeeld een trombosebeen, longembolie, een hartinfarct of een herseninfarct. Regelmatig de stollingstijd van het bloed meten, kan dit voorkomen. Hulpmiddelen om die metingen te doen, noemen we zelfmeetapparatuur. Is de stollingstijd niet goed, dan kan de medicatie worden aangepast.
De basisverzekering vergoedt zelfmeetapparatuur voor bloedstollingstijden als u aan de volgende 2 voorwaarden voldoet:
- u heeft een ziekte of aandoening waardoor u risico heeft op trombose
- u bent voor langere tijd aangewezen op bloedverdunnende geneesmiddelen, of u kunt zich door uw werk niet bij de trombosedienst laten controleren
De basisverzekering vergoedt ook de producten die bij de zelfmeetapparatuur horen. Voorbeelden daarvan zijn teststrips, vingerpriksysteem met lancetten en vloeistof voor kwaliteitscontrole.
Andere vergoedingen
Geneesmiddelen die de stolling van het bloed regelen, vallen onder de vergoeding Geneesmiddelen basisverzekering.
Laat u bloed meten bij de trombosedienst? Of krijgt u zelfmeetapparatuur van de trombosedienst mee om thuis uw bloed te meten? Daarvoor geldt de vergoeding Trombosedienst. De trombosedienst geeft u ook opleiding om zelfmeetapparatuur te gebruiken, begeleiding bij metingen en advies over het gebruik van geneesmiddelen die de stolling van het bloed regelen.
Hier kunt u terecht
- alle leveranciers van zelfmeetapparatuur