Wat u vergoed krijgt
Heeft u gezondheidsproblemen? Dan is uw huisarts meestal uw eerste aanspreekpunt. Dat is ook zo bij psychische klachten.
De huisarts ondersteunt u bij lichte psychische klachten. Bíjvoorbeeld somberheid, rouwverwerking of eenzaamheid. In een huisartsenpraktijk is vaak een praktijkondersteuner voor geestelijke gezondheidszorg (POH-ggz) werkzaam. Deze is opgeleid voor het helpen van mensen met psychische klachten. Hij kan gesprekken met u voeren, maar ook internetprogramma’s inzetten bij de behandeling. Soms krijgt u medicijnen.
De basisverzekering vergoedt psychische zorg door de huisarts of door de POH-ggz voor alle leeftijden.
In de gesprekken gaat de huisarts of de POH-ggz ook na of hij u wel de juiste zorg kan leveren. Misschien heeft u meer of andere zorg nodig, bijvoorbeeld omdat uw klachten door een psychische stoornis komen. Dan verwijst de huisarts u door, naar de generalistische basis-ggz of de gespecialiseerde ggz. Dan gelden die vergoedingen.
Bent u jonger dan 18 jaar? Dan verwijst de huisarts u naar de jeugd-ggz. Deze zorg valt onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Uw huisarts weet naar welke zorgverleners hij u kan verwijzen.
Dit wordt niet vergoed
- bewegingsgerichte therapie
- anonieme behandeling via internet
Andere vergoedingen
De aanvullende verzekeringen vergoeden ook andere zorg die u misschien kan helpen bij psychische klachten. Bijvoorbeeld preventiecursussen, zoals runningtherapie of een slaapcursus (Start en hoger), en alternatieve geneeswijzen (Start en hoger).
Wilt u stoppen met roken? Ook daarbij kunt u ondersteuning krijgen.