Inloggen

Orthoptie

Wat u vergoed krijgt

Heeft u of uw kind een lui oog, last van scheelzien of dubbelzien? Of problemen met scherp zien? Dan kunt u terecht bij een orthoptist. Die onderzoekt en behandelt oogaandoeningen die te maken hebben met de stand en de samenwerking van de ogen, en het kijken. We noemen deze zorg orthoptie./p>

Wij vergoeden orthoptie voor kinderen en voor volwassenen.

De meeste orthoptisten werken op de afdeling oogheelkunde van een ziekenhuis, of in een oogkliniek. Als de huisarts u of uw kind naar de oogarts verwijst, krijgt u vaak ook met een orthoptist te maken. De orthoptist voert dan voor de oogarts een deel van het onderzoek uit. Onderzoek en behandeling door de orthoptist vallen onder de vergoeding Medisch specialist.

De orthoptist kan ook zelfstandig werken, in het ziekenhuis of in een eigen praktijk. Dan geldt de vergoeding die u nu leest. U kunt de orthoptist dan rechtstreeks bezoeken, zonder verwijzing.

De basisverzekering vergoedt zorg door een zelfstandig werkende orthoptist, maar alleen als het gaat om onderzoek en behandeling van de volgende 5 aandoeningen:

  • lui oog (amblyopie)
  • scheelzien (strabismus)
  • dubbelzien (diplopie)
  • vermoeide ogen (asthenopie)
  • problemen met scherp zien (refractieafwijkingen)

Wilt u voor andere klachten naar de orthoptist, bijvoorbeeld omdat u leesproblemen heeft, of hoofdpijn? Dat kan. De aanvullende verzekeringen Plus en hoger vergoeden orthoptie tot een maximumbedrag per kalenderjaar.

Gaat u naar de zelfstandig werkend orthoptist? Als deze de indicatie op de nota vermeldt, kunnen wij uw declaratie sneller afhandelen.

Vergoeding per verzekering

Verzekering Vergoeding
Basis 100% Bij 5 aandoeningen Bekijk verzekering
Start Geen vergoeding Bekijk verzekering
Student Geen vergoeding Bekijk verzekering
Plus € 500 Maximaal per kalenderjaar   Bekijk verzekering
Optimaal € 750 Maximaal per kalenderjaar   Bekijk verzekering
Top € 1.000 Maximaal per kalenderjaar  Bekijk verzekering
Excellent € 1.500 Maximaal per kalenderjaar  Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Het eigen risico

Voor de zorg die onder de basisverzekering valt, geldt het eigen risico. Voor de zorg die onder de aanvullende verzekering valt, geldt geen eigen risico.
Hoe werkt dat?

Geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

Voor de zelfstandig werkende orthoptist heeft u geen verwijzing nodig

Voor de oogarts moet u wel vooraf een verwijzing hebben. Dan geldt de vergoeding Medisch specialist.

Goed om te weten

De algemene regels zijn altijd van toepassing

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

Hier is gebruikelijke zorg: de zorg die oogartsen en othoptisten normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.