Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor incontinentiemateriaal. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.
Wat u vergoed krijgt
Onder incontinentiemateriaal verstaan wij absorberend en wasbaar materiaal voor problemen met urine of ontlasting. Sommige materialen gooit u weg na gebruik, anderen kunt u uitwassen.
Wij vergoeden incontinentiemateriaal als u door een ziekte, aandoening of behandeling minder of geen controle meer heeft bij het ophouden van urine of ontlasting (incontinentie) en aan de volgende voorwaarde voldoet.
- bij kinderen van 3 of 4 jaar: door de ziekte of aandoening is niet te verwachten dat het kind zindelijk wordt
- bij kinderen van 5 jaar of ouder en volwassenen: door de ziekte of aandoening is sprake van langdurige incontinentie
Er is sprake van langdurige incontinentie in de volgende gevallen.
- de problemen met het ophouden van ontlasting duren langer dan 2 weken of de problemen met het ophouden van urine langer dan 2 maanden
- tijdens therapie met bekkenbodemspieroefeningen of blaastraining is ondersteuning nodig
- het is duidelijk dat de ziekte of aandoening die de problemen met het ophouden van urine of ontlasting veroorzaakt niet vanzelf geneest of dat bekkenbodemspieroefeningen of blaastraining niet zal helpen
De continentieverpleegkundige bepaalt welk materiaal en hoeveel u nodig heeft, tijdens de intake bij uw leverancier. De basisverzekering vergoedt die hoeveelheid.
Dit wordt niet vergoed
- schoonmaakmiddelen en geurmiddelen
- kleding, behalve netbroekjes
- beschermende onderleggers voor bedden, matrassen en (rol)stoelen als u geen bijzondere zorgvraag heeft
- incontinentiemateriaal bij tijdelijke incontinentie, bijvoorbeeld na een operatie of zwangerschap, of nachtelijk bedplassen
Andere vergoedingen
Er zijn ook andere hulpmiddelen die kunnen helpen bij problemen met het ophouden van urine en ontlasting. Die vallen onder de volgende vergoeding.
Hier kunt u terecht
- alle leveranciers van incontinentiemateriaal