Inloggen

Hulpmiddelen voor anticonceptie

Deze vergoeding is onderdeel van de vergoeding Hulpmiddelen. Wat daar staat, geldt ook voor middelen voor anticonceptie. Bijvoorbeeld dat de basisregels hulpmiddelen van toepassing zijn, en ook de algemene regels.

Wat u vergoed krijgt

Het koperspiraaltje en het pessarium zijn hulpmiddelen om zwangerschap te voorkomen. Hiervoor geldt de vergoeding die u nu leest. Er zijn ook geneesmiddelen om zwangerschap te voorkomen, zoals de anticonceptiepil, de prikpil en het hormoonspiraaltje. Die vallen onder de vergoeding Anticonceptiegeneesmiddelen . 

De basisverzekering vergoedt het koperspiraaltje en het pessarium, als u jonger dan 21 bent. De aanvullende verzekeringen Student, Plus, Optimaal, Top en Excellent vergoeden het koperspiraaltje en het pessarium vanaf 21 jaar.

Dit wordt niet vergoed

  • condooms

Andere vergoedingen

U kunt het spiraaltje door de huisarts of verloskundige laten plaatsen en laten verwijderen. De kosten daarvoor vallen onder de vergoeding De huisarts (huisartsenzorg). U moet het spiraaltje zelf kopen bij de apotheek of andere leverancier van hulpmiddelen en meenemen naar de huisarts of verloskundige. Als u naar de huisarts gaat, betaalt u voor het plaatsen geen   eigen risico. Als u naar de verloskundige gaat wel.

U kunt het spiraaltje ook door de medisch specialist in het ziekenhuis of een zelfstandig behandelcentrum laten plaatsen en laten verwijderen. Daarvoor heeft u wel een verwijzing van de huisarts nodig. Dit valt onder de vergoeding Medisch specialist. U hoeft het spiraaltje niet zelf mee te brengen. Het spiraaltje en het plaatsen worden dan in 1 keer gedeclareerd met een DBC. U betaalt dan wel eigen risico.

Wilt u een geneesmiddel voor anticonceptie? Die vallen onder de vergoeding Anticonceptiegeneesmiddelen.

Hier kunt u terecht

  • huisarts
  • apotheek
  • alle andere leveranciers van anticonceptiemiddelen

Vergoeding per verzekering

Verzekering Vergoeding
Basis 100% tot 21 jaar Bekijk verzekering
Start Geen vergoeding Bekijk verzekering
Student 100% vanaf 21 jaar Bekijk verzekering
Plus Geen vergoeding Maar wel anticonceptiegeneesmiddelen Bekijk verzekering
Optimaal Geen vergoeding Maar wel anticonceptiegeneesmiddelen Bekijk verzekering
Top Geen vergoeding Maar wel anticonceptiegeneesmiddelen Bekijk verzekering
Excellent Geen vergoeding Maar wel anticonceptiegeneesmiddelen Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Eigen risico

U betaalt eigen risico, omdat u deze hulpmiddelen in eigendom krijgt. Voor anticonceptiegeneesmiddelen die onder de aanvullende verzekeringen vallen, betaalt u geen eigen risico.
Hoe werkt dat?

Eigen bijdrage

U betaalt geen eigen bijdrage voor hulpmiddelen voor anticonceptie.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

U moet soms een voorschrift hebben

Dat is zo voor geneesmiddelen voor anticonceptie. U krijgt het voorschrift van uw arts.

Goed om te weten

De formele vergoeding uit de basisverzekering staat in de Regeling zorgverzekering

De Regeling omschrijft hulpmiddelen voor anticonceptie in artikel 2.6, onderdeel i en 2.16 als hulpmiddelen voor anticonceptionele doeleinden.