Inloggen

Hulp bij mantelzorg

Wat u vergoed krijgt

Zorgt u langere tijd intensief voor een familielid, vriend(in) of partner met een ziekte of beperking? Dan bent u mantelzorger. Als mantelzorger kunt u soms zélf ook wat ondersteuning gebruiken.

Een mantelzorgondersteuner kan u helpen om in balans te blijven. De ondersteuner biedt een luisterend oor, en helpt u bijvoorbeeld om grenzen te stellen, of uw sociale netwerk (weer) uit te breiden. Of bij het combineren van mantelzorg en werk. Onze ZorgConsulenten zijn opgeleid tot mantelzorgondersteuner. Zij kunnen de ondersteuning combineren met hun kennis van de gezondheidszorg. Zo kunnen zij ook met u meedenken over zorg en vergoedingen.

Een mantelzorgmakelaar gaat een stap verder dan de mantelzorgondersteuner. Een mantelzorgmakelaar beantwoordt uw vragen en geeft advies over uw situatie, maar neemt ook tijdrovende regelzaken uit handen als het gaat om zorg, welzijn of financiën. De mantelzorgmakelaar kent de situatie in uw regio en kan u zo naar de juiste organisaties verwijzen.

De mantelzorgondersteuner en mantelzorgmakelaar bieden vormen van mantelzorgondersteuning. Die krijgt u van de gemeente. Dit regelt de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo). De precieze vorm van ondersteuning verschilt per gemeente. Daardoor kan het zijn dat uw gemeente andere vormen van mantelzorgondersteuning heeft.

Biedt uw gemeente geen mantelzorgondersteuning of mantelzorgmakelaar? En heeft u 3 maanden of langer minimaal 8 uur per week mantelzorg gegeven? Als u een aanvullende verzekering Student of hoger heeft, kunt u voor mantelzorgondersteuning terecht bij de ZorgConsulent. De aanvullende verzekering Optimaal en hoger vergoeden daarnaast de mantelzorgmakelaar die de ZorgConsulent voor u regelt. De maximale vergoeding per kalenderjaar staat hieronder.

Hier kunt u terecht

Andere vergoedingen

Wilt u lid worden van een belangenvereniging voor mantelzorgers? Kijk dan ook bij lidmaatschap patiënten- of belangenorganisatie.

Vergoeding per verzekering

Verzekering Vergoeding
Basis Geen vergoeding Bekijk verzekering
Start Mantelzorgondersteuning Door ZorgConsulent Bekijk verzekering
Student Mantelzorgondersteuning Door ZorgConsulent Bekijk verzekering
Plus Mantelzorgondersteuning Door ZorgConsulent Bekijk verzekering
Optimaal Mantelzorgondersteuning + € 350 mantelzorgmakelaar Door/via ZorgConsulent, bedrag maximaal per kalenderjaar
Bekijk verzekering
Top Mantelzorgondersteuning + € 500 mantelzorgmakelaar Door/via ZorgConsulent, bedrag maximaal per kalenderjaar
Bekijk verzekering
Excellent Mantelzorgondersteuning + € 750 mantelzorgmakelaar Door/via ZorgConsulent, bedrag maximaal per kalenderjaar
Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Geen eigen risico

Deze zorg valt onder de aanvullende verzekering. Hiervoor geldt geen eigen risico.
Hoe werkt dat?

Geen eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u geen eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

Neem altijd contact op met de ZorgConsulent

De ZorgConsulent kan nagaan welke mantelzorgondersteuning uw gemeente biedt, en kijkt samen met u wat (daarnaast) nodig is. De ondersteuning van uw gemeente gaat voor op de vergoeding van uw aanvullende verzekering.

Goed om te weten

De algemene regels zijn altijd van toepassing

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.