Inloggen

Gebitsprothese ('kunstgebit') vanaf 18 jaar

Wat u vergoed krijgt

Natuurlijk probeert u zo lang mogelijk uw eigen gebit gezond te houden. Maar soms zal uw tandarts u aanraden een kunstgebit te nemen. Dat wordt ook wel prothese of prothetische voorziening genoemd.

Voor de vergoeding maakt het verschil of het gaat om een gedeeltelijk kunstgebit of een volledig kunstgebit. Bij een gedeeltelijk kunstgebit heeft u nog tanden of kiezen in een kaak. Het gedeeltelijk kunstgebit vervangt de tanden of kiezen die ontbreken. Een volledig kunstgebit vervangt alle tanden en kiezen in een kaak. U kunt het volledige kunstgebit hebben voor de onderkaak, de bovenkaak of voor allebei de kaken.

Bent u 18 jaar en ouder? Dan vergoedt de basisverzekering het volledige uitneembare kunstgebit, dus het kunstgebit dat u zelf uit de mond kunt halen. De basisverzekering vergoedt het gedeeltelijk kunstgebit niet. 

Er zijn 4 soorten volledige uitneembare kunstgebitten die de basisverzekering vergoedt. We zetten ze voor u op een rij.

 1. De immediaatprothese. Dat is een tijdelijk kunstgebit dat u krijgt na het trekken van alle tanden en kiezen. U draagt het tot de mond genezen is.
 2. Een gewone prothese (niet op implantaten). Dat is het kunstgebit dat u krijgt ná de immediaatprothese. Het wordt ook wel 'vervangingsprothese' genoemd. 
 3. Een overkappingsprothese (niet op implantaten). Dat is een kunstgebit dat over uw eigen tandwortels wordt geplaatst.
 4. Een kunstgebit op implantaten ('implantaat gedragen'). Dat heet ook wel klikgebit.

U krijgt een gedeeltelijke vergoeding. Dit is een percentage van de totale kosten inclusief materiaal- en techniekkosten. Dus de kosten van de tandarts of de tandprotheticus en de materiaal- en techniekkosten. Bij het gebit op implantaten tellen ook de magneetjes, staafjes of drukknoppen die boven het tandvlees uitsteken (‘het vaste gedeelte van de suprastructuur’) mee in de totale kosten.

De basisverzekering vergoedt deze percentages van de totale kosten (inclusief materiaal- en techniekkosten):

 • kunstgebit (1), (2) of (3) voor de boven en/of de onderkaak: 75% (eigen bijdrage 25%)
 • klikgebit (4) voor de onderkaak: 90% (eigen bijdrage 10%)
 • klikgebit (4) voor de bovenkaak: 92% (eigen bijdrage 8%)
 • een combinatie van (1), (2) of (3) in de ene kaak en (4) in de andere kaak: 83% (eigen bijdrage 17%) 

Het percentage dat de basisverzekering niet vergoedt, is uw wettelijke eigen bijdrage. Die moet u zelf betalen. De aanvullende verzekeringen Excellent en Tandfit vergoeden (een deel van) deze eigen bijdrage volgens de vergoeding Tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar.

En hoe zit het met de implantaten?

Krijgt u voor het eerst een klikgebit, dan moeten er ook implantaten worden aangebracht. De basisverzekering vergoedt de implantaten alleen als u een heel erg geslonken kaak zonder tanden heeft. Het aanbrengen van de implantaten valt dan onder bijzondere tandheelkunde. Heeft u geen ernstig geslonken kaak zonder tanden? Dan vergoeden de aanvullende verzekeringen Excellent of Tandfit het aanbrengen van implantaten door de tandarts, volgens de vergoeding Tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar. 

En als het gebit niet meer past of kapot is?

Dan kunt u het laten repareren of rebasen (opvullen) door een tandprotheticus of een tandarts. Als uw gebit niet meer dan 2 maanden oud is, hoort het op maat maken daarvan bij de aanschaf. U hoeft er dan niet apart voor te betalen. Is uw gebit ouder dan 2 maanden? Dan vergoedt de basisverzekering:
 • reparatie en rebasen (opvullen): 90% (eigen bijdrage 10%)

Hier kunt u terecht

 • tandarts
 • tandprotheticus

Andere vergoedingen

Bent u jonger dan 18 jaar? Dan vallen het kunstgebit en andere protheses onder Tandheelkundige zorg tot 18 jaar.

Vergoeding per verzekering

Verzekering Vergoeding
Basis Afhankelijk van soort: 75% tot 92% Volledig kunstgebit met reparatie/rebasen
Bekijk verzekering
Gebitsprothese vanaf 18 jaar Tandfit C € 1.500

Maximaal per kalenderjaar

Voor 75% van: eigen bijdrage, implantaten, gedeeltelijk kunstgebit en andere tandheelkundige zorg, volgens tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar


Bekijk verzekering
Tandplus A € 250

Maximaal per kalenderjaar

Voor 75% van: eigen bijdrage, implantaten, gedeeltelijk kunstgebit en andere tandheelkundige zorg, volgens tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar

Bekijk verzekering
Tandplus B € 750

Maximaal per kalenderjaar

Voor 75% van: eigen bijdrage, implantaten, gedeeltelijk kunstgebit en andere tandheelkundige zorg, volgens tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar


Bekijk verzekering
Tandplus D € 1.500 Maximaal per kalenderjaar

Voor 75% van: eigen bijdrage, implantaten, gedeeltelijk kunstgebit en andere tandheelkundige zorg, volgens tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar

Bekijk verzekering
Tandplus Preventief Geen vergoeding Bekijk verzekering
Excellent € 1.600

Maximaal per kalenderjaar

Voor eigen bijdrage, implantaten, gedeeltelijk kunstgebit en andere tandheelkundige zorg, volgens tandheelkundige zorg vanaf 18 jaar

Bekijk verzekering

Wat u zelf betaalt

Geen eigen risico

Het volledig uitneembare kunstgebit valt onder de basisverzekering. Daarom geldt het eigen risico. Voor de zorg die onder de aanvullende verzekering valt, geldt geen eigen risico.
Hoe werkt dat?

De eigen bijdrage

Voor deze zorg betaalt u een wettelijke eigen bijdrage van 8, 10, 17 of 25%. De aanvullende verzekeringen Excellent en Tandplus A, B, C en D vergoeden (een deel van) deze eigen bijdrage.
Hoe werkt dat?

Dit moet u zelf doen

U heeft vaak vooraf toestemming nodig

De volgende zorg vergoeden wij alleen als wij vooraf toestemming hebben gegeven: 
 • een kunstgebit (1), (2) of (3) dat duurder is dan € 650 (inclusief materiaal- en techniekkosten) per kaak
 • het vervangen van een kunstgebit (2) of (3) als dat minder dan 5 jaar oud is
 • het klikgebit (4)
 • het repareren of rebasen van een klikgebit
 • zorg in een Centrum voor bijzondere tandheelkunde 

De toestemming vraagt u aan met een gemotiveerde verklaring van uw zorgverlener. Daar moeten een behandelplan en een begroting bij zitten.

Goed om te weten

De algemene regels zijn altijd van toepassing

De algemene regels gelden voor alle zorg en voor iedereen. Er staat bijvoorbeeld in wat nooit wordt vergoed. En welke wijzigingen u moet doorgeven.

Wij vergoeden alleen de gebruikelijke zorg die u nodig heeft

Hier is gebruikelijke zorg: de mondzorg die tandartsen normaal gesproken verlenen. Eenvoudig als het kan, ingewikkelder als het nodig is.