Audit infectiepreventie mondzorg

"Ik lever goede zorg. Maar voldoet de hygiëne in mijn praktijk aan de strengere eisen?"

Voor u staat voorop dat u een veilige en kwalitatief goede zorg levert aan uw patiënten. Een belangrijk aspect van die kwaliteit is de hygiëne in uw praktijk. De eisen daaraan worden echter steeds complexer en de controle erop steeds intensiever. Wat zijn voor u de juiste stappen? Een preventieve audit mondzorg geeft antwoord op die vraag.

Waarom een preventieve audit?

Een preventieve audit mondzorg kan u duidelijkheid geven over de hygiënesituatie in uw praktijk. Dat geeft u zekerheid en rust en kan bovendien voorkomen dat u voor vervelende verrassingen komt te staan.

VvAA signaleert als trend dat sinds een aantal jaar de druk vanuit de Inspectie voor volksgezondheid (IGZ) op de mondzorgpraktijken toeneemt. Dit uit zich met name in het aantal inspecties. De inspectie kijkt hierbij onder andere naar de Richtlijn Praktijkhygiëne van de Werkgroep Infectie Preventie (WIP).

Voor een aantal praktijken heeft een controle geleid tot een al dan niet tijdelijke sluiting van de mondzorgpraktijk. Een preventieve audit door een auditor van VvAA stelt tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici in de gelegenheid de werkwijze in hun praktijk tijdig aan te passen en de kwaliteit van de zorg die ze aan hun patiënten bieden te borgen.

Inzicht, overzicht en rust door de audit

De auditor die uw praktijk bezoekt, is een door VvAA opgeleide, hooggekwalificeerde collega-tandarts, mondhygiënist of tandprotheticus. Zij kennen niet alleen de theorie maar snappen ook heel goed hoe deze in praktijk moet worden gebracht. De auditor heeft een onafhankelijke positie en geen ander belang dan u inzicht te geven en te adviseren op basis van de eigen ervaring. Tijdens de audit komen alle thema’s uit de mondzorgpraktijk aan bod. Na de audit bent u in staat zélf aan de slag te gaan om de kwaliteitsverbeteringen door te voeren en controle te houden op de hygiënestatus van uw praktijk.

De voordelen voor u:

  • U krijgt objectief advies, inzicht en informatie die volledig zijn toegespitst op uw praktijk.
  • U hebt een duidelijk beeld over welke stappen u moet nemen en bent in staat uw situatie zelf te beoordelen.
  • Doordat u meer inzicht hebt kunt u beter sturen, hetgeen u de gelegenheid geeft de kwaliteit van uw praktijk naar een hoger niveau te tillen.

Meer informatie en aanmelden

Voor een preventieve audit WIP-richtlijn hygiëne kunt u zich aanmelden bij VvAA risicomanagement in de gezondheidszorg. De kosten zijn afhankelijk van de omvang van uw praktijk:

  • Tot drie stoelen: € 1.395,-
  • Drie tot en met vijf stoelen: € 1.595,-
  • Vanaf zes stoelen: € 1.795,-

Bovenstaande kosten zijn exclusief BTW. Uw tijdsinvestering voor de preventieve audit beslaat een dagdeel. Voor meer informatie en aanmelden, neemt u contact op met Monique Stam. U vindt haar gegevens links op deze pagina.

Contact met VvAA

Hebt u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.