Fiscale tips en ontwikkelingen

Waar houdt u als fysiotherapeut in 2015 rekening mee?

Als fysiotherapeut zijn er veel ontwikkelingen waar u de komende tijd mee te maken krijgt. Zakelijk en fiscaal: hier vindt u ze op een rij. En: waar kunt u in 2014 nog geld besparen met belastingvoordeel?
In de zomer van 2014 onderzocht VvAA, in opdracht van KNGF, de kosten en opbrengsten van fysiotherapiepraktijken. Eén van de belangrijkste uitkomsten daarvan is dat het netto resultaat in de periode 2010 - 2012 daalde met 15%. Deze enorme daling onderstreept het belang voor fysiotherapeuten om nú in actie te komen. VvAA blijft ook in 2015 de urgentie bespreken met zorgverzekeraars, politici en beroepsorganisaties om structureel in kwaliteit te investeren en zo redelijke arbeidsvoorwaarden te realiseren.

Veranderende markt

De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) brengt de nodige veranderingen met zich mee. Naast verzekeraars dient men ook met gemeentes om de tafel te gaan zitten. En dat kost veel extra tijd die ten koste kan gaan van de zorg.
De Wmo biedt ook kansen. Men gaat makkelijk naar een fysiotherapeut die men kent van Wmo-activiteiten. Het uitvoeren van Wmo-diensten verhoogt de naamsbekendheid van de praktijk in de buurt. En de Wmo geeft de ruimte een breder pakket aan diensten aan te bieden.

Een sterke profilering van de praktijk blijft de aandacht vragen. De concurrentie neemt toe: van sportschool tot sauna, steeds meer partijen opereren zich vanuit hun connectie met ‘gezondheid’ en ‘beweging’ op het terrein van de fysiotherapie.

Fiscale eindejaarstips: neem nog actie in 2014 en anticipeer op 2015


 • Voorkom belastingrente: verzoek eventueel om een aanvullende aanslag
  Voor zo’n vijf tot zes miljoen mensen valt de belastingaanslag 2014 waarschijnlijk hoger uit dan verwacht. De algemene heffingskorting is dit jaar inkomensafhankelijk geworden en de Belastingdienst heeft hiermee in de systemen niet op tijd rekening kunnen houden. Verwacht u dat u over 2014 moet bijbetalen? Voorkom dat u belastingrente moet betalen. Dien tijdig de aangifte inkomstenbelasting in, vóór 1 april 2015. 
  (alle belastingplichtigen, tip 10)

 • Van VAR naar modelovereenkomsten
  Mogelijk verdwijnt begin 2016 de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) en komt de goedgekeurde modelovereenkomst daarvoor in de plaats. Samen met verschillende beroepsorganisaties werkt VvAA aan zo’n overeenkomst om u en uw collega’s te ondersteunen bij het vormgeven van zelfstandige waarneming of praktijkmedewerking. Lees daar hier meer over.

 • Afkoop van lijfrente bij langdurige arbeidsongeschiktheid

  Vanaf 1 januari 2015 kunt u een lijfrente geheel of gedeeltelijk afkopen als u langdurig arbeidsongeschikt bent. U kunt het daarmee het inkomen dat u mist vanwege uw arbeidsongeschiktheid aanvullen. (ondernemers in de inkomstenbelasting, tip 27)

 • Overstappen op de werkkostenregeling: bent u er klaar voor?

  Er is geen ontkomen meer aan. Per 1 januari 2015 is de werkkostenregeling voor iedere werkgever verplicht. Bent u nog niet overgestapt, dan is het nu de hoogste tijd om in actie te komen. Verdiep u in de werkkostenregeling, want de overstap vergt nogal wat voorbereiding. (Werkgevers, tip 41)

 • Proeftijd aan banden

  Vanaf 1 januari 2015 is het uit den boze om in tijdelijke arbeidscontracten van zes maanden of minder een proeftijd op te nemen. Ook in een aansluitend contract mag geen proeftijd meer worden opgenomen, alleen als in een bestaande cao nog een proeftijd wordt bedongen. Maak als werkgever dus de afweging: biedt u de werknemer in spe een contract van zes maanden (of korter) zonder proeftijd of een langer contract mét. (Werkgevers, tip 46)

 • Concurrentiebeding alleen nog bij bijzondere omstandigheden
  Een concurrentiebeding in een tijdelijk contract is vanaf volgend jaar alleen nog mogelijk bij bijzondere omstandigheden. (Werkgevers, tip 47)

 • Anticipeer op de nieuwe aanzegplicht
  Werkt u veel met tijdelijke arbeidscontracten van zes maanden of langer, dan moet u rekening houden met de nieuwe aanzegplicht. Door deze nieuwe verplichting moet u de werknemer op tijd – uiterlijk één maand voordat het arbeidscontract afloopt – schriftelijk op de hoogte stellen of u zijn tijdelijke contract al dan niet gaat verlengen en onder welke voorwaarden. (Werkgevers, tip 48)

 • Maak gebruik van de tijdelijke verruiming van de woningschenking
  In 2014 geldt de eenmalig verhoogde vrijstelling voor de woningschenking voor iedereen aan wie u wilt schenken, ongeacht hun leeftijd. Bovendien is de vrijstelling verhoogd tot € 100.000. Kinderen die eerder een woningschenking hebben ontvangen met toepassing van de verhoogde schenkingsvrijstelling (2014: € 52.281) moeten de eerder ontvangen vrijgestelde bedragen op de maximale vrijstelling van € 100.000 in aftrek brengen. 

  Let op!
  De eenmalig verhoogde vrijstelling tot € 100.000 moet vóór 1 januari 2015 aan de aankoop van een woning worden besteed of vóór 1 januari 2015 zijn gebruikt voor aflossing op een (rest)eigenwoningschuld. Voor een woning in aanbouw geldt enige coulance. (Woningeigenaren, tip 54)

  >> alle eindejaarstips overzichtelijk op een rij
 • Contact Team Fysiotherapeuten

  Wilt u meer weten over de exacte gevolgen van deze wijzigingen? Neem dan contact op via e-mail of telefonisch via 030 247 47 89 (Ledenservice) of 030 247 45 15 (Team Fysiotherapeuten).