Blog

Help de coassistent

  • 1 januari 0001
  • Leestijd 2 min

Wat doe je als je Geneeskunde studeert, goed kan tekenen én je medestudent graag op weg helpt met hun drukke co-leven? Emir richtte het platform helpdecoassistent.nl op. Benieuwd hoe hij op het idee kwam?

Op 2 september 2019 was het zover: ik begon ein-de-lijk aan mijn master Geneeskunde. Hét moment dat veel studenten toch ook wel het ‘echte werk’ noemen. Desalniettemin begon ik eerst met het herhalen van een berg theorie: van de 12 hersenzenuwen tot aan de fysiologie van de nieren. Of het veel stof was? Jazeker. Of ik er veel zin in had? Minder, maar ik had hier tijdens de bachelor een slimmigheidje voor gevonden: tekenen! Vooral met fysiologie en anatomie had ik zo nu en dan moeite om het te concretiseren. Met uittekenen kon ik het visualiseren en begreep ik het veel beter.

Waar het allemaal begon

Tijdens een les anatomie vergat ik mijn map met tekeningen. Ik schrok me dood, maar de map werd gevonden door een bekende en was gelukkig snel weer in mijn bezit. “Ik wist niet dat jij zo goed kon tekenen!”, kreeg ik te horen bij het teruggeven van de map. Waarom snuffel jij door mijn aantekeningen, dacht ik in eerste instantie. Maar hé, ook wel een lief compliment. De vinder van de map had mijn tekeningen ook aan andere studenten laten zien en niet veel later kreeg ik van verschillende mensen de vraag of ik de tekeningen wilde doorsturen. Prima, tijdens de bachelor mailde ik mijn tekeningen ook rond, al was dat wel veel werk. En dus ontstond er een nieuw plan: ik opende een Instagram-account waar ik mijn tekeningen deelde. Mijn vriend maakte een woordgrap over het helpen van coassistenten en de naam van het platform was een feit: in oktober 2019 ging @helpdecoassistent live! 

Elke dag kwamen er voorzichtig wat volgers bij: na een dag waren het er 15, twee dagen later een stuk of 30 en aan het eind van de week waren het er al bijna 100! Volgers complimenteerden mij, vonden de tekeningen mooi en handig, en stuurden mijn account massaal door. Toen de maand om was, had ik opeens bijna 1.000 volgers.

Snelle groei

Na een aantal maanden tikte ik al gauw de 4.000 volgers aan. In die periode deelde ik veel tips. Ook hielp ik andere studenten via privé-berichten, met reacties onder foto’s en in Stories. Maar ik wilde méér doen dan alleen een platform op Instagram zijn. Wat als ik nou een website zou creëren voor coassistenten? Een volledig gratis website, waar alles te vinden is wat we nodig hebben: ziektebeelden, ECG beoordelen, medicijnen, anamnese en noem maar op. Het co-leven is al zwaar, dus waarom zou ik het niet op deze manier makkelijker maken?

Tekening van de hersenen door Emir van Help de coassistent

Na een oproep via Instagram Stories kreeg ik honderden positieve reacties. Het idee was er, nu nog de uitvoering. Iedereen die wilde helpen kreeg een ziektebeeld of theoretisch stuk om uit te werken. De helpers mailden de uitwerkingen naar mij, zodat ik hun bijdrage kon checken en op de website kon plaatsen. Met een ‘bedankt-berichtje’ erbij.

Dankzij ruim zeventig vrijwilligers kon ik de website vullen met tientallen uitwerkingen en in januari 2020 kon helpdecoassistent.nl de lucht in. Na 6 dagen stond het aantal bezoekers al op 20.000! Nu wordt de site dagelijks gemiddeld 500 keer bekeken. In de toekomst hoop ik dit platform nog verder uit te breiden, zodat ik mijn medestudenten nog beter kan helpen.

Emir Ahmad

Emir Ahmad, a.k.a. 'De co van de afdeling', is 23 jaar en vierdejaars student Geneeskunde in Groningen. Hij richt zijn pijlen op neurochirurgie en hoopt hier later onderzoek in te doen.

Meer lezen?

Een teamcoach begeleidt een team van vier collega's.Persoonlijke ontwikkeling
Persoonlijke ontwikkeling
18 augustus 2022
  • 18 augustus 2022
  • Leestijd 5 min

Teamcoaching: casus De Helende Meesters

In een huisartsenpraktijk werkte een team huisartsen niet meer lekker samen. Een teamcoach van VvAA hielp ze verder.