eHealth: de inzet van met name internettechnologie om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of verbeteren. Een mooie definitie die aangeeft dat eHealth geen doel op zich is maar een infrastructuur voor betaalbare en toegankelijke zorg aan tevreden patiënten, ook op de langere termijn. Een katalysator voor een andere kijk op en inrichting van zorg, ingegeven door maatschappelijke en economische ontwikkelingen.
Volgens de eHealthmonitor 2017 is eHealth kansrijk, zolang er bewuste keuzes ten aanzien van doelgroep en doel worden gemaakt. Zicht op het complexe speelveld van zorginnovatie is daarbij geen overbodige luxe.
Helikopterview
Inschatting van de succeskans van eHealthtoepassingen vraagt om een helikopterview. Om zicht op het zorgsysteem met alle stakeholders en hun belangen bij de betreffende eHealthtoepassingen. Welke ‘innovatieshift’ beoogt de inzet van eHealth, zoals het digitaal versturen door patiënten van zelf gemeten bloeddruk- en suikerwaarden aan zorgverleners, het gebruik van beeldschermzorg bij kwetsbare ouderen of apps die een gezonde leefstijl bevorderen bij patiënten met overgewicht? Met andere woorden: wat is de verandering ten faveure van betaalbare en toegankelijke zorg en patiënttevredenheid? Krijgen patiënten meer power? Vertaalt dit zich in meer eigen regie en minder zorgconsumptie? Wordt er een significante stap gemaakt in de richting van de juiste zorg voor de juiste doelgroep op het juiste moment? En resulteert dit in kostenbesparingen? Vragen die ten grondslag liggen aan bewuste keuzes voor eHealthtoepassingen.
De zorgprofessional in een nieuw jasje
In de dagelijkse zorgpraktijk brengt de inzet van eHealth een andere organisatie en inrichting van zorg met zich mee. En dat vraagt om een andere mindset van zorgprofessionals. Om een attitude die ruimte biedt aan (her)oriëntatie op de eigen beroepsprofielen met nieuwe taken en (digitale) vaardigheden. In het streven naar optimale zorg moet een balans gevonden worden tussen het traditionele ‘zorgambacht’ en (data-gedreven) coachende en monitorende taken bij de inzet van eHealth.
Duidelijk is in ieder geval dat een succesvolle ‘landing’ van eHealth in de zorgpraktijk meer vraagt dan een digitale één-op-één vertaling van face-to-face zorg. Hier ligt onder andere een belangrijke taak voor zorgprofessionals, zeker waar het de eigen beroepsontwikkeling betreft.
Bottom-up innovatie
Een andere belangrijke taak betreft de signaalfunctie. Medische, paramedische en verpleegkundige beroepsbeoefenaren kunnen vanuit de zorgpraktijk de vinger op de zere plek leggen. En de kans aangrijpen om eigen ideeën voor innovaties, waaronder de inzet van eHealth, aan te dragen. Een bottum-up beweging dus naast een top-down innovatie-beleid van overheidswege. Alle reden om eHealth als één van de middelen voor zorginnovatie een plaats te geven in curricula van aankomende beroepsbeoefenaren en in nascholingstrajecten voor reeds praktiserende zorgprofessionals.
Tip van de zorgprofessional: eHealth is
kansrijk, zolang er bewuste keuzes ten aanzien van doelgroep en
doel worden gemaakt. Zicht op het complexe speelveld van zorginnovatie is
daarbij geen overbodige luxe.