Inloggen

Een nieuwe studie op het gebied van medische innovatie

Geplaatst: 31-07-2018

“Wat houdt dat dan precies in?” “Word je dan ook een echte dokter?” “Oh, ik snap hem. Jij gaat alle apparatuur ontwerpen.” Dit zijn een aantal voorbeelden van vragen of opmerkingen die naar voren komen als ik vertel dat ik Klinische Technologie studeer. Een opleiding die volgend jaar de lustrum leeftijd van vijf bereikt.

Wanneer we praten over innovatie op het gebied van de zorg dan is Klinische Technologie daar naar mijn mening het perfecte voorbeeld van. Vanuit de maatschappij is gebleken dat de studie geneeskunde niet als enige meer voldoet. In deze intensieve studie is geen plek om uitgebreid extra aandacht te besteden aan alle nieuwe technische innovaties. Dit zorgt ervoor dat artsen die goed zijn opgeleid, niet altijd precies begrijpen wat ze doen als het aankomt op het gebied van apparatuur.

De beademingsapparatuur

Laat ik als voorbeeld de beademingsapparatuur nemen. De arts heeft door ervaring en kennis een idee van wat de patiënt aan zuurstof moet ontvangen, de techneut weet precies hoe je de juiste hoeveelheid zuurstof met de druk kan combineren om het optimale resultaat te behalen. Echter mist de techneut de kennis van de longen en de arts de kennis van het rekenwerk. Hier komt de klinisch technoloog bij kijken, iemand die door zijn scala aan kennis over zowel het menselijk lichaam en de techniek, in staat is zich in korte tijd te verdiepen op zo’n specifiek onderwerp. Hij of zij kan op deze manier bijspringen op bijvoorbeeld de intensive care. Daar is het van groot belang dat de patiënt de juiste hoeveelheid zuurstof ontvangt, waarbij er zo min mogelijk extra schade aan de longen wordt toegedaan.

Dit is een welbekend voorbeeld op onze opleiding doordat één van onze docenten, afgestudeerd technisch geneeskundige aan de TU Twente, deze weg is ingeslagen. Hij is momenteel werkzaam op de intensive care en houdt zich intensief bezig met de beademing van de patiënten.

Innovaties

Voor mij en mijn medestudenten blijft het vaak lastig om een concreet beeld van onze toekomst te vormen. Maar van een ding zijn wij met z’n allen zeker; de innovaties binnen de medische sector staan alles behalve stil. Door de mogelijkheden binnen onze studie op het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft krijgen wij een flink pakket aan basale kennis binnen, waarmee wij later ons kunnen gaan verdiepen in één van de nu nog onbekende mogelijkheden. Ik kijk er dan ook naar uit om mij te verdiepen in de nieuwste innovaties.

Lisanne de Moel
Lisanne de Moel

Mijn naam is Lisanne de Moel en ik ben studente Klinische Technologie aan het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft. Zelf woon ik op kamers in het altijd gezellige Delft. Ik ben een leergierige studente en stel me graag open voor nieuwe uitdagingen. Daarnaast zie je me veel op het water of bij roeivereniging Laga. 

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email