Inloggen

Let op: studeren kost geld

Geplaatst: 25-09-2018
De after-holiday-dip is aanwezig; gisteren was ik nog lekker op vakantie en vandaag mag ik weer gaan werken. Met gematigd enthousiasme stap ik op mijn fiets. ‘Je hoeft nog even niet te beginnen met studeren, het zijn alleen wat dagen werken’, zeg ik hardop om mezelf weer te motiveren. Komende weken werk ik bij Eetcafé de Fles in Amsterdam. Het is een tijdelijk zomerbaantje dat ik naast mijn vaste bijbaan in het ziekenhuis doe. In het UMC zit ik in het medisch studenten team (MST), waar ik ondersteunende taken voor de verpleging uitvoer. Beide banen hebben veel overlap: het is hard werken en hard lopen, altijd in de avonduren en er komt veel menselijk contact bij kijken. Maar in plaats van appelmoes met medicijnen, mag ik mensen nu blij maken met een koud biertje en bitterballen en dat is voor de afwisseling wel leuk. Bovendien verdien ik wat extra geld en dat heb ik nodig voor aankomend studiejaar. 
 

Wat kost studeren? 

Het zit namelijk zo: volgend jaar heb ik weinig tot geen tijd om naast mijn studie te werken. Ik heb gezien hoeveel tijd mijn huis- en studiegenoot kwijt was aan haar semiarts-stages en wetenschap en weet dat werken daarnaast een uitputtingsslag wordt. Helaas blijven mijn rekeningen hetzelfde en die moeten betaald worden, hoe ga ik dat doen? Wanneer ik anderen mijn situatie uitleg, wordt er vaak in eerste instantie cynisch gereageerd. ‘Ach joh wat kost studeren nou?’ of ‘Hoeveel vaste lasten heb je dan precies?’. ‘Nou best wat,’ antwoord ik dan, maar een exact getal noemen lukt mij niet. Dus besluit ik elke maand een overzicht te maken van mijn uitgaven, te beginnen met mijn vaste lasten (zie tabel 1).

Tabel 1. Overzicht vaste lasten per maand
 Huur (Utrecht)  € 460,-
 KPN + Netflix  € 24,-
 Studie  € 200,-
 Zorg  € 125,-
 Telefoon  € 40,-
 Sporten (yoga, pilates, schaatsen)  € 50,-
 Totaal  € 899,-

Tevens moet er gegeten worden, gespaard, mijn OV moet zo nu en dan opgeladen worden en vergeet niet de leuke feestjes die bij het studentenleven horen. Al met al brengt dat ook best wat kosten met zich mee (zie tabel 2).

Tabel 2. Overzicht overige kosten per maand
 Eten  € 300,-
 Sparen  € 100,-
 NS (OV opladen)  € 40,-
 Feestjes en verjaardagen  € 100,-
 Vriendje en vriendinnen  € 100,-
 Winkelen  € 70,-
 Totaal  € 710,-

Alles bij elkaar opgeteld kom ik uit op zo’n 1600 euro per maand. Mijn persoonlijke eindoordeel? Studeren kost best veel geld! Door de balans op te maken kom ik tot de conclusie dat ik moet blijven werken naast mijn studie. Ik vind het toch een beetje jammer, want ik had mij in het laatste jaar volledige willen focussen op mijn stages. Natuurlijk kan ik hier en daar wat kosten minderen: boodschappen doen bij de Lidl, een drankje minder als ik ga stappen en de winkels zo veel mogelijk vermijden. Toch zal dit niet veel verschil gaan maken. Daarbij moet het leven ook een beetje leuk blijven. 
 

Stagevergoeding

Als ik nadenk over hoe het anders had gekund, dan fantaseer ik over een stagevergoeding. Om mij heen krijgen andere vriendinnen voor 40 uur per week gemiddeld rond de 300 euro stagevergoeding per maand. Niet veel, maar genoeg om mee rond te komen. Het zou ook de oplossing zijn voor mij. In alle eerlijkheid vind ik het soms best oneerlijk. Als coassistent ben je én meer tijd kwijt, er is minder ruimte om daarnaast te werken en er is geen enkele vergoeding. Dit laatste voelt vooral oneerlijk wanneer jij als coassistent taken uitvoert die wel gedeclareerd kunnen worden.
 
Uiteraard zijn er twee kanten van het verhaal en zijn er ook argumenten waarom deze stagevergoeding er nog niet is, maar ik vind dat er in de nabije toekomst opnieuw naar gekeken moet worden. De volgende generatie studenten gaat het namelijk nog ‘lastiger’ krijgen. De studielast blijft hetzelfde, maar het (studenten)leven in Nederland wordt duurder. Huurprijzen gaan omhoog, terrasprijzen stijgen en ook boodschappen kosten meer dan vorig jaar. Daarnaast hebben zij geen studiefinanciering meer, alleen nog een leenstelsel. Dan mag de rente nul procent zijn en is de aflosperiode vijfendertig jaar, het blijft een schuld die later wel voor problemen kan zorgen, zoals bij het afsluiten van een hypotheek. Daarbij is er minder baangarantie dan vroeger. Als men wil dat Geneeskunde beschikbaar blijft voor iedereen en studeren met plezier kan worden gedaan, zullen wij met zijn allen ervoor moeten zorgen dat het toegankelijk blijft. Studeren is immers de leukste tijd van je leven! 

Eva Koekenbier
Eva Koekenbier

Ik ben Eva Koekenbier, 25 jaar oud, studeer Geneeskunde en woon in het mooie Utrecht. Mijn lievelingskleur is rood, je kan mij altijd wakker maken voor lekker eten en ik ga komend jaar Italiaans leren. In de toekomst wil ik meer van de wereld zien.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email