Inloggen

Komt een ingenieur aan je bed...

Geplaatst: 22-02-2019

Om me heen in de collegezaal hoor ik gezucht en gesteun van mijn medestudenten. Wéér een verslag schrijven over hoe wij de Klinisch Technoloog zien in een gespecialiseerde medische sector. Elke docent denkt origineel te zijn door ons te laten nadenken over ons eigen beroep. En waarom? Omdat ze vaak zelf geen idee hebben waar ze de Klinisch Technoloog vinden passen.

 
Verschil begin ik echter wel te merken. Mijn introductieweek in Delft bestond niet alleen uit het leren kennen van mijn studiegenoten, maar ook het ontmoeten van andere nieuwe en bestaande inwoners van Delft. Tijdens het aan elkaar voorstellen kwam de vraag ‘wat studeer jij’ al vrij snel aan bod. Na drie keer een ‘wat?’ terug te hebben gekregen, kwam mijn standaard uitleg over Klinische Technologie. Dat wij een nieuwe studie zijn in Delft en tot de faculteit van Werktuigbouwkunde en Maritieme Techniek behoren. Ik kreeg dan vaak alsnog veel verbaasde gezichten van mensen die geen idee hadden van het bestaan van deze studie, terwijl er vóór mij toch echt al twee lichtingen zijn geweest.

Maar dat is veranderd. Klinisch Technologen zijn sociale wezens en bevinden zich overal in Delft. Actief op studentenverenigingen, in de dreamteams (vooral Project March is populair [1]), in de politiek, als bestuurslid, noem het maar op. Veel van de studenten vinden het leuk om meer te doen dan alleen studeren. Met het imago ‘dat vooral vrouwen deze studie doen’, zijn we gewild bij de borrels. Binnen de studentenwereld hebben wij ons zeker op de kaart gezet. Ook zie ik op de open dagen een groeiend animo voor presentaties over Klinische Technologie en ben ik zelf al naar meerdere plekken afgereisd om te vertellen over de studie.

Meer bekendheid

En dat niet alleen, ook binnen de medische sector creëren we steeds meer bekendheid. Dit komt onder andere door de intreerede van onze opleidingsdirecteur Prof. dr. ir Jaap Harlaar. Hij was eigenlijk al Klinisch Technoloog voordat wij wisten wat het inhield. Hij heeft altijd in het VUmc gewerkt, als elektrotechnisch ingenieur, waar hij het menselijk bewegen onderzocht. Artsen gebruikten die informatie vervolgens om de patiënt beter te kunnen behandelen. Met zijn openbare rede ‘Komt een ingenieur aan je bed…’ vertelt hij alles over de Klinisch Technoloog, en waarom hij er nou juist voor heeft gekozen achter de opleiding te staan. Niet alleen hij staat achter onze opleiding, ook de studenten, die in grote getalen aanwezig waren, lieten zien dat zij achter hun opleiding staan. Tijdens de oratie werd inhoudelijk ingegaan op de behoefte aan een Klinisch Technoloog in het ziekenhuis, maar ook gaf hij aan dat er nog een lange weg te gaan is om onze meerwaarde te bewijzen. Samenwerken zal daarin altijd de ‘key’ zijn. Als Klinische Technoloog kun je het niet alleen. Maar dat geldt net zo goed voor elke andere zorgprofessional; één patiënt wordt nu immers niet meer door één dokter geholpen [2].

BIG-registratie

Een andere grote stap die wij hebben gezet, is dat er een wetsvoorstel klaarligt om onze afgestudeerden officieel BIG-geregistreerd te laten zijn. Een mijlpaal kun je het wel noemen. Een vijf jaar durend onderzoek heeft laten zien dat we het waard zijn. Dit onderzoek loopt tot 1 januari 2019, waarna de Klinisch Technoloog definitief gaat worden opgenomen in de Wet BIG. De handelingen die zij mag uitvoeren zijn: katheterisaties, heelkundige handelingen, injecties, puncties en handelingen met gebruikmaking van radioactieve stoffen of ioniserende straling. Uit het onderzoek is gebleken dat deze handelingen, uitgevoerd door een Klinisch Technoloog, toegevoegde waarde hebben in ons zorgsysteem. Voornamelijk wanneer we tijd-technisch naar de handelingen kijken. Daarnaast zijn er een aantal handelingen waar momenteel nog onderzoek naar wordt gedaan: defibrillatie, electieve cardioversie en endoscopie [3].

Zo zijn dit een aantal punten die laten zien dat de Klinisch Technoloog in opkomst. Een groeiende groep van voorstanders voor het beroep ontwikkelt zich. En als een paar docenten dat nog niet helemaal begrijpen, schrijven wij studenten daar natuurlijk graag een stukje over. 

[1] Project March
[2] Intreerede Jaap Harlaar
[3] Technisch geneeskundigen opgenomen in BIG-register

Lisanne de Moel
Lisanne de Moel

Mijn naam is Lisanne de Moel en ik ben studente Klinische Technologie aan het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft. Zelf woon ik op kamers in het altijd gezellige Delft. Ik ben een leergierige studente en stel me graag open voor nieuwe uitdagingen. Daarnaast zie je me veel op het water of bij roeivereniging Laga. 

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email