Inloggen

Ikigai in studiekeuze

Geplaatst: 31-01-2019

Iedereen heeft een zogeheten Ikigai. Het is een Japans concept en omvat de reden waarom we bestaan. In andere woorden; ‘Waarom ben jij vanochtend je bed uitgekomen? Wat maakt jouw leven de moeite waard?’. 


Ikigai wordt weergegeven als een combinatie van vragen, zoals die in het plaatje hieronder te zien is.
  • Waar ben je goed in?
  • Waar houd je van / is je passie?
  • Wat heeft de wereld nodig?
  • Waar kan je voor worden betaald?
Ikigai

Nu wil ik graag mijn verhaal delen over de zoektocht naar mijn innerlijke Ikigai tijdens mijn studiekeuze. Studiekeuzes zijn voor sommige mensen heel makkelijk. Mij kostte het best wat moeite. Ik wist in mijn middelbare schoolperiode nog niet van het bestaan van een ‘Ikigai’ af. Achteraf gezien was voor mij de zoektocht naar een goede studie tegelijk een zoektocht naar mijn innerlijke Ikigai.  

In de 5e en de 6e klas van VWO ben ik heel Nederland doorgereisd van studie naar studie om te vinden wat bij me past. Geen enkele studie leek goed bij mijn interesses aan te sluiten. Psychologie had te veel psychologie, gezondheid en maatschappij te veel maatschappij, geneeskunde te veel arts, fysiotherapie te veel massage en ga zo maar door. De vraag die toen bij mij opborrelde, was: ‘Wat past nou bij me en wat wil ik in mijn verdere leven doen?’

Dat waren vragen (uit de Ikigai kennelijk) die ik mijzelf stelde. Met deze vragen in mijn achterhoofd ging ik van de 5e naar de 6e klas. In de 6e klas nam ik me voor om te proberen mijn favoriete vakken terug te laten komen in mijn studie. Namelijk biologie, economie en aardrijkskunde.

Ik zette mijn studiezoektocht voort en wilde graag de perfécte studie vinden. Tsja… Die bestaat natuurlijk niet. Na vele open dagen, besefte ik dat mijn studiekeuze \, niet meteen volledig bepaalt wat er verder in mijn leven gebeurt. Er is altijd een mogelijkheid om te wisselen van studie, om vervolgens ietsanders te gaan doen (lastig inzicht voor iemand die altijd alles op een rijtje wil hebben en de juiste keuzes wil maken).

Waarom ik dit allemaal vertel? Deze fase was een begin van de zoektocht naar mijn innerlijke Ikigai: Waar houd ik van, waar ben ik goed in en wat kan ik bijdragen aan de wereld? Ik moest leren om mijn ideaalbeelden los te laten en meer te letten op wat ik echt leuk vond om te doen.  Het was inmiddels wel duidelijk dat mijn hart bij de gezondheidszorg lag. Na veel piekeren, overpeinzingen en open dagen kwam ik erachter dat de beroepen arts, fysiotherapeut en psycholoog mij niet blij zouden maken. Hoe graag ik ook wilde dat ik in het ideaalbeeld van een goed beroep (in mijn ogen dan) zou passen. Het afstrepen van geneeskunde heeft wel wat wilskracht gekost, omdat het in mijn ogen dé studie was waarmee je bewees dat je VWO had gedaan en later wat nuttigs deed. 

Eind 6 VWO dacht ik dat er niks meer van mijn studiekeuze zou komen, maar toen ik me meer ging openstellen voor wat ik echt leuk vond (klinkt cliché, maar is echt waar), was de keuze snel gemaakt. Het werd Gezondheidswetenschappen in Amsterdam. Deze studie bevat een combinatie van biologie, psychologie en economie. Bijna een té perfecte aansluiting op de vakken die ik leuk vind en waar ik ook aardig goed in ben (gelijk 2 Ikigai vragen binnen).

En de andere twee vragen ‘What can you be paid for’ en ‘What the world needs’? Die worden waarschijnlijk in de rest van mijn loopbaan wel beantwoord.

Roos Ritmeester
Roos Ritmeester

Ik ben Roos Ritmeester, 19 jaar en ik zit in het eerste jaar van de studie Gezondheidswetenschappen in Amsterdam. Ik reis op het moment nog heen en weer, maar hoop uiteindelijk op kamers te gaan. Naast mijn studie vind ik het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, muziek te maken, te sporten en met vrienden af te spreken. Ik zal vooral schrijven over mijn studie en dingen rondom het leven van een student.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email