Blog

Hoe moet het ook alweer na corona?

28 maart 2022
Leestijd 5 min

Nu alle corona maatregelen in Nederland het podium hebben verlaten en we weer de collegezalen, winkels en barretjes in mogen, voelt het alsof we uit een lange winterslaap ontwaken. De wereld is er nog steeds, maar wij zijn veranderd. Hoe ga je hiermee om? Deze blog geeft 7 tips om het leven na corona weer op te pakken.

Tip 1: Laat het los

Net zoals de komst van corona ons leven ineens totaal veranderde, zo verandert het ook nu de maatregelen weer achter ons liggen. Die constante verandering kan veel spanning en stress geven. Vooral als je graag de controle hebt.

@andnowbreathe_
Men lijdt het meest door het lijden dat men vreest

De eerste tip gaat daarom over loslaten. Dit betekent niet dat je alles uit je handen laat vallen, maar dat je een onderscheid maakt tussen de dingen waar je wel en niet invloed op hebt. Wat je vanavond gaat eten of hoe lang je jouw alarm ‘s ochtends laat snoozen, zijn zaken waar je invloed op hebt. De huidige situatie in Oekraïne of een mogelijke volgende pandemie, daar heb je helaas geen invloed op.

Corona heeft laten zien dat onverwachte gebeurtenissen onze plannen in de war kunnen schoppen. De toekomst is nu eenmaal niet te voorspellen. Omarm dus het onverwachte en laat je niet uit het veld slaan als toekomstplannen anders lopen dan verwacht.

Tip 2: Loop niet leeg

Heb je het gevoel dat het opeens te veel is nu alles weer mag? Corona heeft ons dagelijkse leven op pauze gezet. Tijdens de lockdowns zijn we letterlijk en figuurlijk naar binnen gekeerd. Nu we onze dagelijkse routine weer oppakken, krijgen we veel prikkels tegelijk binnen en dat kan overweldigend zijn. Gelukkig zijn er manieren om niet overprikkeld te raken.

Negatief nieuws kan je hele dag beïnvloeden. Pak daarom niet gelijk je telefoon als je wakker wordt, maar geniet eerst rustig van een gezond ontbijtje. Gaat er veel in je hoofd om? Schrijf op wat je bezighoudt voordat je gaat slapen zodat je niet verdwaalt in je eigen gedachten.

Tip 3: Laad op

Net zoals de batterij van een telefoon, heb jij als mens ook momenten nodig om op te laden. Een handige tip hierbij is dat je onderscheid maakt tussen activiteiten met een externe en een interne focus. Bij externe focus houd je je bezig met sociale activiteiten, werk en andere taken die op zich laten wachten. Bij interne focus zorg je ervoor dat jouw ‘batterij’ weer oplaadt. Dit zijn voorbeelden van activiteiten die je energie geven:

  • Sporten
  • Schilderen
  • Muziek maken
  • Mediteren

Wist je dat je maar 5 minuten nodig hebt om te mediteren? Het enige wat je hoeft te doen is in stilte op je ademhaling focussen. Zo word je je bewust van alle gedachten die je hebt en kan je er afstand van nemen. Met de gratis meditatie app Calm kun je een 7 dagen challenge doen waarin je van alles leert over meditatie en mindfulness.

Mondmasker en tekst 'COVID-19' op een muur gespoten
Grafische print van twee handen bij elkaar

Tip 4: Plannen, plannen, plannen

De vele coronamaatregelen en de terugkerende lockdowns maakten dat we opeens even niks meer konden plannen. We hadden zeeën van vrije tijd. Onze agenda’s waren net zo leeg als de straten en ineens had je meer tijd voor jezelf. Nu de maatregelen ons niet meer beperken begint de agenda zich weer te vullen. Belangrijk is dat je een goede balans weet te vinden tussen de rust die je ervaarde en de afspraken met anderen waar je net zo naar snakt.

Hoe zorg je ervoor dat je agenda niet weer overvol raakt zoals voor corona? Begin met het bewaken van je grenzen. Realiseer je dat als je nee zegt tegen anderen je eigenlijk ja zegt tegen jezelf. Durf dus sommige afspraken af te zeggen of plan ze later in. Zo creëer je meer rust voor jezelf. Kom je er echt niet uit? Dan is een cursus timemanagement misschien wel iets voor jou.

Tip 5: Stel doelen

Als je doelen stelt, heb je iets om naartoe te werken. Een visie op de toekomst kan je helpen om positief te blijven in moeilijkere tijden. Of het nu om gezondheid, vrienden en familie, werk, financiën, en persoonlijke ontwikkeling gaat. Begin klein. Stel bijvoorbeeld als doel om 1 keer in de week te sporten. Of zet € 10 per maand opzij. Nu we niet meer beperkt zijn door maatregelen gaan we ook weer meer uitgeven. We schreven al eerder een blog over sparen.

Zorg ervoor dat je concrete en haalbare doelen stelt. Een handige manier hiervoor is de SMART-methode. SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch, en Tijdgebonden. Stel jezelf bij elk doel de vragen: Wat wil je precies bereiken? Wanneer is je doel bereikt? Is dit doel realistisch?

@andnowbreathe_
Gelukkig zijn is niet een doel op zich, maar een levenskunst, een manier van leven

Tip 6: Praat met anderen

De afgelopen twee jaar zijn zowel een fysieke als mentale aanslag geweest op ons allemaal. Misschien ben je erg ziek geweest, heb je iemand die dicht bij je staat (bijna) verloren of heb je geworsteld met donkere gedachtes als gevolg van de beperkingen. Besef dan dat je niet de enige bent. Iedereen heeft zo zijn ervaringen en verhalen. Durf je eigen ervaringen met anderen te delen. Wees open en eerlijk over wat er speelt of gespeeld heeft en praat over je gevoelens. Je kwetsbaar opstellen is een kracht. Het verbindt je met anderen.

Worstel je met depressieve klachten? Wees dan niet bang om professionele hulp te vragen. Het Trimbos-instituut, het RIVM en GGD GHOR Nederland hebben gezamenlijk in 2021 een onderzoek uitgevoerd onder ruim 28.000 studenten om de zogenoemde Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik van Studenten te toetsen. Meer dan de helft van de studenten (51 procent) ervaart psychische klachten. 12% zelfs in ernstige mate. Trek dus op tijd aan de bel. Je bent echt niet de enige die zulke gevoelens ervaart.

Tip 7: Geniet!

Als de lockdown ons iets heeft geleerd, dan is het wel dat we Genieten bovenaan onze to-do lijst moeten zetten. Genieten van alle kleine dingen die we vanzelfsprekend vinden, leuke dingen doen en het oppakken van ons liefdesleven.

Niemand weet wat de toekomst brengt. Geniet daarom volop van wie je nu bent en koester de mensen om je heen. Dankbaarheid is de sleutel.

PrivacyverklaringAlgemene voorwaardenDisclaimerCookiegebruikCookie instellingen