Inloggen

Effectief je tijd besteden

Studeren combineren met treinreizen


Geplaatst: 20-06-2019

Studeren en lang reizen lijkt een lastige combinatie, maar mij bevalt het eigenlijk erg goed. Voor mijn studie ben ik minstens drie uur per dag bezig met heen en weer reizen. Aan het begin was dit best even wennen, maar inmiddels weet ik niet beter dan dat ik een groot deel van mijn dag in de trein doorbreng. Hieronder vertel ik je waarom ik een lange reistijd van en naar mijn studie zo gek nog niet vind.

Studeren in de trein

Dit is voor velen makkelijker gezegd dan gedaan, maar geloof me: het is te doen! Ik heb bijna elke dag een extra tas bij me waarin een leerboek of een geprint college zit. In de trein kan ik ze dan lezen, markeren of samenvatten. Het kan allemaal. Ook verslagen typen gaat gemakkelijk in de trein.

Aan het begin is het echt even wennen om in de trein te studeren, maar ik haal er veel tijdswinst uit. Zodra ik thuiskom na een lange dag reizen, hoef ik namelijk niet zoveel meer aan studie te doen en kan ik lekker ontspannen. Wat anderen aan hun bureau doen, heb ik in de trein al gedaan.
 
Tips

Ga in de stiltecoupé zitten. Hier is het stiller en word je minder snel afgeleid. 

Zorg dat je dingen gedownload hebt op je laptop, want de wifi werkt niet altijd goed. 

Ontspannen in de trein

Als ik helemaal geen concentratie heb om te studeren of niet zo’n lange dag heb, besluit ik vaak om goede muziek, een interessante podcast of een leuke serie te downloaden om in de trein te luisteren/kijken. Ik pak mijn ontspanmoment dan in de trein en probeer vervolgens thuis dingen te doen voor mijn studie. 

Instelling tijdens het reizen

Toen ik net begon met mijn studie kon ik echt stressen over mijn treinen. Ik werd zenuwachtig als ze niet reden, wond me op over vertragingen en checkte om de zoveel tijd 9292. Laatst las ik een artikel dat erop neerkwam dat wij Nederlanders heel slecht kunnen wachten. Sindsdien probeer ik positiever in het reizen te staan. Als een trein vertraging heeft, moet ik misschien een half uur wachten. Maar er zijn vaak leuke winkeltjes of een kiosk in de buurt waar ik even kan zitten of  rondkijken. Wat ik ook vaak doe, is een rondje lopen op het station tijdens mijn overstaptijd. Daardoor voelt het wachten minder lang en het voorkomt lang achter elkaar stilzitten. Door relaxter om te gaan met mogelijke vertragingen en minder te stressen, wordt het reisleven een stuk fijner. 

Feestjes en borrels

Maar het studentenleven dan? 
In het begin dacht ik dat je geen studentenleven kon hebben zonder kamer. In de praktijk is het echter zo, dat ik altijd wel bij iemand kan slapen. Dat is alleen maar gezellig en kost helemaal niet zoveel moeite. 

Combineren kun je leren

Het leven van een reizende student is zo slecht nog niet. Ik kan studeren in de trein, slapen bij anderen en nog genieten van de gemakken van thuis. Het is heel fijn om thuis te komen zonder boodschappen te hoeven doen of te moeten koken. Ook mijn lening houd ik hierdoor nog een jaartje wat lager. Volgend jaar ga ik zeker op kamers, maar voor nu ben ik blij dat ik nog even mag reizen.
 
Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email

Roos Ritmeester
Roos Ritmeester

Ik ben Roos Ritmeester, 19 jaar en ik zit in het eerste jaar van de studie Gezondheidswetenschappen in Amsterdam. Ik reis op het moment nog heen en weer, maar hoop uiteindelijk op kamers te gaan. Naast mijn studie vind ik het leuk om nieuwe dingen te ontdekken, muziek te maken, te sporten en met vrienden af te spreken. Ik zal vooral schrijven over mijn studie en dingen rondom het leven van een student.