Inloggen

Een studiegerelateerde bijbaan

Geplaatst: 20-12-2018

Als je gaat studeren, komen er enorm veel indrukken op je af. Alles is nieuw en er moet van alles geregeld worden. Als je dan eenmaal gesetteld bent, kan het echte studentenleven beginnen. Nu is studeren niet erg goedkoop: collegegeld, kamerhuur, studieboeken en boodschappen kosten meer dan genoeg, dus je gaat om je heen kijken of je een leuke bijbaan kunt vinden. Een studiegerelateerde bijbaan is natuurlijk ideaal, want je verdient geld én je ontwikkelt relevante kwaliteiten en vaardigheden binnen je toekomstige werkveld. Het is dan ook een mooie aanvulling op je CV. 

Medische bijbaantjes zijn natuurlijk te vinden in het ziekenhuis, bijvoorbeeld binnen een medisch studententeam, of in verpleeg- en verzorgingstehuizen. Zelf heb ik afgelopen zomer als huishoudelijke hulp in de thuiszorg gewerkt. Deze bijbaan lijkt op het eerste gezicht misschien niet direct gerelateerd aan mijn studie, want de thuiszorg is niet de sector van de zorg waar ik later in terecht zal komen. Maar naar mijn idee hoeft een bijbaan ook niet het werk te zijn dat je later wilt doen. Het gaat uiteindelijk om de ervaring die je opdoet die op zich al waardevol is. 

Afgelopen mei heb ik ook een zorgstage in het ziekenhuis gelopen, waarbij ik de 
kans kreeg om kennis te maken met de patiënten en de gang van zaken. Nu is de zorg 
natuurlijk veel breder dan alleen het ziekenhuis en is het mooi om juist een andere kant van dichtbij mee te maken. Door mijn bijbaan afgelopen zomer heb ik ook gezien hoe het eraan toegaat in de thuiszorg. Bovendien blijft het contact met patiënten/cliënten hetzelfde, of dit nu binnen of buiten het ziekenhuis is. 

Tijdens mijn bijbaan in de thuiszorg leerde ik omgaan met mensen die op hun eigen
manier kwetsbaar zijn. Voor ons is het allemaal vanzelfsprekend dat we zelf de stofzuiger door de huiskamer halen of even boodschappen doen, maar wanneer je het zelf niet meer kunt, word je natuurlijk erg afhankelijk van anderen. Elke cliënt is anders: sommigen kijken uit naar je komst en de kletspraat tijdens de koffiepauze (ook dat hoort erbij), terwijl anderen je misschien liever zien gaan dan komen. Toch is de dankbaarheid vaak groot, al merk je dat bij de een meer dan bij de ander. Juist ook de verbreding op zoeken buiten ‘jouw eigen’ zorgsector is denk ik erg nuttig. Als mevrouw A uit het ziekenhuis is ontslagen, is de zorg binnen het ziekenhuis klaar, maar thuis gaat de zorg misschien gewoon door. Het is van belang om ook daar stil bij te staan, ook als student.

Myrthe van Haaften
Myrthe van Haaften

Mijn naam is Myrthe van Haaften, ik ben 20 jaar oud en ik studeer Klinische Technologie aan de TU Delft, het Erasmus MC en het LUMC. Ik woon in Delft en in mijn vrije tijd houd ik ervan om te lezen, een goede cliché film te kijken en tijd door te brengen met familie en vrienden. Ik ben sinds dit jaar lid van de studentenraad van VvAA.

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email