Inloggen

'Dit is VvAA'

Geplaatst: 19-07-2017

Sinds anderhalf jaar zit ik in de leukste studentenraad van Nederland: die van VvAA. Vol enthousiasme vertel ik hierover aan mijn medestudenten. De reacties zijn dan doorgaans als volgt: “Ah, van de fijne pennen!’’, “Ah, van Arts en Auto” of, de ergste, “Van wat?”.


Inderdaad, de pennen schrijven heel fijn. Ze gaan bovendien lang mee, ik heb al jaren dezelfde in mijn etui. Maar VvAA is nog zo veel meer. Daarom ga ik nu eens goed uitleggen wat ik doe bij de studentenraad, waarom ‘vergaderen’ tussen aanhalingstekens staat, en wat VvAA is.

Uit alle hoeken van het land

Na een dag coschap gooi ik snel mijn witte jas in de automaat en spring in de eerste bus die ik zie. Twee uur treinen later kom ik mijn mede-studentenraadleden tegen op Utrecht Centraal. We zijn uit alle hoeken van het land gekomen, van allerlei studies. Samen nemen we de bus naar het hoofdkantoor van VvAA en nemen de dag door. We praten bij over paarden-ok’s, ok’s met mensen en een nieuw symposium in Enschede. We verheugen ons op het eten dat altijd top geregeld is en hopen dat het pizza is. De dag is eigenlijk al geslaagd als we inderdaad de stapels pizzadozen zien staan.

Nog nooit over nagedacht

Nadat even later de laatste pizzakorstjes strategisch naar de rand van het bord zijn geschoven, buigen we ons over vraagstukken die vanuit VvAA aan ons voorgedragen worden. We denken mee over gave events en workshops voor studenten, maar ook over praktische zaken zoals studentverzekeringen. Ik denk mee over dingen, waar ik van tevoren nog niet over nagedacht heb. Wat moet ik bijvoorbeeld allemaal regelen als ik over een jaar ben afgestudeerd?

Nieuwe inzichten en samenwerkingen

Maar VvAA is er niet alleen voor serieuze regelzaken. Het is ook een vereniging voor zorgverleners uit alle beroepsgroepen. Bij mijn studievereniging heb ik studenten van de opleiding leren kennen. Bij VvAA leer ik mensen kennen, die ik normaal niet tegengekomen was. Dat levert vaak grappige nieuwe inzichten en samenwerkingen op. Zo komen we op plekken waar we anders nooit waren geweest. Ik heb een radio-uitzending bijgewoond, kon naar Het Roer Moet Om congres en een debat in Carré en kijk nu al uit naar Arts en Auto LIVE, het tweejaarlijkse evenement in Beesd, zaterdag 25 november.

Het voelt niet als vergaderen

Op mijn coschap vertelde ik dat ik ongeveer zes keer per jaar vergader met VvAA. Een vergadering is het ook. Zo voelt het alleen niet, als ik naar buiten kijk en het al donker blijkt te zijn. Ik zit bij de studentenraad van VvAA, vertel ik mijn medestudenten, waardoor ik mijn (toekomstige) collega’s leer kennen en weet wat ik moet regelen naast en na mijn studie. En oh ja, ze maken ook fijne pennen en leuke tijdschriften.

Mette Konings
Mette Konings

Mette is zesdejaars geneeskundestudent in Maastricht. Na haar studie wil zij verder in de psychiatrie. Naast haar studie schrijft zij blogs, is zij lid van de studentenraad van VvAA en actief bij de studievereniging. De vrije tijd die ze heeft, brengt ze graag met vrienden, huisgenoten en familie door. 

Share op Whatsapp Share op Facebook Share op Twitter Share op LinkedIn Stuur via email