Inloggen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op kamers

 

GA JIJ BINNENKORT OP KAMERS? 5 TIPS VOORDAT JE GAAT


  • Woon je buiten je studiestad? Waarom wel/niet op kamers

De ene student kan niet wachten om ‘thuis-thuis’ in te ruilen voor een onderkomen in de nieuwe studiestad, terwijl de andere student het liefst nog een paar jaartjes schuilt onder de vleugels van pap en mam. Zelfstandig wonen tijdens je studententijd is niet per se beter dan voorzien zijn van alle ouderlijke gemakken (of andersom!) en het is dan ook erg persoonsafhankelijk wat jouw voorkeur heeft. We zetten een aantal voor- en nadelen van beide situaties voor je uiteen. 

  • (Lange) reistijd? Ga op kamers of studeer in de trein

Een lange reistijd naar jouw studiestad kan heel vervelend zijn en speelt vaak een belangrijke rol in de keuze om op kamers te gaan. Een voorbeeld: ’s ochtends kom je voor dag en dauw je bed uit in een pittoresk dorpje in de Achterhoek, de bus vertrekt altijd net iets te vroeg bij bushalte Slakweg in Gaanderen en als je dan eindelijk toch staat te wachten op het perron in Doetinchem is het vechten voor een zitplekje in de overvolle stoptrein richting Arnhem. Vanuit daar moet je dan wellicht nog naar Maastricht of Rotterdam. Dan klinkt een kamer in (de buurt van) jouw studiestad een stuk aantrekkelijker, toch?

Oké, misschien is dit voorbeeld wat extreem en is niet iedere thuiswonende student ruim vier uur onderweg met het OV. En soms is een uurtje (of twee) in de bus of trein zo slecht nog niet. Je kunt genoeg doen: het essay dat je later die week moet inleveren redigeren, het laatste nieuws lezen of eindelijk eens beginnen aan dat boek dat je jaren geleden voor kerst hebt gekregen. En een klein dutje doen na weer een uitputtende dag in de collegebanken is ook zeker geen schande ;-)

Tip: lees ons blog over hoe je jouw (lange) reistijd effectief besteedt

  • Huishoudelijke taken? Hotel Mama versus Chez Moi

Koken, wassen, schoonmaken: allemaal zaken waar je waarschijnlijk het liefst zo min mogelijk tijd aan kwijt wilt zijn. Daarom is het zo fijn dat er in Hotel Mama altijd een maaltje voor je klaarstaat als je thuiskomt van een lange dag studeren, dat je ondergoed gewassen en gestreken in je kast ligt, en dat je vieze ontbijtbord op magische wijze ineens weer staat te glimmen. Zo houd je meer tijd over om aan je studie te besteden – en je chronische slaaptekort weg te werken. Lekker thuis blijven wonen dus!
Nu is het wel zo dat op kamers gaan bij uitstek dé gelegenheid is om te oefenen met op eigen benen staan. Een niet-giftig dinertje bereiden is gewoon een kwestie van oefenen, na een paar keer wassen en enkele gekrompen kledingstukken verder heb je dat trucje ook wel door, en schoonmaken? Tja, schoonmaken wordt waarschijnlijk nooit leuk. Maar één ding is zeker: je blijft niet voor eeuwig bij je ouders wonen. Dus waarom zou je tijdens je studententijd niet experimenteren met hoe het is om echt je eigen boontjes te doppen! En weet je toch even niet meer hoe je die wollen trui moet wassen? Dan is mama altijd maar a FaceTime call away !


cooking chef muppet
  • Op kamers gaan duur? Maar niet onbetaalbaar

Misschien wel de belangrijkste reden om niet uit huis te gaan, is dat je in veel studentensteden de hoofdprijs betaalt voor een kamer. Vorig jaar lag de landelijke gemiddelde huurprijs rond de 434 euro per maand! Vaak heeft jouw kamer dan ook nog eens de grootte van Harry Potters bezemkast. Gevolg is dat je maximaal gaat/moet lenen bij Ome DUO en dat je spaarrekening maar langzaam groeit – of zelfs krimpt. Maar ook al betaal je een godsvermogen voor jouw nieuwe paleisje binnen of buiten de singel: als je een beetje normaal omgaat met je centen, dan is op kamers gaan echt niet onbetaalbaar.

Tip: lees ons blog met handige geldbesparingstips 

Heb je ervoor gekozen om op kamers te gaan? Met deze tips vind je zo snel mogelijk een kamer, zorg je ervoor dat je niet te veel huur betaalt en regel je de chillste verzekeringen.

  • Kamer gezocht? VvAA Ledemaatjes

De meeste studenten beginnen hun zoektocht naar een kamer op Kamernet.nl. Wat gebeurt er dan? Je reageert op tien advertenties en als je gelukt hebt, ontvang je een uitnodiging voor een hospiteeravond. Op de hospi verkondig je wat jouw hobby’s zijn: ‘ik ga regelmatig naar de sportschool, maar houd ook van leuke dingen doen met mijn vriendinnen!’ Hoe generieker het antwoord, hoe beter. Want dat je in je vrije tijd eigenlijk het liefst kleedjes punnikt voor de katten van je oma, daar wil je dat je huisgenootjes-to-be pas zo laat mogelijk achter komen natuurlijk. Helaas, weer een afwijzing: ‘het ligt niet aan jou, maar iemand anders was toch leuker.’ Auw. En zo verandert de kamerzoektocht langzaam in een kamerkruistocht zonder licht aan het einde van de tunnel.

Gelukkig heeft VvAA een enorm netwerk van meer dan 125.000 leden, die via Ledemaatjes.nl ook weleens een studentenkamer aanbieden. En ben je op zoek naar een vakantievilla op Bali om met je jaarclub de zomer door te brengen? Neem ook dan eens een kijkje op de website.


  • Kamer gevonden? Regel je verzekering

Hoera, je hebt een kamer gevonden! De spullen zijn ingepakt, de verhuizers (papa en broerlief) staan te trappelen om alles de nét iets te steile trap op te sjouwen en je hebt je ingeschreven bij je nieuwe gemeente. Het hele circus rijdt naar je nieuwe huis. De sleuteloverdracht verloopt vlekkeloos, na de schoonmaaksessie ruikt je kamer naar roosjes en de eerste kennismaking met de buren is ook zeer positief. Met een gerust hart neem je hier je intrek. Maar ben je ook goed verzekerd? Check even bij je ouders hoe het zit met je huidige verzekeringen: kun je bij hen verzekerd blijven of moet je bijvoorbeeld zelf een inboedelverzekering afsluiten?

Tip: speciaal voor jou hebben wij het verzekeringspakket voor studenten ontwikkeld. Lees ons blog!


geldis nodig
  • Betaal jij te veel huur? Schakel een huurteam in

Wist je dat huurders van particuliere (studenten)kamers gemiddeld € 156 te veel huur betalen? Van dat geld zou je ook ruim drie weken boodschappen kunnen doen, ongeveer (honderd)zestig biertjes kunnen drinken of een tablet inclusief hoes kunnen kopen. Dat vinden wij zonde. Dus valt met jouw huisbaas niet (meer) te praten? Stel dan kosteloos al je vragen aan iemand van onze juridische helpdesk. Zo verzeker jij jezelf ervan dat je niet te veel huur betaalt.

Tip: de juridische helpdesk van VvAA is te bereiken via 030 247 4999 op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur .