Inloggen

Rechtsbijstandverzekering particulier

Veelgestelde vragen

1. Wat verzeker ik met de particuliere rechtsbijstandverzekering van VvAA?

De particuliere rechtsbijstandverzekering biedt u rechtsbijstand bij geschillen vanuit uw privésituatie of geschillen rondom uw werkzaamheden in loondienst. U bent ook verzekerd voor tucht- en klachtrecht als (para)medicus in loondienst.

Wilt u meer weten over wat rechtsbijstand is en waarom het voor u belangrijk is? Lees dan het artikel 'Rechtsbijstand: wat is het en wat kost het?'.


Is dit een antwoord op uw vraag?  

2. Is een particuliere rechtsbijstandverzekering voldoende wanneer ik in loondienst werk?

Wanneer u in loondienst werkt, heeft u in principe voldoende aan een particuliere rechtsbijstandverzekering. Een beroepsrechtsbijstandverzekering is immers alleen nodig wanneer u als zelfstandige werkzaam bent. Wel kunt u bij de particuliere verzekering kiezen voor de module 'Inkomen en Arbeid' waarmee u zich bijvoorbeeld verzekerd voor hulp bij geschillen rond uw arbeidsovereenkomst of uitkering en hulp bij tucht- en klachtrecht.

Is dit een antwoord op uw vraag?  

3. Ik heb een conflict, maar nog geen rechtsbijstandverzekering. Kan ik dit alsnog verzekeren?

U kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten, maar het lopende conflict zal niet onder dekking van deze verzekering vallen. Standaard hanteert de verzekeraar namelijk een wachttijd. Bij VvAA is die wachttijd 3 maanden. Soms geldt de wachttijd niet, bijvoorbeeld als de verzekering direct aansluit op een andere rechtsbijstandverzekering, bij verkeerszaken of bij straf-, klacht- en tuchtzaken in de uitoefening van uw beroep als zorgprofessional.

Wilt u meer weten over de wachttijd bij de rechtsbijstandsverzekering? Lees dan het artikel 'Waarom heeft een rechtsbijstandverzekering een wachttijd?'.


Is dit een antwoord op uw vraag?  

4. Voor welke dekkingsrubrieken kunt u kiezen bij een rechtsbijstandverzekering?

  • Verkeer en Letsel: voor schade die ontstaat in het verkeer, waarvoor een derde aansprakelijk is. Of bij een geschil met uw garage.
  • Consument en Wonen: voor geschillen waarbij u als consument of bewoner betrokken kunt raken. Wanneer u een gebrekkig product koopt, bij een burenruzie, een erfrechtkwestie of een geschil met de gemeente.
  • Inkomen en Arbeid: bij een geschil uit een arbeidsovereenkomst of een geschil over een uitkering op basis van de sociale zekerheidswetgeving.

Is dit een antwoord op uw vraag?  

Staat uw vraag er niet tussen?  Stel uw vraag direct via de chat ›

VvAA Ledenservice

Wij zijn op werkdagen tussen 8.00 en 17.00 uur bereikbaar en helpen u graag. Ook als u (nog) geen lid bent.