Inloggen

Verpleegkundige Violeth: "Ik wacht niet meer af"

Violeth (24 jaar) is een verpleegkundige in Kwekivu, een zeer afgelegen dorpje in het Kilindi-district. Tienerzwangerschappen, en water gerelateerde ziektes komen hier bijvoorbeeld op grote schaal voor. Violeth is afgelopen jaar door Amref Flying Doctors getraind op het gebied van seksuele en reproductieve rechten. Deze training heeft haar mindset totaal veranderd. 

"Hiervoor was ik vooral in de kliniek te vinden. Ook op die momenten dat het niet druk was. Maar deze training heeft mij doen inzien dat voor veel meisjes en vrouwen de drempel om naar de kliniek te gaan vaak heel hoog is. Er heerst vaak schaamte en de hardnekkige misvatting dat vrouwen die hier de drempel overgaan, overlijden. Terwijl het tegenovergestelde juist het geval is!"

Aantal vrouwen dat in kliniek bevalt, stijgt
"In mijn spaarzame vrije uurtjes heb ik de afgelopen maanden daarom veel huis- aan huis bezoeken afgelegd. Tijdens deze bezoekjes leg ik zwangere vrouwen bijvoorbeeld uit waarom het veel veiliger is voor hen en hun ongeboren baby om in onze kliniek te bevallen. En met resultaat! Door deze vorm van bewustwording is het aantal vrouwen dat maandelijks in onze kliniek bevalt van 2 naar 15 vrouwen gestegen. Dit is echt een hele grote verandering in korte tijd. Wat dat betreft heeft Amref mij tijdens deze training echt de ogen geopend. Ik wacht niet meer af, maar ik ga de gemeenschap in om de door mij opgedane kennis te verspreiden."
Violeth