Klassiek Sri lanka

Alle klassieke hoogtepunten van Sri Lanka in een reis! Boek reis

Klassiek Sri Lanka

In een relatief korte tijd en op comfortabele wijze ziet u alle klassieke hoogtepunten van Sri Lanka. De reisafstanden zijn niet groot en u verblijft in goede hotels. Cultuur en natuur wisselen elkaar af. U bezoekt de enorme ruïnes van de middeleeuwse hoofdsteden Polonnaruwa en Anuradhapura, en de boeddhistische Tempel van de Tand in Kandy, maar ook de theeplantages, hooggelegen meren en watervallen van de Horton Plains.

Een bijzondere ervaring is de treinreis van Kandy naar Nanu Oya, waarbij u in een ontspannen tempo door de groene bergen en theeplantages toeft. Proef de Brits koloniale sfeer in Nuwara Eliya en geniet van de prachtige vergezichten op de Horton Plains. Bij Sigiriya verkent u rotstempel Lion’s Rock, en in de wildparken Minneriya en Yala gaat u op zoek naar wilde olifanten en luipaarden. Onderweg naar Colombo neemt u een kijkje in het prachtig bewaard gebleven koloniale VOC stadje Galle.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime

Dagindeling

Dag 1    Colombo - Negombo 
Dag 2    Kimbissa/Habarana 
Dag 3    Polonnaruwa en Minneriya 
Dag 4    Anuradhapura en Mihintale 
Dag 5    Sigiriya Lion's Rock en Kandy 
Dag 6    Fietstocht Kandy - Tempel van de Tand
Dag 7    Per trein via Nanu Oya naar Nuwara Eliya 
Dag 8    Horton Plains en Yala NP 
Dag 9    Galle 
Dag 10  Katunayake 
Dag 11  Vertrek Colombo

Dag tot dag

Dag 1: Colombo - Negombo
Na aankomst op het Colombo International Airport wordt u afgehaald door uw chauffeur die u naar Negombo brengt. Rest van de dag vrij in te vullen. Maak een wandeling en laat de sfeer van de stad aan zee met de catamarans in de haven op u inwerken. Negombo is een vissersplaats, 40 km ten noorden van Colombo. De haven van Negombo is een sfeervolle plek. Iedere dag gaan de vissers vanuit de baai met hun boten (oruvas) de zee op. Negombo was een Portugese nederzetting en zij begonnen hier met de verbouw van kaneel en de handel in kaneel. Door de Portugese aanwezigheid zijn er naast boeddhisten, hindoes en moslims in Negombo nog altijd veel katholieken. Daaraan dankt de stad de bijnaam 'Klein Rome'. Vanaf 1644 maakten Nederlanders er de dienst uit. De VOC zette de lucratieve kaneelhandel voort en daartoe legden ze een heel stelsel van kanalen aan om de kaneel naar de haven en naar Colombo te vervoeren. Het Old Dutch Fort, dat staat op een strategische plek bij de ingang van de baai, dateert uit 1672. Het fort is nu een ruïne. Een ander Nederlands gebouw is het Lagoon Resthouse aan Custom House Road. In Negombo staat ook een in heel Sri Lanka bekende boeddhistische tempel, de Agurukaramulla Pansala, met daarin een 6 meter lange Liggende Boeddha.

Dag 2: Negombo - Kimbissa/Habarana
In de loop van de dag rijdt u van Negombo u naar Kimbissa of Habarana. Dit zal uw uitvalsbasis zijn voor de komende dagen. 

Dag 3: Polonnaruwa en Minneriya
Vandaag maakt u een excursie naar de oude hoofstad Polonnaruwa, circa 20 km ten oosten van Sigiriya. Polonnaruwa was drie eeuwen de koninklijke hoofdstad van zowel Chola als Sinhalese rijken. De bloeiperiode was van de 10e tot de 13e eeuw. Er leefden zowel Sinhalezen als Zuid-Indiase Tamils. Boeddhistische en hindoeïstische tempels staan in de oude stad van Polonnaruwa naast elkaar. U kunt Polonnaruwa per fiets gaan verkennen. U ziet bij Polonnaruwa het ingenieuze irrigatiesysteem met zijn vele reservoirs en kanalen. De Prakrama Samudra is het grootste kunstmatige meer. De monumenten uit het verleden zijn in Polonnaruwa redelijk goed bewaard gebleven. U ziet het complex van het voormalige Koninklijke Paleis, de gebouwen van de Quadrangle en de Gal Vihara, een groep met vier prachtige uit graniet gehouwen Boeddhabeelden. In namiddag gaat u naar het Minneriya National Park om er een natuursafari te maken. In de droge zone van Sri Lanka wordt het water ieder jaar rond juni steeds minder, maar Minneriya blijft daarin een natte oase. Het enorme Minneriya Reservoir wordt de helft kleiner in de zomermaanden en er onstaat grasland dat veel dieren trekt. In de periode mei tot september kun je soms wel honderden olifanten zien die zich hier verzamelen. 

Dag 4: Anuradhapura en Mihintale
Vandaag gaat u Anuradhapura uitgebreid bezichtigen. In de 3e eeuw v.Chr. introduceerde Mahindra Thera het boeddhisme in Anuradhapura en daarmee in heel Sri Lanka. Tot op de dag van vandaag is Anuradhapura een belangrijk boeddhistisch centrum. Wandelend tussen de vele paleizen, kloosters en stupa's kunt u genieten van de verfijnde kunst en architectuur, en het ingenieuze irrigatiesysteem met zijn netwerk van kanalen, die zo kenmerkend zijn voor deze antieke stad en de basis vormden voor de welvaart. U ziet o.a. de 'oudste boom ter wereld', de Sri Maha Bodhi, die zou zijn ontgroeid van een tak van de bodhi-boom waaronder Boeddha verlichting bereikte en die 2200 jaar geleden naar Sri Lanka werd gebracht. U ziet enkele van de oudste boeddhistische heiligdommen, sommige met witte dagaba's (schatkamers) en bijzondere steenreliëfs, rijk versierde steden baden en tuinen. U bezoekt het Brazen Paleis dat ooit deel was van de Grote Tempel (Maha Viraha). Van het gebouw zijn nog altijd de resten van 1600 stenen pilaren te zien. U ziet de Ruvanvelisaya Dagoba, die ook ooit deel was van de Maha Vihara. De pagode is zeer oud, uit de 2e eeuw v.Chr., maar wel door de eeuwen heen gerenoveerd en na een Indiase invasie herbouwd. De huidige constructie is 55 meter hoog. Bij de dagoba is een fries met daarop honderden olifanten. U ziet de de Samadhi Boeddha, een prachtige uit de rotsen gehouden zittende Boeddha uit de 3e eeuw v.Chr. en de Isurumuniya Rotstempel die bekend staat om zijn fraaie beeldhouwwwerk. U bezoekt de de Kuttam Pokuna, de Tweeling Waterbasins, die dienden voor de watervoorziening van kloosters en paleisgebouwen. De stenen baden zijn ook deel van de fraai aangelegde parktuinen met hun ingenieuze irrigatiesysteem. U ziet de kleine maar belangrijke Thuparama Dagoba, de oudste stoepa in Sri Lanka, met een relikwie van Boeddha, zijn rechter sleutelbeen, zo zegt men. U ziet het (vervallen) Mahasen Paleis, beroemd vanwege de bijzonder fraai gedecoreerde maansteen, en de 75 meter hoge Abhayagiri Dagoba. In de namiddag maakt u een uitstapje naar Mihintale, een 300 meter hoge berg 10 km ten oosten van Anuradhapura. Hier had volgens de overlevering de boeddhistische monnik Mahinda begin 3e eeuw v.Chr. een ontmoeting met koning Devanampiyatissa. Mahinda was de zoon van de Indiase boeddhistische keizer Ashoka. De ontmoeting was het begin voor de verspreiding van het boeddhisme in Sri Lanka. Mihintale is nu een pelgrimsplek met diverse religieuze monumenten, waaronder de witte Kantaka Cetiya en de Maha Stoepa. Het is een mooie plek om de zon te zien ondergaan. 

Dag 5: Sigiriya - Matale - Kandy
In de ochtend bezoekt u Lions Rock in Sigiriya. De 'Leeuwenrots', het spectaculaire rotsfort van Sigiriya met zijn prachtige muurschilderingen is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Sri Lanka en natuurlijk een UNESCO Werelderfgoed. In de namiddag beklimt u de beroemde rots en ziet de prachtige fresco's op de rotswand. Er resteren nog 19 muurschilderingen van Apsara's, verleidelijke hemelse nimfen. Van de klauwen van de stenen leeuw leidt een rotstrap naar de top. Daar ziet u de restanten van het koninklijke paleis, dat koning Kasyapa in 477 bouwde op de 360 m hoge rots. Onderweg naar Kandy maakt u een stop in Matale om daar de Aluviahara Rotstempel te bezichtigen. Het is de plek waar meer dan tweeduizend jaar geleden (en nog steeds) boeddhistische geschriften worden gereproduceerd. De tempel ligt tussen grote rotsblokken en deels in grotten. Er zijn mooie wandschilderingen en een fraaie Liggende Boeddha te zien. U kunt er ook zien hoe monniken nog altijd de kunst van het schrijven op palmbladeren beheersen. Van Matale is het nog 24 km naar Kandy, de 'heuvelhoofstad' van de Sinhalese koningen. De stad heeft een aangename sfeer. 

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime

Dag 6: Fietstocht Kandy - Tempel van de Tand
Ontdek Kandy per fiets! De gids neemt u mee door smalle lanen en achteraf straatjes om u het oude Kandy te laten zien. Op deze manier leert u Kandy, de 'heuvelhoofstad' van de Sinhalese koningen met zijn aangename sfeer pas echt kennen. Tegen de avond bezoekt u de beroemde en levendige Tempel van de Tand aan de noordzijde van het meer. De beroemde tand zou zijn 'gered' toen Boeddha werd gecremeerd in 543 v.Chr. In de 4e eeuw zou een prinses de tand naar Sri Lanka hebben gebracht. De huidige tempel dateert uit de 18e eeuw. Het imposante bouwwerk wordt omringd door een gracht. In de achthoekige wachttoren worden geschriften op palmbladeren bewaard. In de tempel is het altijd druk met gelovigen en toeristen. Het belangrijkste heiligdom is de zaal met de Tand. Die is niet te zien, u ziet een gouden doos die weer andere dozen bevat en waarin dan de Tand (of een replika) zich bevindt. Achter de schrijn is een museum met allerlei kostbare giften die aan de tempel zijn gedaan. 

Dag 7: Kandy - Nuwara Eliya
In de ochtend wordt u naar het Peradeniya Railway Station gebracht. Het is van Kandy een schilderachtige treinreis van 80 km door de bergen naar Nanu Oya. Daar wacht de auto die u brengt naar Nuwara Eliya. Het stadje ligt op 1900 meter hoogte en is sinds de Britse tijd een centrum voor de theeproductie en u kunt er een bezoek brengen aan een theeplantage en theefabriek. In Nuwara Eliya kunt u wat rondwandelen. Er is er nog veel dat herinnert aan het koloniale verleden, zoals het oude postkantoor, de Hill Club waar de planters bijeen kwamen, de golfbaan, de cottages met hun rozentuinen en de plantersbungalows te midden van het groen. In het centrum van de stad ligt het fraaie Victoria Park, waar de bloemen het mooist bloeien in het voor- en najaar.   

Dag 8: Horton Plains en Yala NP
Vanochtend vertrekt u vroeg (na een vroeg ontbijt of met een ontbijtpakket) naar de Horton Plains. U maakt hier een mooie wandeling door de vaak in wolken gehulde bomen naar het 'Einde van de wereld', waar de klif opeens loodrecht de diepte in steekt, en naar de fraaie Bakers Waterval. Horton Plains is een plateau dat ligt op meer dan 2100 meter hoogte, circa 20 km ten zuiden van Nuwara Eliya. Het bestaat uit vooral graslanden, met stukjes bos, enkele mistige bergpieken en het spectaculaire World's End. Het park kenmerkt zich door de mooie natuur met zijn vlakten, afgewisseld met dichte bossen en watervallen. In Horton Plains is een zeer diverse flora en fauna. Er leven allerlei dieren, waaronder vogels, insecten zoals kleurrijke vlinders, apen, herten, grote eekhoorns, wilde zwijnen en zelfs enkele, zelden waarneembare, luipaarden. U reist verder naar het Yala National Park. In de vroege avond maakt u een jeepsafari in het Yala National Park. In het bijna 100.000 ha grote park leven onder andere wilde olifanten, luipaarden, wilde buffels, wilde zwijnen, herten, apen, stekelvarkens en jakhalzen. Ook zijn er meer dan 150 verschillende soorten vogels waargenomen. De meest bekende dieren van Yala zijn de olifanten, voor hen is februari-juli de beste tijd. Maar u zult dan ook herten, apen en wellicht krokodillen en beren zien. In de wintermaanden ziet u vooral vogels, herten en krokodillen. De luipaarden waar Yala ook om bekend is leven weliswaar in de dichte jungle, maar worden zelden waargenomen.  

Dag 9: Galle
In de ochtend rijdt u naar Galle. Hier bezoekt u het Nederlandse Fort uit de VOC-tijd. Galle is al eeuwenlang een havenstad; koning Salomon zou er al zijn kruiden en edelstenen hebben gehaald. De VOC veroverde Galle in de 17e eeuw op de Portugezen en bouwden in 1663 een groot fort. Binnen de uitgestrekte muren zijn nog diverse gebouwen, kerken en huizen, uit die tijd te zien. Het fort is een Unesco Werelderfgoed.  

Dag 10: Colombo
In de ochtend rijdt u naar Colombo. Daar krijgt u in een korte stadstour een indruk van de hoofdstad van Sri Lanka. Colombo is een kleurrijke en levendige haven- en handelsstad met circa 700.00 inwoners. U ziet er drukke bazaars, stijlvolle woonwijken, en koloniale gebouwen naast moderne hoogbouw. Er wonen diverse bevolkingsgroepen: Singalezen, Tamils, Moren en Maleisiërs, die ieder hun stempel op de stad drukken. U verblijft in Colombo of in Negombo.

Dag 11: Vertrek Colombo
Vertrek naar de internationale luchthaven. Einde tour.  

Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime
Klassiek Sri Lanka VvAA QualityTime

Prijs per persoon

o.b.v verblijf in een 2-persoonskamer met 2 personen

Van november 2017 - april 2018: vanaf € 1.695,-
Van mei - oktober 2018:  vanaf € 1.645,-

Inbegrepen
 • hotelovernachtingen inclusief ontbijt
 • transfers en vervoer per airco privé-auto met Engelssprekende chauffeur/gids
 • genoemde excursies inclusief entreegelden
 • jeeptour Horton Plains
 • 1 safari in Minneriya National Park en 1 safari Yala National Park
 • diner op dag 2 t/m 8

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • visum Sri Lanka
 • overige maaltijden
 • optionele excursies
 • overige persoonlijke uitgaven
 • reis- en of annuleringsverzekering
 • bijdrage CGR (Calamiteitenfonds) € 2,50 per boeking
 • bemiddelingskosten (€ 37,50 per boeking)
 • ticketingkosten

Bijzonderheden

Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking met VNC Asia Travel.

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse (prijs)wijzigingen.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis