Spitsbergen per zeilschip

Quotes team VvAA QualityTime reizen

Boek reis

Spitsbergen per zeilschip

Wilt u naar een bestemming afreizen waar u nog echt ‘los’ van het dagelijkse hectische leven kunt zijn? Spitsbergen is een van de weinige plaatsen ter wereld waar u volledig één kunt zijn met uw omgeving. In een klein gezelschap vaart u met een zeilschip langs de kust van dit indrukwekkende natuurgebied. Elke dag gaat u van boord onder gewapende begeleiding want de kans dat u een ijsbeer in het wild tegenkomt is bijna groter dan dat u er andere reizigers treft. Door het gebied te bereizen met een zeilschip, kunt u op plaatsen aanleggen waar niemand anders komt. Onontgonnen, wild, puur en vreselijk indrukwekkend. Een reis die u uw verdere leven bijblijft.

Nederlandse poolheld
De 16-daagse reis met vertrek op 15 juli en 16 augustus 2017, heeft een speciaal tintje. We proberen tot boven Nordauslandet, het gebied ten (noord)oosten van de Hinlopenstraat te varen. Hier vond in 1928 een roemruchte reddingsoperatie plaats waarbij de Nederlandse poolheld Sjef van Dongen op zoek ging naar overblijfselen van de in mei van dat jaar neergestorte luchtvaartpionier Umberto Nobile. Er is een bocht naar Sjef vernoemd: de Van Dongen bocht, en dat zal dan ook het ultieme doel zijn.

Het blijft poolgebied, dus het is mogelijk dat we van onze plannen af moeten wijken. Het definitieve reisschema wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn.
 

 

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime

Dagindeling 16-daagse reis

Dag 1         Inscheping in Longyearbyen
Dag 2         Forlandsundet, Ny-Alesund
Dag 3         Smeerenburg en Ytre Norskøya
Dag 4-15    Rond Spitsbergen
Dag 16       Ontscheping in Longyearbyen en terugvlucht

Van dag tot dag

Onderstaand dagprogramma is onder voorbehoud van weersomstandigheden, ijscondities en een eventuele ontmoeting met bijzonder dierenleven.

Disclaimer! De routebeschrijving voor Spitsbergen is onder voorbehoud. Afhankelijk van weersomstandigheden en ijsgang én om te profiteren van aanwezig wildleven in een bepaald gebied kan het programma worden aangepast. Flexibiliteit is regel op deze expeditie cruise.

Dag 1: Inscheping in Longyearbyen
Aankomst Longyearbyen (De transfer van de luchthaven naar het schip van het schip naar de luchthaven is inbegrepen, tenzij u afwijkende vluchten heeft. Dan kunt u zowel met de taxi als met de Flybus tussen het vliegveld en het centrum reizen. Beiden staan voor het vliegveld klaar. De kosten voor de bus zijn ongeveer NOK 45 per persoon. De kosten voor de taxi zijn ongeveer NOK 120 per taxi). 
In de avond gaat u aan boord. De hut wordt u toegewezen en nadat u geinstalleerd bent staat er een lichte maaltijd voor u klaar. Het schip vertrekt 's avonds of afhankelijk van het weer de volgende ochtend.

 
Dag 2: Forlandsundet
We verlaten Tryghamna en zeilen door de Forlandsundet. Als het weer het toelaat landen we op Fuglehuken Willem Barentsz voet aan wal zette in 1596. Hier vinden we ook graven van walvisvaarders en bezoeken verschillende kolonies vogels. Mogelijk treffen we zeehonden en walrussen, die hier regelmatig in groepjes vertoeven.


Dag 3: Smeerenburg en Ytre Norskøya
Vrijwel dagelijks wordt op deze reis op de meeste interessante plekken geprobeerd aan land te gaan. De Expeditie Staf gaat mee en vertelt u meer over deze plaatsen. Zij zijn te allen tijde gewapend, in verband met het gevaar voor ijsberen. De gebieden die u bezoekt zijn onbewoond waardoor aanlegsteigers ontbreken. Om op anders ontoegankelijke plaatsen aan land te komen wordt gebruik gemaakt van een zodiac. Op deze dag ligt een bezoek aan de restanten van Smeerenburg in het verschiet, het grootste 17de eeuwse walvisstation op Spitsbergen. In de 17e en 18e eeuw werd er vanuit de Republiek fanatiek op walvissen gejaagd. Een bekende walvisjager-kapitein, die later Neerlands grootste zeeheld wed, was Michiel de Ruyter. We landen ook op Ytre Norskøya en mogelijk de Zeeuwse Uytkijk, waar we vele graven uit de gloriedagen van de walvisvaart treffen.


Dag 4 - 15: Rond Spitsbergen
We varen hetzij naar Sorgfjord, waar we een goede kans hebben walrussen te zien, of naar Murchison Bay, ten noorden waarvan we een droge toendra vinden, de thuishaven van vele rendieren. Hier is ook een Zweeds onderzoeksstation. Op deze reis in augustus zullen we pogen de Van Dongen bocht te bereiken. Deze bocht, vernoemd naar de Nederlandse poolheld Sjef van Dongen, ligt in het uiterste noordoosten. Van Dongen deed mee aan de reddingsexpeditie die poolreiziger Umberto Nobile moest ontzetten, nadat hij met zijn Zeppelin was neergestort. Het verhaal van deze krankzinnige tocht hoort u aan boord. Daar zal ook de film gedraaid worden, die van het leven van Sjef van Dongen gemaakt is. In 2015 verschenen overigens twee boeken van deze held. Het is goed mogelijk dat we van onze plannen af moeten wijken. Het definitieve reisschema wordt pas op het laatst gemaakt, als ijs, windrichting en weer beter te voorspellen zijn. Maar deze reis wijkt wel af van de meer reguliere planning. Het ideale reisschema zou ons via Ny Alesund en Smeerenburg, de Sorgfjord en de zeven eilanden in het uiterste noorden aan de noordkant van Nordauslandet brengen. Daarna maken we een lange en fraaie zeedag langs de gletsjerfjord om te eindigen aan de zuidkant van de Hinlopenstraat. Daarvandaan willen we langs de oostkust reizen om uiteindelijk weer terug te keren waar we begonnen: in Longyearbyen. Mocht dat niet lukken, dan is de tweede optie om via de Hinlopenstraat terug te varen. Risico’s dat het rondje niet gemaakt kan worden zijn er altijd. Maar geen zorgen, ook een terugreis via de Hinlopenstraat is een geweldige route en we vermijden altijd herhaling. Fjorden genoeg onderweg! Aanlegplaatsen onderweg zijn afhankelijk van weer en ijsgang en natuurlijk van de kans om ijsberen te zien.

Dag 16: bezoek Longyearbyen en terugvlucht
Afhankelijk van uw vluchten kunt u na terugkomst in Longyearbyen, het administratieve centrum van Spitsbergen, eventueel het vernieuwde en boeiende Svalbard Museum bezoeken. In de middag vlucht naar Oslo.

Let op!
Bovenstaand dagprogramma is een leidraad. Er kan van worden afgeweken of de volgorde kan worden aangepast onder invloed van weer en stromingen.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime

U maakt deze bijzondere reis met het sfeervolle zeilschip de Antigua, dat plaats biedt aan 32 passagiers. Oorspronkelijk gebouwd als vissersschip in 1957 werd het begin jaren ’90 omgebouwd tot een zeilschip. Het schip heeft een zeer ervaren Nederlands-, Engels- en Duitssprekende bemanning en een bijzondere uitstraling. Zeilervaring is niet nodig. U kunt kiezen uit twee types hutten, de standaard en de comfort. De comfort hut heeft twee beneden bedden en is groter dan de standaard hut.

Details
Type: Zeilschip
Lengte: 49.5m
Breedte: 7.13m
IJsklasse: met staal versterkte romp
Zodiacs: 2
Bemanning: 
Capaciteit: 32

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime
Spitsbergen per zeilschip VvAA QualityTime

Prijs per persoon (bij 2 pers.)  

 • 2-persoons standaard hut vanaf € 4.595,-
 • 2-persoons comfort hut vanaf € 4.845,-

Reisdata
16-daagse reis, vertrek op
15 juli
16 augustus 

Inbegrepen

 • zeilcruise zoals omschreven met accommodatie aan boord in 2-pers.hut op basis van volpension
 • alle excursies en lezingen gedurende de scheepsreis
 • koffie en thee
 • uitgebreid informatiepakket waaronder een reisgids Spitsbergen
 • transfers, indien u aansluitende vluchten reserveert

Niet inbegrepen

 • vluchten en luchthavenbelastingen
 • evt. accommodatie voor en na de bootreis
 • drankjes en overige persoonlijke uitgaven aan boord
 • reis- en annuleringsverzekering
 • bemiddelingskosten (€ 35,- per boeking)
 • bijdrage Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking)

Bijzonderheden

Reist u alleen, dan kunt u op indeling boeken. U wordt dan ingedeeld bij iemand van hetzelfde geslacht. Komt het door de groepssamenstelling zo uit dat u op een eenpersoonskamer wordt ingedeeld, dan berekenen wij u de eenpersoonstoeslag door.
Voor deze reis gelden afwijkende betalings- en annuleringsvoorwaarden:
5 mnd - 4 mnd voor afvaart: 30%
4 mnd - 3 mnd voor afvaart: 40%
3 mnd - 2 mnd voor afvaart: 50%
2 mnd - 1 mnd voor afvaart: 75%
1 mnd - 1 dag: 90%
bij afvaart: 100%

 

U vindt hier slechts een tweetal afvaarten met de Antigua. Er zijn op meerdere data afvaarten (ook met een andere reisduur). Daarnaast is er ook een ruimere keuze aan schepen en kunt u naast het varen per zeilschip ook kiezen voor een gemotoriseerd (expeditie-)schip en andere routes. Belt u ons voor een advies op maat.

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse (prijs)wijzigingen.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis