Noorwegen Hurtigruten

Quotes team VvAA QualityTime reizen

Boek reis

Noorwegen Hurtigruten

Hurtigruten speelt al jaren een belangrijke rol in het dagelijkse leven van de Noorse kustbewoners. Iedere dag van het jaar, zowel in de verblindende midzomernachten als tijdens de donkere winterperiode wanneer het noorderlicht voor een sprookjesachtige sfeer zorgt, vaart de postboot. Naast de zeer belangrijke functie van persoon- en goederenvervoerder naar kleinere plaatsen, wordt de Hurtigruten tegenwoordig gezien als 's werelds mooiste zeereis.

Ongedwongen Noorse sferen
Voor velen staat de Hurtigruten bekend als ‘de reis van hun leven’. De postboot die van Bergen naar Kirkenes vaart, doet op de heen- en terugreis 34 verschillende havens aan. Aan boord heeft u een geweldig uitzicht op zee en met sneeuw bedekte bergen, afgewisseld door een landschap van fjorden, glooiende heuvels, steile rotsen en lieflijke scheren. Met deze reis zult u ongetwijfeld genieten van de eerlijke, maritieme en ongedwongen Noorse sfeer.

Unieke reis
Vanuit Bergen vaart u naar Kirkenes, de Noordelijke IJszee en de Noordkaap en weer terug naar Bergen. U passeert hierbij tweemaal de poolcirkel. Onderweg legt het schip aan in interessante steden zoals de Jugendstilstad Ålesund, de rozenstad Molde, de stokvisstad Kristiansund, het koninklijke Trondheim en het arctische Tromsø. Natuurlijk worden ook de landschappelijk indrukwekkende eilandengroepen Lofoten en Vesterålen aangedaan. In het voorjaar of najaar geldt: hoe noordelijker u vaart, hoe winterser het landschap.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime

Dagindeling

Dag 1   Aankomst in Bergen, inscheping
Dag 2   Ålesund en Geirangerfjord
Dag 3   Trondheim
Dag 4   Poolcirkel en Lofoten
Dag 5   Tromsø, poort naar de ijszee
Dag 6   Hammerfest en de Noordkaap
Dag 7   Kirkenes (keerpunt)
Dag 8   Hammerfest en Tromsø
Dag 9   Vesterålen en Lofoten
Dag 10 Poolcirkel, Zeven Zusters
Dag 11 Trondheim en Kristiansund
Dag 12 Scherenkust, Bergen ontscheping

Dag tot dag

Dag 1: Aankomst op de luchthaven van Bergen
Op eigen gelegenheid gaat u naar de haven voor de inscheping. Inscheping op het schip van uw keuze en ’s avonds vertrek uit Bergen. Vanaf 18.00 uur ligt uw Hurtigruten schip klaar voor inscheping. Afhankelijk van de aankomst van uw vlucht heeft u de gelegenheid om de charmante haven- en hanzestad Bergen te verkennen. Bezoek Bryggen met haar karakteristieke houten huizen langs de haven, of ‘Gamle Bergen’, het oude goed bewaard gebleven stadsgedeelte met haar witte huisjes met rode daken, smalle steegjes etc., het Hanseatic museum of de vismarkt op het plein waar dagelijks allerlei verse vis verkocht wordt. Als u de Fløibaan neemt naar de 319m hoge stadsberg heeft u een prachtig uitzicht op de stad en de fjord. Ook een bezoek aan ‘Troldhaugen’, het zomerhuis van de Noorse componist Edvard Grieg, is de moeite waard. Om 20.00 uur (’s winters om 22.30 uur) begint uw reis per Hurtigruten door de Hjeltefjord, vanwaar eens de Vikingen vertrokken voor hun reis naar de Shetlandeilanden. Dinerbuffet aan boord. ’s Avonds informatieve bijeenkomst.


Dag 2:  Ålesund en Geirangerfjord
Tussen scheren en eilanden door vaart het schip verder noordwaarts naar Ålesund. De stad is een echte ‘Art Nouveau’parel, de mooiste huizen vindt u in de Apotekergate en de voetgangerszone Kongensgate. Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag u niet missen; 418 treden brengen u naar de top. Ontdek de drie eilanden waarop Ålesund gebouwd is, de schilderachtige zee-engte, de glinsterende zee en de sneeuwbedekte bergtoppen van de Sunnmørsalpen. In de zomermaanden vaart uw Hurtigruten schip door de Storfjord in de spectaculaire en 15 km lange Geirangerfjord. Na de ijstijd lieten de gletsjermassa’s deze diep doorgroefde kustinhammen achter. De tot wel 800 m steile rotswanden, grandioze watervallen en eenzame bergboerderijen gelden als het meest bekende reisdoel en meest geliefde fotomotief van West-Noorwegen.

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis
Panoramatocht Art Nouveau stad Ålesund


Dag 3: Koningstad Trondheim
De oude koningsstad Trondheim is de moeite waard. Vanaf de oude stadsbrug ‘Gamle Bybrua’ heeft u een mooi gezicht op de stad. De houten brug werd in 1861 in neogotische stijl gebouwd en was vroeger de enige toegang tot de binnenstad. In de Nidarosdom, Noorwegens grootste gotische kerk, worden sinds 1988 de Noorse kroonjuwelen in een zijkapel getoond. Tot nu toe werden 7 koningen en 3 koninginnen in de kerk gekroond. Bezienswaardig zijn ook de oude, op palen gebouwde houten pakhuizen aan het water en het geheel in rococo stijl gebouwde Stiftsgården, waar de koninklijke familie verblijft bij bezoek aan Trondheim. Door een fotoboek- landschap bestaande uit duizenden eilanden en schilderachtige scheren vervolgt u de reis in noordwestelijke richting. Na de qua navigatie, veeleisende Stokksund passage legt het schip ’s avonds in Rørvik aan.

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis

Nidarosdom en Ringve museum
Trøndelag Openluchtmuseum


Dag 4: Poolcirkel en Lofoten

Vroeg in de morgen passeert u tussen Nesna en Ørnes, de poolcirkel, een denkbeeldige magische lijn op 66º33’51”, aangegeven met het model van de wereldbol op een klein eiland. Passagiers die voor het eerst de poolcirkel oversteken krijgen van de zeegod Neptunes hun pooldoop. U reist langs het indrukwekkende gebergte Børvasstinden naar Bodø. Wanneer de Lofotenwand, een indrukwekkende, tot wel 1000m hoge rotswand van de eilandengroep Lofoten zich aan de horizon aftekent, liggen de Landegodefjord, Helligvær en Vestfjord achter u. In de Vestfjord worden vanaf januari tot april grote voorraden kabeljauw uit zee opgevist. De kabeljauw wordt nog steeds op rekken gedroogd in de zeelucht en als stokvis geëxporteerd naar Spanje, Italië en Afrika. Tegen de avond bereikt u Stamsund en later Svolvær, de hoofdplaats van de Lofoten. Hier wacht u de romantische schoonheid van de door de Golfstroom beroerde Lofoten: pittoreske kleine vissershavens, rood geschilderde huizen - ‘rorbu’ genaamd - en stokvis op houten rekken.

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis

Natuurbelevenis Salstaumen of Lofoten Vikingfeest


Dag 5: Tromsø 'Poort naar de IJszee'

’s Nachts is uw Hurtigruten schip de schilderachtige Raftsund gepasseerd. Mocht u geslapen hebben, dan kunt u op de zuidgaande route deze passage nog eens bij dag meemaken. Na een korte stop in Harstad op de eilandengroep Vesterålen gaat het via Finnsnes verder naar Tromsø, dat u ’s middags bereikt. Er hangt een bijna mediterrane sfeer over de universiteitsstad, die als poort naar de arctische wateren al in het verleden uitgangspunt is geweest voor talrijke poolexpedities. In het ‘Polarmuseum’ en het interactieve centrum ‘Polaria’ krijgt u informatie over de Noorse poolexpedities. Twee kerken zijn een bezoek waard: de houten domkerk met 750 plaatsen een van de grootste van het land en de in 1965 gewijde Ishavskathedraal. De IJszeekathedraal is om haar eigenzinnige moderne architectuur en grote glasmozaïek ramen wereldberoemd. Tip! Boek een hondensledetocht met echte husky’s (alleen in de winter!)

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis

Tromsø, poort naar de IJszee
Winteravontuur met Husky’s
Historische wandeling Tromsø


Dag 6: Hammerfest en de Noordkaap
Vroeg in de morgen bereikt u Hammerfest, Europa’s noordelijkste stad. Koning Christian VII stichtte de stad in 1789 voor zijn handel met Rusland. Vanaf hier is het nog slechts 2100 km tot de noordpool. Uw Hurtigruten schip vaart door de Magerøysund naar Honningsvåg. Bezoek in het kader van een optionele excursie het 307 m hoog uit de oceaan verrijzende Noordkaapplateau gelegen op 71º10’21’’ noorderbreedte. Als alternatief raden we aan het programma met de bootexcursie naar Gjesværstappan, een vogelreservaat met 250.000 trek- en watervogels. ’s Middags, wanneer een van de grootste vogelrotsen van Noorwegen: de Sværholtsklubben en de rotsformatie Finnkjerka gepasseerd worden, komen de ornithologen onder u opnieuw aan hun trekken.

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis
De Noordkaap
Sneeuwscootertocht Lapland
  

Dag 7: Kirkenes 'Het keerpunt van de reis'
’s Morgens bevindt u zich op dezelfde lengtegraad als St. Petersburg, Caïro en Istanbul, slechts enkele minuten per auto verwijderd van de Russische grens in Kirkenes. Daarmee is het keerpunt van de Hurtigruten reis bereikt. In deze drielanden hoek van Noorwegen, Rusland en Finland kunt u een supersnelle safari per sneeuwscooter maken (alleen in de winter), een riviertocht met bezoek aan een Samenhut of een excursie naar de Noors/Russische grens ondernemen. In de namiddag legt het schip aan in Vardø, de meest oostelijke haven van Noorwegen. Dan gaan het verder langs het schiereiland Varanger naar Båtsfjord, voordat ’s avonds Berlevåg wordt aangedaan.

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis

De Russische grens
Riviertocht naar de Russische grens
Sneeuwmobiel safari (winterseizoen)
Sneeuwhotel Kirkenes met hondendsledetocht (winterseizoen)


Dag 8: Hammerfest en Tromsø
In Hammerfest herinnert de in 1854 opgerichte Meridiaanzuil aan de eerste exacte meting van de aardbol. Europa’s meest noordelijke stad had overigens de primeur met het aanleggen van elektrische verlichting van de straat en in de huizen. Stilte en aandacht voor de Noordkaap wordt u aangeboden in het kader van een facultatieve excursie in de vroege morgen. Wie zich voor de geschiedenis van de Noorse Samen interesseert, verheugt zich op het bezoek aan de Samen hut Mikkelgamme. Tegen middernacht legt het schip aan in Tromsø. In de IJszeekathedraal kunt u van april tot september, wanneer de zon 24 uur aan de hemel staat, middernachtconcerten beluisteren of een van de vele gemoedelijke kroegjes in de stad bezoeken en het hier gebrouwde, smakelijke ‘Arctic bier’ proeven


Dag 9: Vesterålen en Lofoten
Welkom op de eilandengroepen Vesterålen en Lofoten. Vanuit Harstad wordt een excursie gemaakt naar Trondenes en het kustplaatsje Sortland, met zijn blauwgeschilderde huizen. Het uitzicht op de zee-engte Risøyrenna en de tocht door de Raftsund, waarvan de steile rotsen eruit zien alsof ze door een beeldhouwer bewerkt zijn en die op sommige plaatsen niet eens 100 m breed is, behoren tot de mooiste momenten van de reis met de Hurtigruten. In Stokmarknes, de voormalige startplaats van de Hurtigruten, bevindt zich tegenwoordig het Hurtigrutenmuseum. Terwijl uw schip Svolvær, de hoofdplaats op de Lofoten, en tenslotte Stamsund aandoet, trekken de majestueuze bergen van de Lofotenwand voorbij. Tegen de avond verlaat u de eilandengroep en wordt koers gezet naar het vasteland.

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis

Eilandenwereld van de Vesterålen,
eilandenwereld Lofoten,
zeearend Safari


Dag 10: Poolcirkel, Zeven Zusters
Het is de moeite waard om vroeg op te staan: u passeert de kleurrijke coulissen van de vruchtbare Helgelandoevers en rondreispassagiers passeren voor de 2e keer de poolcirkel. Een afwisselend landschap met talrijke eilanden, bergen en watervallen volgt: de bergketen de ‘zeven zusters’ de waterval ’bruidssluier’ en het uit sagen bekende rotseiland ‘Torghatten’, dat op een hoogte van 160m een 40m groot gat vertoont.


Dag 11: Trondheim en Kristiansund
Vandaag hebben de rondreispassagiers nog een keer de gelegenheid om in de mooie kuststad Trondheim rond te kijken. Langs de eilanden Munkholmen en Hitra gaat de tocht daarna over open zee naar Molde, dat dankzij haar vruchtbare ligging aan de Golfstroom ook wel ‘rozenstad’ genoemd wordt. Rechts glinsteren de spitse bergtoppen van de Romsdal Alpen in de zon. De stad Kristiansund ligt op een minder gunstige plaats, aan de door de wind geteisterde rotskust aan de Noord-Atlantische Oceaan. De als ‘stokvisstad van Noorwegen’ geldende plaats was lange tijd de belangrijkste exporthaven van deze gezouten en gedroogde vis.

Excursiemogelijkheden tijdens deze reis
Trondheim met Nidarosdom


Dag 12: Einde van de reis
Uw laatste dag aan boord is begonnen. Maar, voor het zover is, liggen er nog enige zeemijlen vol fantastische landschappen voor u. Bijvoorbeeld de Nordfjord onder de reusachtige Jostedalsgletsjer en een paar mijlen zuidelijk daarvan de monding van de imposante Sognefjord. Of de ‘scherentuin’, de talrijke rotseilanden voor de op zeven bergen gebouwde stad Bergen. Hier, waar uw rondreis langs de Noorse westkust begon, moet u het schip helaas verlaten. Maar de herinneringen aan ‘de mooiste zeereis ter wereld’ neemt u mee naar huis.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime
Noorwegen Hurtigruten VvAA QualityTime

Prijs per persoon

Binnenhut tussen € 1.148,- en € 2.043,- (o.b.v. twee personen) inclusief vroegboekkorting
Buitenhut tussen € 1.289,- en € 2.225,- (o.b.v. twee personen) inclusief vroegboekkorting

Hurtigruten hanteert een flexibele prijsstelling: de prijs is afhankelijk van de capaciteit op het moment van boeken.


Reisdata

Vertrek is dagelijks mogelijk t/m 31 december 2018 

Inbegrepen

 • 11 overnachtingen in hutcategorie van uw keuze op door u gekozen schip
 • verblijf op basis van volpension aan boord
 • Engels- en Duitssprekende reisleiding aan boord
 • havengelden

 

Niet inbegrepen

 • vluchten
 • transfer naar en van de haven van inscheping/ontscheping
 • overige drankjes/maaltijden buiten volpension verzorging om
 • uitgaven van persoonlijke aard
 • reis- en/of annuleringsverzekering
 • bemiddelingskosten (€ 37,50 per boeking)
 • bijdrage Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking)

 

Bijzonderheden

 • Wij kunnen aansluitend op dit arrangement ook uw vluchten, transfers en verlenging voor u verzorgen.
 • Genoemde prijzen zijn inclusief vroegboekkorting. Voor de vroegboekprijzen geldt beperkte beschikbaarheid.
 • Deze reis wordt uitgevoerd in samenwerking Norske Turist Service.
 • Voor meer informatie over deze reis, neem contact op met VvAA QualityTime.
 • Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse (prijs)wijzigingen. Hurtigruten hanteert een flexibele prijsstelling: de prijs is afhankelijk van de capaciteit op het moment van boeken. Een excursiepakket kan bijgeboekt worden.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis