Groepsreis Marokko - betoverende bestemming

Gedurende deze 8-daagse culturele groepsreis bezoekt u de indrukwekkende Koningssteden van Marokko: Fès, Marrakech, Meknès en Rabat. Stap met ons mee in de sprookjes van 1001 nachten. 
Boek reis

Groepsreis Marokko - betoverende bestemming

De monarchie Marokko heeft een rijke geschiedenis. De moderne staat Marokko is ontstaan toen het land zich onafhaneklijk verklaarde van Frankrijk en Spanje op 2 maart 1956. De Frans-Spaanse bezetting van Marokko begon in 1912. Sinds 1999 is Mohammed VI de koning van Marokko. Hij werd daarmee de achttiende koning van de Alaoui-dynastie die sinds 1666 regeert in Marokko.

Gedurende deze reis bezoekt u de Koningssteden van Marokko. Marokko is een land met een bijzonder rijke geschiedenis die terug gaat naar het jaar 780. Het was namelijk in dit jaar dat Sultan Idriss I het land voor het eerst wist te verenigen. In de 12 eeuwen die hierop volgden kende Marokko verschillende dynastieën. Enkele steden die toendertijd één of meerdere malen als hoofdstad van Marokko fungeerden bestaan vandaag de dag nog steeds: Fès, Marrakech, Meknès en Rabat. Samen vormen zij de vier Koningssteden van Marokko. 

U start de reis in Casablanca, bekend vanwege de grote en indrukwekkende Hassan II moskee. De Koningsstad en hoofdstad Rabat ligt aan zee en biedt naast veel schoonheid tevens twee bijzondere musea. In Meknes wandelt u over de stadsmuren en maakt u kennis met de Marokkaanse kunst in het Dar Jamai museum. 
Het oude centrum van Fès is zeer indrukwekkend en staat op de UNESCO werelderfgoed lijst. Na alle indrukken in de Koningssteden is het heerlijk uitrusten in het, wat frissere, Atlas gebergte. U sluit de reis af in Marrakech, ook wel de parel van Marokko genoemd en bekend vanwege de grote Koutoubia moskee en de indrukwekkende kleuren en geuren.  

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis

Dagindeling

Dag 1 Amsterdam - Casablanca - Rabat
Dag 2 Rabat - Meknès
Dag 3 Meknès - Fès
Dag 4 Fès 
Dag 5 Fès - Beni Mellal/Afourer (Atlasgebergte)
Dag 6 Beni Mellal/Afourer (Atlasgebergte) - Marrakech
Dag 7 Marrakech - Casablanca
Dag 8 Casablanca - Amsterdam

Van dag tot dag 

 

Dag 1 Amsterdam - Casablanca - Rabat (90km)

Transavia vlucht Amsterdam-Casablanca. Bij aankomst op Casablanca Airport wordt u opgewacht door uw gids.
Casablanca is een van Marokko’s meest moderne steden. De soukhs zijn er overzichtelijker en de monumenten zijn van recentere datum dan in de andere steden. Dit komt doordat de ontwikkeling van de stad - buiten de medina - pas aan het begin van de 20ste eeuw op gang kwam. Nu wonen er bijna drie miljoen mensen in Casablanca.
U bezoekt de indrukwekkende, moderne Hassan II moskee. Deze moskee is, met een minaret van 200 meter, de op één na grootste moskee van de wereld. De moskee is voltooid in 1993 en biedt plaats aan 25.000 gelovigen die er tegelijk kunnen bidden. Aansluitend rijdt u met de bus langs de Corniche; de boulevard in Casablanca. 
U verlaat Casablanca en rijdt naar Rabat, waar u vanavond zult overnachten

Dag 2 Rabat - Meknès

Rabat is de hoofdstad van Marokko en is de tweede Koningsstad van Marokko.  Rust en stijl overheersen in Rabat. Buiten de oude citadel zijn de Franse invloeden duidelijk zichtbaar, zoals in de brede lanen welke zijn omzoomd door prachtige palmen.
Gedurende uw bezoek aan Rabat, rijdt u naar het Koninklijk Paleis. Dit paleis uit de 19e eeuw wordt tegenwoordig gebruikt door de Marokkaanse regering. Het paleis is niet toegankelijk voor bezoekers, maar de tuin wel. 
Aansluitend bezoekt u het mausoleum van koning Mohamed V (1909-1961). Dit is de rustplaats van de stichter van het onafhankelijke en huidige Marokko en vader van de natie. 
Vlakbij het mausoleum bezoekt u de onvoltooide Hassan toren, een 44 meter hoge minaret die hoog uitrijst boven de overblijfselen van de sultan Yaqub al Mansour moskee, die in de 18e eeuw werd verwoest door een aardbeving. Met de bouw van deze minaret werd al 1195 begonnen, maar de bouw werd echter nooit voltooid.
U bezoekt het archeologisch museum in Rabat, met veel voorwerpen die gevonden zijn tijdens verschillende opgravingen in Marokko. Een deel van de collectie is afkomstig uit het Romeinse Volubilis , dat bij Mèknes ligt.
In 2014 is het Het Nationaal Museum van Hedendaagse Kunst in Rabat geopend . Het is het eerste museum van hedendaagse kunst dat in Marokko werd geopend sinds de onafhankelijkheid  in 1956.   Het museum heeft een oppervlakte van 6813 vierkante meter en is verdeeld over drie verdiepingen.
U bezoekt de Oudaya kasbah, een op een berg gebouwde fortificatie met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Deze Kasbah werd gebouwd tijdens het bewind van de Almohaden in de 11e en 12e eeuw. Binnen in de Kasbah bezoekt u de prachtige Andalusische tuinen vol met sinaasappelbomen, bloemen en palmen.  
U verlaat Rabat en rijdt naar Meknès, waar u bij aankomst een wandeling maakt over de stadsmuur, een bijzondere ervaring! 

Dag 3 Meknès - Fès

Meknès werd door de UNESCO op de werelderfgoedlijst gezet vanwege haar medina en de ruïnes van het Koninklijke Paleis. Als de avondschemering valt, verzamelt zich op de Place El Hedime, met zijn grote markt, een grote menigte van kooplui, vuurvreters en acrobaten. De stad heeft een onvergetelijke, gemakkelijke middeleeuwse uitstraling. Daarnaast heeft Meknes diverse paleizen, spectaculaire moskeeën en madrassas achter de verstevigde muren met de imposante ingangen en de wereldberoemde Bab Mansour.

In Meknès bezoekt u het El Hedim plein en de monumentale Bab El Mansour; één van de poorten in de 40 kilometer lange stadsmuren van Meknès. De grote poort stamt uit 1732 en werd deels gebouwd met pilaren die van de nabijgelegen Romeinse ruïnes van Volubilis kwamen.

U bezoekt het Dar Jamaï museum, gebouwd als paleis in 1882 door de invloedrijke en welgestelde Jamaï familie. Sinds 1920 wordt het paleis gebruikt als museum van bijzondere kunsten, gevuld met juwelen, wapens ingelegd met edelstenen, kostbare kleding en tapijten. Het interieur is bijzonder fraai; u vindt hier prachtig tegelwerk, fraaie poorten, sierlijk beschilderde deuren en prachtige houten plafonds.

Alvorens u Meknes verlaat bezoekt u de grootste en oudste moskee van Meknès, de Al Adam moskee. Hij is gebouwd in de 11e eeuw, in de tijd van de Almoraviden. Hij heeft 143 bogen en 11 toegangspoorten. In 1203 liet Sultan An-Nasir er een mihrab bijbouwen; een gebedsnis in de muur die de gebedsrichting Mekka aangeeft.

U verlaat Meknès en rijdt naar het heilige dorp Moulay Idriss. Dit stadje, gebouwd op twee rotsen, is vernoemd naar de sultan Idriss I. Idriss I kwam aan de macht in 789. Hij bracht de islam met zich mee en richtte een nieuwe dynastie op. Deze dynastie was de dynastie van de Idrissiden.

Aansluitend rijdt u naar de  goed bewaarde Romeinse ruïnestad Volubilis, gelegen aan de oever van de - meestal droge - Fertassa rivier.
Volubilis stamt uit de derde eeuw voor Christus en groeide al snel tot een levendig plaatsje. Het bezat een hoofdstraat, winkels, huizen, een tempel, fontein, en zelfs een aquaduct, vanwege het riviertje dat vlak onder het dorpje stroomde. De olijvenbomen rondom Volubilis zorgden voor een gunstige economische positie.
Rond 800 verlieten de Romeinen Volubilis en werd het betrokken door lokale stammen die niet voldoende kennis hadden om het dorpje te onderhouden. Dus trokken ze de bergen in, naar Moudray Idriss. Een periode lang werd Volubilis een Islamitsche nederzetting, tot de macht verschoof naar Fez. Volubilis raakte verlaten.
In 1755 werden de bouwwerken in Volubilis getroffen door een grote aardbeving en raakte de plek vrijwel volledig verwoest. Gelukkig had een Engelse bezoeker een paar jaar eerder gedetailleerde schetsen gemaakt van het plaatsje, waardoor vrij snel duidelijk werd tijdens opgravingen dat dit Volubilis was, en hoe het er precies ooit had uitgezien.
Deze archeologische opgravingen laten zien dat Volubilis een van de rijkste steden van Noord-Afrika was. Er zijn veel mozaïekvloeren gevonden, marmeren en bronzen beeldhouwwerken en honderden inscripties. De gebouwen die tijdens opgravingen zijn gevonden zijn van de derde eeuw na Chr. en gebouwd op de fundamenten van eerdere bouwwerken. 


Dag 4 Fès 

Fès is de oudste Koningsstad van Marokko, de religieuze hoofdstad van het land en de meest complete Islamitische stad van de Arabische wereld.
Vandaag verblijft u de gehele dag in Fès.

Vanaf de stadspoort  Bab Bou Jeloud  wandelt u naar het Dar Batha museum; een museum in een zomerpaleis uit de 19de eeuw. Het Batha museum heeft een uitgebreide collectie traditionele Marokkaanse kunst en handwerk, waaronder prachtige voorbeelden van het blauwe aardewerk waar Fès om bekend staat. De tuin van het museum is een fijne plek om even tot rust te komen na de hektiek van de medina (oudste deel van de stad, tussen de stadsmuren).

Een van de mooiste monumenten van de stad is de medersa Bou Inania. Deze oude koranschool werd gebouwd in de veertiende eeuw en is een perfect voorbeeld van de Merinidische architectuur. Gedetailleerd houtsnijwerk, een marmeren binnenplaats, kleurrijk mozaïekwerk en zware koperen deuren maken deze plek een lust voor het oog.

Midden in de medina staat de prachtig versierde Karaouine moskee. Het gebedshuis is gebouwd in het jaar 859 en is de oudste moskee in de westelijke moslimwereld. De bijbehorende universiteit is zelfs ouder dan de universiteit van Oxford en de Sorbonne Universiteit in Parijs. 

De moskee wordt al eeuwenlang gezien als één van de belangrijkste spirituele en intellectuele centra van de Arabische wereld, en biedt plek voor ongeveer 20.000 gelovigen. De Karaouine moskee is groots en vol met details, maar hoogtepunten zijn de gebedsruimte en de grote binnenplaats met zijn marmeren zuilengalerij en prachtige fonteinen. Het is voor niet-moslim niet toegestaan om de moskee van binnen te bezichtigen, maar via de toegangspoorten heeft u dikwijls een mooi doorkijkje. 

U kunt de Kairaouine Moskee misschien wel het beste zien vanaf het panoramadak van Medersa el Attarin. Net als Medersa Bou Inania is deze religieuze school toegankelijk voor publiek en zijn de muren en vloeren versierd met zelliges; een Marokkaanse kunstvorm van mozaïek waarbij met veelkeurige tegels van geglazuurd terracotta geometrische patronen worden gevormd. Vanaf dit panorama dak heeft u ook het beste uitzicht op de leerlooijeren waar Fès bekend om staat en welke u vandaag ook bezoekt.

In de namiddag gaat u naar Fès el Djedid, zogenaamd het ‘nieuwe’ Fès, overigens ook al daterend uit de dertiende eeuw. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn hier het Koninklijk Paleis en de mellah, de Joodse wijk.  In de 14e eeuw werd Fes el-Jdid een toevluchtsoord voor joden en ontstond de joodse wijk de Mellah. De huizen met ramen en balkonnetjes aan de straatzijde geven deze wijk een heel ander aangezicht dan een moslimwijk. Een bezoek aan het kerkhof is zeker de moeite waard.

Dag 5 Fès - Beni Mellal/Afourer (Atlasgebergte)

U verlaat Fès en rijdt dwars door het Midden Atlas gebergte.
Oderweg maakt u een stop bij een Marokkaans theehuis en heeft u de mogelijkheid om de waterpijp te roken.

Het einddoel vandaag is het plaatsje Beni Mellal/Afourer, gelegen op 625 meter hoogte. Het is hier heerlijk bijkomen na alle hektiek in de steden de afgelopen dagen. Houdt u er wel rekening mee dat het het wat frisser kan zijn dan de afgelopen dagen in de steden.


Dag 6 Beni Mellal/Afourer (Atlasgebergte) - Marrakech

Marrakech is een bruisende, energieke Berberstad, schitterend gelegen aan de voet van het Atlasgebergte! De stad wordt ook wel de ‘de parel van het zuiden’ of  de ‘rode stad’ genoemd vanwege de kleur van de huizen.

Als voormalige koningsstad (11e  eeuw) bezit Marrakech een groot aantal monumenten.

U begint de dag met een bezoek aan het El-Badipaleis. Dit El-Badipaleis toont de overblijfselen van het paleis dat werd gebouwd door de koning Ahmad I al-Mansur in 1578. Het oorspronkelijke gebouw bestond waarschijnlijk uit 360 kamers, een binnenplaats van 135 bij 110 meter en een vijver van 90 bij 20 meter. Het gebouw was rijk versierd met Italiaans marmer en goud uit Soedan. Het ontwerp werd sterk beïnvloed door het 14e eeuwse Alhambra in Granada.

Vervolgens bezoeken we het Palais de la Bahia, een aaneenschakeling van vertrekken, binnen-plaatsen en tuinen. Het werd in 1880 gebouwd in opdracht van Si Moussa. Hij wilde vooral niet dat zijn 4 echtgenotes en zijn 24 bijvrouwen elkaar vanuit de tuin konden zien. 

De medersa (koranschool) Ben Youssef is  de grootste school van Marokko en werd omstreeks de veertiende eeuw opgericht om er koranlessen te kunnen geven. De overwegend kleine ruimtes werden gevuld met twee tot acht leerlingen. Rond 1960 heeft het gebouw gediend als historische site en werd het geopend voor publiek. Een paar kamertjes zijn gevuld met een tafel en schrijfgerei uit die tijd. 

Het belangrijkste gebouw van Marrakech is de grote Koutoubia Moskee. De minaret is maar liefst 77 meter hoog. De pilaren naast de moskee zijn resten van de voormalige Koutoubia Moskee. Deze werd herbouwd toen men erachter kwam dat de oude moskee niet goed gebouwd was ten opzichte van Mekka. De moskee is helaas alleen toegankelijk voor moslims.

Mellah de Marrakech is een oude Joodse wijk. Ooit woonden er in Marrakech meer dan 30.000 Joden. Een indrukwekkend grote gemeenschap, één van de grootste van de Arabische wereld. In de zestiger jaren van de 20e eeuw zijn bijna alle Joden vertrokken. Van de vele duizenden bleven slechts enkele honderden achter en zij komen nog steeds bij elkaar in de Mellah. Veel is nadien veranderd en de wijk is sterk verarmd. Vanwege zijn pure uitstraling en zijn bijzondere geschiedenis is dit deel anders dan de rest van Marrakech. In deze wijk voelt u de geschiedenis, welke zichtbaar is op de grote begraafplaats en bij de synagoge, welke u bezoekt.

Het indrukwekkende Djemaa El Fna plein is één van Marokko’s topattracties. Het Djemaa el Fna (Plein van de Onthoofden) staat sinds een aantal jaren onder bescherming van de UNESCO als meesterstuk van immaterieel, mondeling overgeleverd cultureel erfgoed! En inderdaad: het plein trekt dag in, dag uit, duizenden Marokkanen aan. Ze komen  om naar verhalenvertellers te luisteren, vuurspuwers aan te sporen en zich van alles wijs te laten maken door wonderdokters. Dit is de arena van de acrobaten, slangenbezweerders  en mobiele tandartsen. Wie het authentieke Marokko wil meemaken, doet dat het best hier, midden in de wereldstad Marrakech.
Rondom het plein vindt u de mooiste en interessantste soukh van Marokko, natuurlijk staat er een bezoek aan deze soukh op het programma!


Dag 7 Marrakech - Casablanca

Vanmorgen bezoekt u de Saadische graven, de grootste trekpleister in Marrakech. Er zijn hier meer dan 200 graven te zien. De meeste dateren uit de 16e eeuw. Hier werden 66 familieleden van de Koninklijke Saadische familie begraven. In het mausoleum zijn de kamers rijkelijk versierd.

Aansluitend bezoekt u het Dar si Said paleis, nu het museum van Marokkaanse kunst.
Voor de liefhebbers is er vanmiddag een kookworkshop geregeld.
De Marokkaanse keuken is één van de meest verfijnde in de wereld en tijdens uw verblijf in Marokko zult u ongetwijfeld heerlijke tajines hebben geproefd, het aroma van verschillende specerijen hebben geroken en de fantastische kruiden in salades en bijgerechten hebben ontdekt.
Tijdens deze workshop wordt u volledig geïntroduceerd in de Marokkaanse keuken. U leert hoe u een traditionele maaltijd klaar kunt maken, die u natuurlijk zelf gaat proeven!

Na afloop van de kookworkshop is er een transfer geregeld naar Casablanca. 

Dag 8 Casablanca - Amsterdam

Vanuit uw hotel is er een transfer geregeld naar Casablanca Airport.
Met de Transavia vlucht reist u terug naar Amsterdam.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Bruisend Marrakech VvAA QualityTime
Marokko op recept VvAA QualityTime

Hotel Mercure Shéhérazade **** (Rabat)

Het Mercure Shéhérazade bevindt zich op slechts 5 minuten van het belangrijkste historische gebied met monumenten en het zakelijk centrum. Het ligt ook in de buurt van een mooie golfbaan en de internationale luchthaven. 
De kamers hebben airconditioning, zijn stijlvol en modern ingericht en zijn voorzien van een satelliet-tv, een kluisje en een minibar. In het hele hotel kunt u gratis gebruikmaken van WiFi.


Hotel Zaki **** (Meknès)

Hotel Zaki is gelegen in Meknès, met uitzicht over de oude stadswallen en de vallei Oued Boufekrane. Het biedt een buitenzwembad, zonneterras en tuin.
Alle kamers en suites in Hotel Zaki zijn voorzien van airconditioning en hebben een eigen badkamer, tv en gratis WiFi. Elke kamer heeft tevens een balkon, met uitzicht over de tuin.


Riad Fes el Bali (Fès)

Deze riad in Fes ligt in de historische wijk, binnen 15 minuten lopen van Nejjarin Fondouk en Medersa Bou-Inania. Ook University of Al-Karaouine en Tombs of the Merenides liggen binnen 3 km afstand. De riad beschikt naast een volledig uitgeruste spa over een restaurant en een buiten-zwembad. 
De individueel ingerichte kamers beschikken elk over gratis wifi en een iPod dock. Het entertainment wordt verzorgd door een televisie met satellietzenders.

Hotel Chems Le Tazarkounte **** (Afourer, Atlasgebergte)

Dit hotel ligt in een olijfboomgaard aan de voet van het Midden-Atlasgebergte. Het beschikt over twee zwembaden, een discotheek en een spa met hammam. De kamers en suites zijn elk uitgerust met airconditioning, satelliet-tv en een minibar. Elke kamer heeft een balkon met uitzicht op de tuin of het zwembad.

Riad Anya (Marrakech)

Het Riad Anya ligt in het hart van de medina, op 10 minuten lopen van de soukhs en het Djemaa el Fna-plein. Het hotel kijkt uit op het Atlasgebergte en beschikt over een terras met een zwembad en een terras met een bubbelbad.

Alle kamers beschikken over airconditioning, een eigen badkamer met toiletartikelen en sommige kamers hebben een zithoek.

 

Hotel Le Lido Thalasso & Spa (Casablanca)

Deze accommodatie ligt op 6 minuten lopen van het strand en ligt op 6 kilometer afstand van de Hassan II-moskee en de winkels van de Morocco Mall. Het hotel heeft een zwembad, een fitnesscentrum en een spa. Het hotel wordt omgeven door een tuin met tropische planten en kijkt uit over de zee en de boulevard La Corniche.

Alle kamers beschikken over een balkon met uitzicht op de zee, het buitenzwembad of de tuin. De accommodatie is voorzien van airconditioning, een flatscreentelevisie, gratis WiFi en een eigen badkamer.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis

Prijs per persoon 

€ 1.290,- (bij minimum van 16 personen*)
€ 399,- (toeslag éénpersoonskamer)

Reisdatum 

Maandag 03 april t/m zondag 09 april 2017

Inbegrepen 

 • vluchten; Transavia vlucht Amsterdam-Casablanca-Amsterdam
 • luchthavenbelasting
 • brandstoftoeslagen
 • accommodatie ( alle overnachtingen op basis van logies en ontbijt)
 • diner in Atlasgebergte
 • Transfers, excursies, begeleiding en entreegelden;
 • de transfers gedurende de reis
 • dagexcursies van maandag 03 april tot en met zondag 09 april 2017 onder leiding van Drs. M. Ophof-van Dijk, een Engelssprekende gids
 • airconditioned vervoer
 •  de beschreven excursies en entreegelden gedurende de reis, incl. kookworkshop in Marrakech


Niet inbegrepen

 • de parkeerkosten op Schiphol 
 • de persoonlijke uitgaven voor souveniers, etc.,

 • de lunches en de diners gedurende de reis, m.u.v. het diner op dag 5 in het Atlas gebergte, 
 • andere excursies en entreegelden dan in het programma vermeld,
 • fooien voor bedienend personeel, 
 • reis-bagage-ongevallen en/of annuleringsverzekering,
 • Calamiteitenfonds, t.w. EUR 2,50 per boeking,
 • eventuele verhoging van de vluchtprijs (afhankelijk van het moment van reserveren)
 • bemiddelingskosten (€ 35,- per boeking)

Bijzonderheden 

* De reis gaat enkel door bij een minimum aantal inschrijvingen van 16 personen.
Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse (prijs)wijzigingen.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis