Indrukwekkend Iran

In tien dagen 2500 jaar geschiedenis in een notendop. Iran is tijdreizen ten top. Dwalend over de oude bazaars, thee drinken in een theehuis, het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. 
Boek reis

Indrukwekkend Iran

In 10 dagen 2500 jaar geschiedenis in een notendop. Iran is tijdreizen ten top. Dwalend over de oude bazaars, thee drinken in een theehuis, het lijkt of de tijd heeft stilgestaan. Het is verbazend hoe modern de steden zijn, maar bovenal hoe gastvrij de bevolking is.

Na een kort verblijf in Teheran, waar u onder andere het zomerverblijf van de Shah bezoekt, vliegt u naar het relaxte Shiraz. Wandelend over de bazaar, dwalend door de prachtige tuinen en fraaie moskeeën bent u in een andere wereld beland . Buiten de stad ligt het imposante Persepolis. De lemen woestijnstad Yazd neemt u mee naar lang vervlogen tijden. Bezoek in  Isfahan het centrale plein, met zijn imposante moskeeën. In de oude bazaar kunt u uren doorbrengen. Na een bezoek aan het bergdorp Abiyaneh en het traditionele Kashan, rijdt u weer terug naar Teheran.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime
Dag 1 Aankomst Teheran
Bij aankomst op de luchthaven van Teheran wordt u opgewacht door de gids die u naar het hotel zal brengen. 

Dag 2 Teheran
Teheran is de hoofdstad van Iran en telt ruim 11 miljoen inwoners. Ten noorden van de stad ziet u de uitlopers van het Alborzgebergte en de zuid kant van de stad grenst aan zoutmeren en woestijnen. In de winter kan het er flink vriezen en sneeuwen. De zomers kunnen daarentegen erg droog en warm zijn. Na het ontbijt gaat u Teheran verkennen. Allereerst brengt u een bezoek aan het omstreden Khomeini mausoleum een indrukwekkende bedevaartsplek voor veel gelovigen die graag een praatje met u aanknopen.  U bezoekt ook het Archeologisch Nationaal museum. Het museum heeft veel archeologische schatten die gevonden zijn op de plekken die u later zult bezoeken zoals Persepolis. Daarna staat het Golestan Palace op het programma met haar duizelingwekkende gekleurde tegels aan de buitenkant en glinsterende glazen opsmuk aan de binnenkant en haar heerlijke tuin met fonteinen. Golestan was een van de koninklijke paleizen van verschillende vorsten. Het paleis is nu alleen nog maar in gebruik voor bezoekers. Ook een bezoek aan het Nationaal Juwelen museum staat op het programma. De lunch gebruikt u in de buurt van de Tabi’at- brug. Rondom de brug is een boulevard en parkje waar de inwoners van Teheran volop flaneren. U overnacht in Teheran (ontbijt, lunch en diner)

Dag 3 Teheran – Shiraz
Na het ontbijt wordt u naar de Mehrabad  luchthaven gebracht voor een korte vlucht (2 uurtjes)  naar Shiraz. Gedurende de dagen dat u in Shiraz bent, brengt u een bezoek  aan de Eram tuin, één van de mooiste tuinen van Shiraz, de stad die juist om haar tuinen bekend staat.  Als u er rond theetijd bent, is het leuk om in de theepatio een kopje thee te drinken.  De kleurrijke Eram Tuin is een oase van rust met vele cipressen (de cipres is symbool voor een mooie vrouw) en met schilderingen uit de Qajar-periode. Op dag 4 of 5  wordt ook de Nasir-al-Molk Moskee bezocht. Deze moskee wordt ook wel  ‘de Roze Moskee’ genoemd vanwege het feit dat in de vroege ochtend, als de zon nog laag staat, het licht door de gekleurde ramen valt en de moskee in een explosie van kleuren verandert.  Voor de lunch van vandaag staat een bezoek aan de Vakil moskee uit de 18e eeuw gepland, een prachtig gebouw uit de Zand-dynastie op het programma. Alleen al de entree is indrukwekkend. Ook bezoekt u de daarnaast gelegen historische hamam en de Vakil bazar waar u stapje terug doet in de tijd. Hier mengen de geuren en kleuren van kruiden en tapijten zich in de overdekte galerijen waar ieder ambacht een eigen steegje heeft.  De lunch gebruikt u in een traditioneel restaurant in de buurt van de bazar.  U ziet daarnaast de imposante Karim Khan Citadel uit de 18e eeuw.  Een bezoek aan de Mausolea voor de dichters Hafez and Sa`adi mag vanzelfsprekend ook niet ontbreken. Het zijn fraaie gebouwen omringd door tuinen, en ze vertegenwoordigen een hoogstaande islamistische letterkunde, bijna humanistisch te noemen, die in Iran en in de gehele Arabische wereld, nog altijd leeft. Ook hier zullen de bezoekers graag een praatje met u maken. Na het diner staat er nog een hoogtepunt op het programma: een bezoek aan de immens grote moskee en mausoleum van Shah Sjarak, een enorm complex dat sprookjesachtig wordt verlicht in de avond. Overnachting in Shiraz. (ontbijt, lunch en diner).

Dag 4 Shiraz – Persepolis- Shiraz
Vandaag bezoekt u Persepolis. Voorafgaand aan dat bezoek of de volgende ochtend bezoekt u de Roze Moskee in verband met het betoverende ochtendlicht. U ziet de indrukwekkende ruïnes van de klassieke Perzische hoofdstad, 2500 jaar geleden. Het is één van de meest tot de verbeelding sprekende opgravingen van de ‘Oude Wereld’ met delen van het paleis van Darius de grote en de wereldberoemde bas-reliëfs die bijzonder goed bewaard zijn gebleven. Bovendien ziet u de koningsgraven en de Zoroastrische vuurtempel  bij Naqsh-e Rostam en Naqsh – e Rajab.  Als u gisteren niet de tuin van Eram heeft bezocht dan bezoekt u die vandaag. De lunch gebruikt u onderweg en in de avond dineert u weer in Shiraz. Overnachting in Shiraz. (ontbijt, lunch, diner)

Dag 5 Shiraz - Yazd
In de loop van de middag reist u verder naar de woestijnstad Yazd  met onderweg een bezoek aan Pasargadae. Hier vindt u de oudste ruïne van de allereerste stad van het Perzische rijk.  Verder onderweg bezoekt u het typische woenstijnstadje Abarkoh en haar nabijgelegen mausoleum op de top van een berg. Hier vindt u het typisch Iraanse leven en de lemen bouw die voor deze streek kenmerkend is. U luncht in een patio van een traditioneel restaurant.  Onderweg passeert u vanuit de woestijn een bergpas die u opeens midden in een sneeuwlandschap kan brengen. Aangekomen in Yazd, wordt afhankelijk van de tijd, een bezoek gebracht aan de ‘Towers of Silence’. Dit waren torens die door de Zoroastrers tot in de tachtiger jaren gebruikt werden om hun overledenen neer te leggen.  Aangezien de Zorostrers de lucht, de aarde en het water zo zuiver mogelijk willen houden, hebben zij geen traditie van begraven of cremeren maar legden zij hun doden op torens waar ze door de gieren opgepikt werden. Toen er in de tachtiger jaren een ziekte uitbrak onder de gieren, is dit ritueel in onbruik geraakt. De Zoroastrische gemeenschap in Iran is na India de grootste ter wereld en Yazd staat bekend als één van de centra van dit geloof. U zult hier dan ook de vuurtempel van Yazd bezoeken waar het eeuwigdurend vuur brandt. 

Dag 6 Yazd
Vandaag gaat u Yazd uitgebreid verkennen.  U bezoekt de oude Fahadan buurt. Voordat u deze doolhof van prachtig gerestaureerde lemen binnenstad verkent, brengt u eerst een bezoekje aan de Jame Moskee, één van de meest indrukwekkende moskeeën van Iran. De oude lemen binnenstad die zich daarachter ontvouwt, doet u denken aan historische Oosterse sprookjes.  Er zijn hier mooi gerestaureerde historische huizen te zien, u kunt ene kopje thee drinken op een dakterras of de gevangenis van Alexander de Grote bezoeken. Maar bovenal is het heerlijk door de steegjes te dwalen. Yazd staat verder bekend om haar badgirs. Dit zijn zogenaamde windtorens die verkoeling brachten in de huizen en openbare gebouwen. Overal in Yazd vindt u deze torens maar de mooiste ne grootste vindt u in de Dolat Abad tuin die u bezoekt. Na het diner bezoekt u nog het Amir Chaqmaq plein dat sprookjesachtig is verlicht met haar mooie moskee. Overnachting in Yazd (ontbijt, lunch, diner).

Dag 7 Yazd – Isfahan
Na het ontbijt gaat de reis verder naar Isfahan, voor velen de mooiste stad van Iran. Onderweg bezoekt u  Nain met haar  Jame Moskee. Hier lijkt het echt alsof de tijd heeft stil gestaan. Zandkleurige moskee is in al haar eenvoud indrukwekkend. U kunt wat rondwandelen in het dorp waar ook een ruïne van een eeuwenoude burcht ligt. In isfahan kunt u in de avond de prachtige bruggen over de Zeyande Rud Rivier bekijken, de Si-o-seh Brug en de & Khaju Brug. Hier flaneren de Iraniërs en maken graag een praatje met u. Overnachting in Isfahan. (ontbijt, lunch, diner).

Dag 8 Isfahan 
De hele heeft u alle tijd om Isfahan te leren kennen. Natuurlijk bezoekt u het grote Imam plein, volgens Iraniërs het mooiste plein ter wereld.  Hier bezoekt u ook de prachtige Sheikh Lotfollah Moskee, de Imam Shah moskee, de Geisarieh bazaar  en het Ali Qapu Paleis. Van een heel andere sfeer is de Armeense Vank Kathedraal, gelegen in een jonge hippe wijk.  Overnachting in Isfahan. (ontbijt, lunch, diner). 

Dag 9 Isfahan – Kashan
Vandaag rijdt u van Isfahan naar de historische en behoudende stad Kashan, bekend om haar  tapijten, aardewerk en rozenwater. Onderweg bezoekt u het traditionele bergdorp Abiyaneh. Het roodlemen dorpje ligt hoog in de bergen. De inwoners dragen er kleurrijke kleding en spreken een eigen taal. In Kashan zult u aangenaam worden verrast door de grote en de heerlijke Fin Tuin.  Ook bezoekt u de traditionele huizen, de bazaar, de Sultan Mir Ahmat moskee, de Fatima schrijn en een typisch ijshuis, een lemen bouwsel waarin ijs ook in de hete zomers gewoon bewaard kon worden.  U dineert dichtbij de Fin Tuin en overnacht in Kashan. (ontbijt, lunch, diner). 

Dag 10 Kashan – Teheran en in de nacht (met KLM) terugvlucht naar Amsterdam

Deze laatste dag brengt u door met het bezoeken van de plekjes in Kashan waar u nog niet aan toegekomen bent, het shoppen in de bazaar en de terugreis naar Teheran. Indien u met KLM vliegt, zult u in de nacht naar Amsterdam terugvliegen met een schat aan herinneringen aan indrukwekkend Iran. (ontbijt, lunch en diner).  Aankomst in Amsterdam in de vroege ochtend van de volgende dag.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime
Mooiste van Iran - VvAA QualityTime

Prijs per persoon (bij 2 pers.)

vanaf € 2.155,- 3* en 4* hotels en vanaf € 2.255,- in 4* en 5* hotels

Inbegrepen

 • 10 overnachtingen in speciaal geselecteerde goede hotels inclusief ontbijt, lunch en diner zoals vermeld
 • vervoer per airco auto met chauffeur en een Engelssprekende gids
 • zeer uitgebreid dagelijks excursieprogramma met entreegelden
 • binnenlandse vlucht van Teheran naar Shiraz
 • uitnodiging voor visum
 • water/thee/koffie
 • transfers

 • Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • visum (€ 60,-)
 • bemiddelingskosten € 37,50 per boeking

 • Bijzonderheden

  Deze reis is naar wens te verlengen of in omgekeerde richting op maat samen te stellen.

  Contact met VvAA QualityTime

  Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

  Boek reis