Terug naar de basis

  Ontdek het pure en rauwe IJsland tijdens deze 8-daagse autorondreis langs geisers, kolossale watervallen, warmwaterbronnen en gletsjers.
Boek reis

Autorondreis IJsland - Terug naar de basis

Zo moet het begin van de wereld er een beetje hebben uitgezien… puur, rauw, pruttelend en proestend. Geisers, kolossale watervallen, warmewaterbronnen, gletsjers en uitgestrektheid. Hier geen volle steden of snelwegen maar natuur, kleinschalige dorpjes en een interessante hoofdstad die in je broekzak past. IJsland verbaast, verwondert en laat de gejaagde mens weer even tot rust komen. Terug naar de basis.

In één week gaat u het eiland rond en maakt u kennis met bijna alle hoogtepunten van IJsland. Uw reis begint met een bezoek aan de bekende Blue Lagoon en de geisers. Het vervolg van de route brengt u langs gletsjers, het ijsbergenmeer, prachtige fjorden en spectaculaire watervallen. De reis eindigt in de hoofdstad Reykjavík, een leuke afsluiting van deze korte maar complete autorondreis.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime

Dagindeling

Dag 1 vlucht naar IJsland; via de Blue Lagoon (optioneel) naar Reykjavík (ca. 60 km)
Dag 2 Geysir, Gullfoss waterval en zuidkust (ca. 300 km)
Dag 3 Nationaal Park Skaftafell en gletsjermeer Jökulsárlón (ca. 275 km)
Dag 4 Oostfjorden en Mývatn (ca. 410 km)
Dag 5 bezoek Mývatn en omgeving
Dag 6 walvisexcursie (optioneel), waterval Godafoss en Akureyri (ca. 260 km)
Dag 7 Kjölur of Reykholtsdal (ca. 280 km)
Dag 8 vlucht naar Nederland (ca. 60 km)

Van dag tot dag

Omdat we gebruik maken van verschillende accommodaties, is het niet mogelijk voor iedere reiziger een exact kloppend programma te maken. U dient dit dagprogramma dan ook te zien als richtlijn. U ontvangt van ons een informatiepakket met een goede wegenkaart (1:500.000), waar u uw route prima op kunt baseren. Daarnaast krijgt u in uw informatiepakket een Dominicus reisgids, die zeer uitgebreid alle hoogtepunten beschrijft. Uw reisbescheiden ontvangt u ca. 2 weken voor vertrek, u krijgt dan tevens een pakket met een uitgebreide beschrijving van de reis en de definitieve lijst met overnachtingen met routebeschrijvingen naar de overnachtingadressen.

In onderstaande beschrijving geven we een indicatie van het aantal kilometers dat u per dag zult rijden. Dit zijn de afstanden van de meest directe route, uiteraard kunt u uw route uitbreiden of van de route afwijken, het kan dus zijn dat u in totaal meer kilometers zal rijden. NB deze reis is een 8 daagse reis met een vol programma. Houdt u er rekening mee dat u in 7 dagen meer dan 1600 km dient te rijden. Onderstaand dagprogramma beschrijft diverse bezienswaardigheden tijdens deze autorondreis. Wij geven u suggesties, dit betekent niet dat u ook al onze suggesties kunt gaan bezoeken, u zult keuzes moeten maken wat u gaat zien en waar u wat meer tijd aan wilt besteden.

Dag 1:  vlucht naar IJsland, via de Blue Lagoon (optie) naar Reykjavík (ca. 60 km)
Vanaf Schiphol vliegt u naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Uw auto staat klaar op het vliegveld, waarna u naar de dichtbij gelegen Blue Lagoon kunt rijden. Een bad in het blauwwitte water is een perfect begin van uw reis. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Denkt u eraan om de zwemkleding en handdoek in de handbagage te stoppen! Vervolgens rijdt u naar de hoofdstad Reykjavík, waar u overnacht.

Dag 2: Geysir, Gullfoss waterval en zuidkust (ca. 300 km)
Uw eerste dagrit volgt IJslands meest populaire excursieroute, de Golden Circle. Als eerste kunt u naar Thingvellir gaan, maar u kunt er ook voor kiezen om dit op dag 7 te doen. Thingvellir Nationaal Park ligt precies op de plaats waar de Europese en Amerikaanse continenten van elkaar afdrijven, waardoor diepe scheuren in het landschap zijn ontstaan die nergens beter te zien zijn dan hier. Na Thingvellir rijdt u via de explosiekrater Kerid naar Geysir, het bekende hete bronnen gebied met de geiser Strokkur. Iets verder ligt de Gullfoss, IJslands beroemdste waterval. Daarna gaat de route weer naar de ringweg en langs de dorpjes Hella en Hvolsvöllur. Onderweg heeft u mooi uitzicht op IJslands beroemdste vulkaan, de Hekla, die voor het laatst in 2000 tot uitbarsting kwam. Ook kunt u de Westmaneilanden voor de kust zien liggen en in het binnenland de Eyjafjallajökull, waar de uitbarstingen in maart en april 2010 plaats hadden.
Het vervolg van de route rijdt u vandaag of morgenochtend: U rijdt naar de waterval Seljalandsfoss en iets verder kunt u stoppen bij een klein museum over de vulkaanuitbarsting van de Eyjafjallajökull. Dan gaat u naar Skógar, dat vooral bekend is om de grote waterval Skógafoss, waar het water 60 meter loodrecht naar beneden valt. Verder treft u in Skógar een klein museum aan, dat een goed beeld geeft over hoe de IJslanders leefden aan het begin van de vorige eeuw. Bij de Mýrdalsjökull is er de mogelijkheid om naar de voet van een gletsjertong te rijden. In de omgeving van het dorpje Vík liggen vogelrotsen, waarbij u Dýrholaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus treft u hier grote aantallen papegaaiduikers aan (van mei tot circa 20 juni is het gebied afgesloten i.v.m. het broedseizoen). U overnacht aan de zuidkust. 

Dag 3: Nationaal Park Skaftafell en gletsjermeer Jökulsárlón (ca. 275 km)
Na Vík rijdt u over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Daarna komt Kirkjubaejarklaustur in zicht en vervolgens de gletsjer Vatnajökull, die maar liefst 8000 km2 groot is! Het Nationaal Park Skaftafell ligt in een bloem- en bosrijk gebied, met o.a. de waterval Svartifoss. Hier zijn veel gemarkeerde wandelingen te maken (1 tot 8 uur) o.a. langs de gletsjertongen. Het bezoekerscentrum is zeer de moeite waard. Men heeft er veel informatie over de omgeving en prachtige filmbeelden van IJslands natuurgeweld. Vervolgens rijdt u door naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón. Sinds het als decor heeft gediend voor twee James Bondfilms, kent vrijwel iedereen het en als u er zelf stopt en een eerste blik op de ronddobberende ijsbergen werpt begrijpt u waarom velen in de ban van het meer zijn. Het is werkelijk sprookjesachtig, dit meer aan de voet van de Breidamerkurjökull, waar tal van ijsbergen in ronddrijven. U kunt hier heerlijk wandelen en al struinend langs de oever van het meer ontdekt u steeds nieuwe ijsbergen in de meest wonderlijke vormen. Als alternatief voor de wandeling kunt u een mooie boottocht op het meer maken. Een aanrader is koffie met een wafel in het cafetaria. Let ook op of u geen zeehondjes ziet zwemmen in de smalle doorgang naar zee. De overnachting is in de omgeving van Höfn.

Dag 4: Oostfjorden en Mývatn (ca. 410 km)

Via de fjordenroute of de ringweg (nr. 1) rijdt u richting het noorden. Warm aanbevolen onderweg is een bezoek aan het plaatsje Djúpivogur. In het sfeervolle havencafé kunt u heerlijk gebak eten of lunchen. Er is ook een klein museum gevestigd. U komt vervolgens in de realtief grote plaats Egilsstadir. Hierna rijdt u via een prachtig en vrijwel verlaten steenwoestijngebied naar Mývatn. Onderweg heeft u lange tijd uitzicht op de Herdubreid, één van IJslands mooiste tafelbergen. Aan het begin van de avond komt u aan in het Mývatn gebied. U kunt alvast wat van de bezienswaardigheden gaan bekijken, donker wordt het toch bijna niet!. Bijvoorbeeld Námaskard, een gebied met hete pruttelende modderpoelen, gelegen aan de ringweg. Daar vlakbij kunt u een bad nemen in het Nature Bath in Mývatn, een mineraalrijk bad net als de Blue Lagoon.

Dag 5: bezoek Mývatn en omgeving
Rond Mývatn zijn twee mooie wandelingen te maken, waarbij u de meeste hoogtepunten zult zien. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel.

Dag 6: walvisexcursie (optioneel), waterval Godafoss en Akureyri (ca. 260 km)
U kunt er voor kiezen om eerst naar Húsavík te rijden, om daar een walvisexcursie te maken. U gaat dan verder naar de waterval Godafoss. Vervolgens bereikt u Akureyri, ook wel de hoofdstad van het noorden genoemd. In Akureyri treft u onder meer een aantal musea, leuke koffiecafeetjes en een mooie botanische tuin. Bovendien kunt u een kijkje nemen in de architectonisch interessante kerk met prachtige glas-in-lood ramen. Na een mooie rit overnacht u in de omgeving van Varmahlid of Saudarkrokur. Dit gebied, Skagafjördur, staat bekend om de IJslandse paarden. Het hostel ligt nog verder naar het westen.

Dag 7: Kjölur of Reykholtsdal (ca. 280 km)
Iets ten noorden van Varmahlid ligt Glaumbaer, waar u de dag kunt beginnen met een museumbezoek. Er is een kerkje en een turfboerderij, waar u een indruk krijgt hoe de IJslanders op het platteland leefden. Dan verlaat u de Skagafjördur en vervolgt u de ringweg naar het vissersplaatsje Blönduós. Daarna vervolgt u de ringweg en kunt u onderweg het dal van Reykholt bezoeken. Dit is een lieflijk dal met veel hete bronnen, waaronder IJslands grootste hete bron, de Deildartunguhver, met 200 liter kokend water per seconde. Reykholt is tevens de voormalige woonplaats van de middeleeuwse dichter en politicus Snorri Sturluson. Zijn 13de eeuwse boerderij in Reykholt had hij voorzien van een buitenbad met een constante temperatuur van 38C. Deze eeuwenoude hot pot is nog steeds te bewonderen. Even ten oosten van Reykholt ligt de sierlijke waterval Hraunfossar, die van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Zeker de moeite om te bezoeken.

Met een 4WD huurauto kunt u (alleen in juli en augustus) over de route Kjölur naar het zuiden rijden. Ongeveer 25 km voorbij Varmahlid begint deze hooglandroute dwars door het kale binnenland, langs grote gletsjers. U rijdt er niet snel, dus start op tijd. U komt dan niet in het Reykholtsdal. Indien u op dag 2 niet naar het Nationaal Park Thingvellir bent gegaan, kunt u ervoor kiezen om voordat u naar Reykjavík rijdt nog een bezoek te brengen aan Thingvellir. Uiteindelijk bereikt u in de avond Reykjavík, hier heeft u ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt en voor de liefhebber kan er gestapt worden tot in de vroege uurtjes.

Dag 8: vlucht naar Nederland (ca. 60 km)
U neemt afscheid van Reykjavík en IJsland. Vroeg in de ochtend rijdt u met uw auto naar Keflavík. U levert de auto in op het vliegveld en neemt de terugvlucht naar Nederland.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime

Bestemming

IJsland, ongeveer drie keer zo groot als Nederland, is een waar paradijs voor natuurliefhebbers. Het gunt de bezoekers niet alleen een kijkje in de keuken van de wordingsgeschiedenis van de aarde, maar is tevens één van de laatste stukjes onbedorven wildernis van Europa. Tijdens een reis over IJsland ziet u warme bronnen, kokende modderpoelen en pruttelende zwavelbronnen die een opmerkelijk contrast vormen met ijskoude gletsjerrivieren en watervallen. Op IJsland, slechts drie uur vliegen van Nederland vindt u uitgestrekte lavawoestijnen, kleine oases vol bloemen, stranden van zwart zand en steile klifkusten met duizenden papegaaiduikers en andere zeevogels. Bovendien is IJsland dé bestemming voor iedereen die van rust en ruimte houdt.

Vervoer

Vanuit Nederland vliegt u met Icelandair naar Keflavík, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Koffie, thee en frisdrank zijn gratis tijdens de vlucht.U kunt een maaltijd en alcoholische dranken aan boord kopen. Op het vliegveld staat uw huurauto al voor u klaar. Aan het eind van de reis (dag 8) levert u uw auto weer in op Keflavík, waarna u terugvliegt naar Nederland.

Accommodatie

U verblijft in een combinatie van guesthouses, boerderijen en hotels in kamers met eigen faciliteiten (douche/toilet). In alle kamers zijn handdoeken aanwezig. Houdt u er rekening mee dat niet in elke accommodatie een lift aanwezig is.
U ontvangt van ons  een accommodatielijst. Indien u bij uw overnachtingadres later denkt aan te komen dan 19.00 uur, belt u dan even om dat door te geven, zodat men de kamer niet weggeeft aan andere reizigers.

Wij proberen u zoveel mogelijk op de meest gunstige plekken in mooie gebieden te laten overnachten. Echter in populaire regio’s (bijvoorbeeld aan de zuidkust) is de vraag naar accommodatie groter dan het aanbod. Hierdoor bevindt uw onderkomen zich soms wat verder van bepaalde bezienswaardigheden af. In het dunbevolkte IJsland zijn de accommodaties bovendien niet altijd even mooi verspreid, waardoor u de ene dag meer zult rijden dan de andere dag.

Maaltijden

Bij de overnachtingen in guesthouses, boerderijen en hotels is het ontbijt inbegrepen, u dient zelf voor de overige maaltijden te zorgen. Hiervoor zijn bij bijna alle accommodaties en ook onderweg diverse mogelijkheden. Mochten er in de omgeving geen restaurants zijn dan is het handig om te weten dat er bij veel benzinestations in IJsland vaak een simpele maaltijd te verkrijgen is. Voor een diner betaalt u ca. € 40 p.p. (zonder drank) en voor een lunch ca. € 20 (b.v. soep en brood)

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis

Prijs per persoon (o.b.v. 2 pers.)

 • guesthouses, hotels en boerderijen met eigen douche en toilet: vanaf € 1.565,-
(NB. In juli en augustus is het hoogseizoen en gelden er hogere prijzen)
 

Inbegrepen

 • vlucht Amsterdam-Keflavík v.v. in de voordeligste vluchtklasse, luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
 • overnachtingen in guesthouses, hotels en boerderijen op basis van logies en ontbijt in 2-pers.kamers.
 • 7 etmalen autohuur (Hyundai i20 of gelijkwaardig) incl. onbeperkt aantal kilometers, CDW, TP en belasting
 • uitgebreid informatiepakket met een goede wegenkaart (één per auto)

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden (lunches en diners)
 • brandstof auto
 • milieubelasting à ISK 650 (ca. € 5,-) per huurperiode
 • airport surcharge van ISK 5.400 (ca. € 45,-) voor het ophalen van de auto op luchthaven Keflavík
 • toeslag hogere vluchtklasse indien de voordeligste vluchtklasse niet meer beschikbaar is (vanaf € 25 p.p.)
 • cascoverzekering 
 • reis- en annuleringsverzekering
 • eventuele brandstoftoeslag van de luchtvaartmaatschappij
 • bemiddelingskosten (€ 37,50 per boeking)
 • bijdrage Calamiteitenfonds Reizen (€ 2,50 per boeking)

Bijzonderheden

Het programma is onder voorbehoud van tussentijdse (prijs)wijzigingen.

4-wheeldrive
Van eind juni tot begin september kunt u met een 4-wheel drive dwars door IJsland rijden. De prijzen o.b.v. autohuur categorie F: Suzuki Jimny 4WD (of gelijkwaardig) zijn op aanvraag.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis