IJsland per 4WD

Deze reis is een soort IJsland voor gevorderden, want de route gaat niet alleen naar de vele bekende hoogtepunten, maar ook juist buiten de gebaande paden.

Boek reis

IJsland per 4WD

Deze reis is een soort IJsland voor gevorderden, want de route gaat niet alleen naar de vele bekende hoogtepunten, maar ook juist buiten de gebaande paden. Met een jeep heeft u meer mogelijkheden in bijvoorbeeld de Westfjorden en bij Mývatn. Om dwars door het verlaten binnenland over de Sprengisandur te rijden is een 4WD zelfs noodzakelijk. Onderweg steekt u enkele rivieren door en op weg naar de kleurrijke bergen van Landmannalaugar nog een paar. Al met al dus een zeer complete en avontuurlijke reis.

Vanaf het schiereiland Snaefellsnes steekt u de Breidafjördur over naar de Westfjorden. U heeft enkele dagen de tijd in het verlaten en ruige fjordengebied, dat ook bekend staat om de vogelrijkdom. Bij Mývatn kunt u het vulkanisme bewonderen. De pruttelende modderpoelen en borrelende zwavelbronnen geven een magisch schouwspel. Zeer spectaculair is de Sprengisandur route met verschillende rivierdoorsteken. U rijdt tussen de gletsjers door naar Landmannalaugar, waar u kunt wandelen in het gekleurde rhyolietgebergte. Over de weinig gereden jeeptrack via Eldgjá gaat u naar het nationaal park Skaftafell, met onder meer de met basalt omlijste waterval Svartifoss. Een ander spektakel is het ijsbergenmeer, waar de ijsschotsen rustig ronddobberen. U kunt er zelfs met een bootje tussendoor varen. De ijsbergen lijken dan alleen nog maar groter.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
IJsland 4WD - VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime

Dagprogramma

Dag 1 vlucht naar Keflavík; naar Reykjavík 
Dag 2 Rit naar het schiereiland Snaefellsnes
Dag 3 Snaefellsnes 
Dag 4 ferry over de Breidafjördur naar Westfjorden
Dag 5 vogelrots Látrabjarg 
Dag 6 Dynjandi waterval, Ísafjördur 
Dag 7 Isafjördur 
Dag 8 richting Saelingsdalur 
Dag 9 Skagafjördur en Trollaskagi 
Dag 10 Akureyri en Mývatn 
Dag 11 Mývatn 
Dag 12 Sprengisandur 
Dag 13 Landmannalaugar en Eldgjá 
Dag 14 Skaftafell en ijsbergenmeer 
Dag 15 naar Reykjavík 
Dag 16 terugvlucht 

Dag 1: Vlucht naar IJsland met Icelandair en (optioneel) Blue Lagoon (ca. 60 km) 
Vanaf Schiphol vliegt u naar Keflavík met Icelandair, de internationale luchthaven in het zuidwesten van IJsland. Uw huurauto staat klaar op het vliegveld en na de nodige formaliteiten kunt u op weg naar de dichtbij gelegen Blue Lagoon, voor een bad in het blauwwitte water. Het water heeft een temperatuur van rond de 37°C, bevat veel zouten en heeft ook een genezende werking. Een bijzonder alternatief voor een bezoek aan de Blue Lagoon is een rondrit over het schiereiland Reykjanes. Op dit schiereiland ligt schitterende en relatief onbekende natuur. Vervolgens rijdt u naar de hoofdstad Reykjavík, waar u overnacht. Indien u een late aankomst heeft op IJsland kunt u ook in de omgeving van Keflavík verblijven (o.v.b. van beschikbaarheid).

Dag 2: Rit naar het schiereiland Snaefellsnes (ca. 150 km) 

Uw eerste dagrit voert naar het hete bronnengebied Reykholt. Met uw 4WD rijdt u via de binnenlandroute Kaldidalur naar het Reykholtsdal. U komt dan langs Thingvellir. Hier ziet u de breuklijn tussen de twee continenten. Een mooie plek voor een wandeling. In het Reykholtsdal kunt u even ten oosten van Reykholt de sierlijke watervallen Hraunfossar en Barnafoss bewonderen. Vooral de Hraunfossar is een heel speciale waterval omdat het water van onder een lavaveld tevoorschijn komt. Eventueel kunt u verder het dal inrijden tot Husafell, waar een zwembad is en waar u koffie kunt drinken of lunchen. Hier begint de excursie naar de ijstunnel onder de gletsjer Langjökull. Bezoekt u ook de Deildartunguhver, IJslands grootste hete bron, met 200 liter kokend water per seconde. Ontdek samen hoe de grond borrelt en spuit! We stappen even in de voetsporen van de Vikingen en verdiepen ons in de oude legendes en saga ’s van de dichter Snorri  Sturluson. Het historische Reykholt is de voormalige woonplaats van deze middeleeuwse dichter. Zijn 13de eeuwse boerderij in Reykholt had hij voorzien van een buitenbad met een constante temperatuur van 38 graden. Deze eeuwenoude hot pot is nog steeds te bewonderen. U rijdt verder naar het schiereiland Snæfellsnes, waar u overnacht. 

Dag 3: Schiereiland Snaefellsnes
Vandaag heeft u alle tijd om rustig te genieten van dit  prachtige stukje west IJsland. Er is voldoende tijd om een flinke wandeling te maken, vogels te spotten of te fotograferen. Vanuit Stykkishólmur is het mogelijk een mooie natuur- en vogelboottocht te maken. In de IJslandse wateren zwemmen veel walvissen en zeehonden. Voor de lunch of een kop koffie raden wij u aan om een bezoek te brengen aan Hotel Budir, gelegen aan de zuidkust. Voordat u morgen begint aan de route in de Westfjorden is het verstandig om ervoor te zorgen dat u de auto voltankt en wat eten en drinken inkoopt. De komende dagen zult u weinig tot geen benzinestations en winkels tegen komen! Op de wegenkaart staan enkele benzinestations aangegeven, maar het kan zijn dat ze gesloten zijn of dat er geen benzine is. Alternatieven liggen dan ver weg. Houd hier rekening mee!

Dag 4: Ferry over de Breidafjördur (ca. 100 km) 
In de ochtend (in het laagseizoen pas in de middag) vertrekt uw veerboot, vanuit Stykkishólmur over de Breidafjördur naar Brjánslaekur. Een hele mooie tocht, waarbij u langs kleine eilandjes vaart. U komt aan in de Westfjorden, een uitgesproken fjordenlandschap met brede U-vormige fjorden die soms diep landinwaarts gaan. Er zijn weinig vlakke stukken land en de bergen rijzen op de meeste plekken steil op uit zee. Vanuit Brjánslaekur rijdt u via weg # 62 en vervolgens via weg # 612 naar Breidavik. Deze weg naar Breidavik (# 612) is niet geasfalteerd en past dus goed in het karakter van deze reis.

Dag 5: Vogelrots Látrabjarg 
Het grootste vogelspektakel van IJsland bevindt zich hier in het uiterste westen van IJsland, de gigantische vogelrots Látrabjarg. Hier nestelen in het vogelseizoen duizenden vogels waaronder papegaaiduikers, Jan van Genten, aalscholvers en alken. Al met al een spectaculair landschap waar u met name rust zult vinden en maar weinig bevolking of andere reizigers tegenkomt. U kunt dan vandaag ook de hele dag in alle rust genieten van deze omgeving want de overnachting is in dezelfde accommodatie als gisteren.    

Dag 6: Rit door de Westfjorden langs de Dynjandi waterval naar Ísafjördur (ca. 275 km) 
Een lange rijdag voor vandaag op weg naar het noorden. Onderweg ziet u hoge kale bergen, mooie watervallen, misschien een eenzame poolvos, vervallen haringfabrieken en oude kerkjes. Her en der vindt u kleine verwarmde zwembaden langs de route; een heerlijke duik zal uw rijdag optimaal maken. Kijk goed op uw wegenkaart naar deze kleine zwembadjes, er staat in principe geen bordje aan de weg en soms zijn ze moeilijk te zien vanuit de auto. Een bezoek aan de trapsgewijs uitwaaierende Dynjandi waterval (via een slechte weg, # 63 en 60 houdt rekening met de reistijd) mag niet overgeslagen worden en, als u voldoende tijd overhoudt, is een bezoek aan het museum Ósvör, iets voor Bolungarvik, zeker op zijn plaats. U overnacht in de omgeving van Isafjördur of Sudureyri.

Dag 7: Isafjördur en (optioneel) excursie naar Vigur 
Ísafjördur is de belangrijkste handels- en vissersplaats van de Vestfirdir, zoals de IJslanders de Westfjorden zelf noemen. Van hieruit kunt u een leuke boottocht maken naar onder andere het kleine eilandje Vigur. Hier vindt men de enige windmolen van IJsland, het kleinste postkantoor met eigen poststempel en een gezellige lunchroom. Een bezoek aan het volks- en visserijmuseum in Ísafjördur is eveneens zeer de moeite waard.

Dag 8: Verlaten IJsland (ca. 290 km) 
De route langs de immense kustlijn van de Westfjorden neemt aardig wat tijd in beslag. Zorg ervoor dat u voldoende benzine, wat eten en drinken heeft voor onderweg. Houd uw ogen open voor de zeevogels. U waant zich nog steeds in niemandsland. U overnacht in het Saelingsdal. 
    
Dag 9: Skagafjördur en naar Siglufjördur (ca. 290 km) 
U laat de indrukwekkende fjorden achter zich en zult zien dat in deze streek van IJsland de bevolking weer toeneemt. Onderweg ziet u diepe valleien met grasland en boerderijen en rijdt u door het gebied Skagafjördur, bekend om zijn vele IJslandse paarden. Bij Hvammstangi kunt u van de ringweg af naar het schiereiland Vatsnes (via weg # 711) op zoek naar zeehonden en het prehistorisch monster Hvitserkur, dat eigenlijk een basaltrots is. Bij Varmahlíd kunt u de museumboerderij van Glaumbaer bezichtigen. Varmahlid is ook het gebied waar de IJslandse paarden worden gefokt. Vanuit hier gaat u het schiereiland Trollaskagi op richting Siglufjördur. Onderweg moet u zeker een duik nemen in het zwembad van Hofsos. Vanuit dit bad heeft u een spectaculair uitzicht over het fjord. Siglufjörður is een dorp wat ontstaan is uit de haringvisserij. In de begin van de 20ste eeuw was dit de belangrijkste vissersplaats voor de haringvisserij. Het dorpje groeide snel naar ruim 3000 inwoners. Toen de haringscholen voor de kust van IJsland verdwenen raakte Siglufjörður snel in verval. In het museum wordt de opkomst, hoogtij en het verval weergegeven. Hier is uw overnachting.

Dag 10: Godafoss waterval, Akureyri en Mývatn (ca. 170 km) 
Er zijn vandaag meerdere mogelijkheden. U kunt zelf de dag inplannen naar uw eigen wens. Het noordelijk deel van het schiereiland Tröllaskagi bestaat uit een grillig bergmassief. De vissersplaatsen lagen van oudsher zeer geïsoleerd en waren vroeger alleen over zee bereikbaar. In de loop van de tijd zijn steeds meer wegen aangelegd en de dorpen zodoende over land ontsloten. Er kunnen mooie wandelingen gemaakt worden in het berggebied. Vanuit Dalvik kunt u optioneel een walvistocht gaan maken.
In Akureyri treft u onder meer een aantal musea, een mooie botanische tuin en een heerlijk zwembad. Vergeet ook niet de hooggelegen, avant-gardistische kerk met bijzondere glas-in-loodramen te bezoeken. Op weg naar Mývatn komt u langs de mooie Godafoss waterval.
Vervolgens is het een goed idee om eerst via de noordkust naar Husavík te rijden. Vanuit de haven kunnen er diverse excursies worden gemaakt, bijvoorbeeld een walvisexcursie. Op het schiereiland Tjörnes is de mogelijkheid om papegaaiduikers te bekijken, die hier voorkomen. Uw overnachting zal in de (ruime) omgeving van Mývatn zijn.

Dag 11: Vulkanisme bij Mývatn 
Rond Mývatn zijn er mooie wandelingen te maken, waarbij u de meeste hoogtepunten zult zien. Een halve dagtocht is bijvoorbeeld de wandeling door het lava-labyrinth Dimmuborgir, naar de Hverfjall (een explosiekrater) en de Grotagjá (een grot met warm water). Een andere halve dagtocht is een bezoek aan het gebied rond de Krafla. Dit is een vulkanisch gebied, met lava en kraters, dat onder andere in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw nog actief was. Overal komt er stoom uit de grond en ruikt het naar zwavel. Als u wilt ontspannen raden we het Nature Bath aan. Dit is een mineraalrijk bad, net als de Blue Lagoon, gelegen in Jardbardshólar, vlakbij het pruttelende Námaskard. Eventueel kunt u deze dag ook gebruiken om naar de Askja in het binnenland te rijden.

Dag 12: Hooglandroute Sprengisandur met Aldeyarfoss (ca. 275 km) 
Dit wordt een lange en fantastische rijdag. U rijdt van noord naar zuid IJsland, via de, volgens velen, mooiste en tevens langste binnenlandroute Sprengisandur. Voordat u begint aan de route is het verstandig om ervoor te zorgen dat u de auto voltankt en wat eten en drinken inkoopt. U komt namelijk onderweg geen benzinestations en winkels tegen! In het noordelijk deel van de route stopt u natuurlijk bij de Aldeyarfoss, een woeste waterval, omgeven met mooie basaltzuilen. Vervolgens is het de gigantische uitgestrektheid die veel indruk maakt. Het laatste deel van de route gaat tussen de gletsjers Hofsjökull en Vatnajökull door. Hier moet u een paar rivieren doorsteken. Doe dit uiterst voorzichtig, want uw huurauto is niet verzekerd bij rivierdoorsteken als u geen Auto Casco Verzekering heeft afgesloten. U overnacht aan het einde van de route. Er zijn niet veel overnachtingsmogelijkheden hier, waardoor er de mogelijkheid bestaat dat u morgen wat kilometers extra moet rijden.

Dag 13: Landmannalaugar en Eldgjá (ca. 160 km) 
Het bijzondere berggebied van Landmannalaugar kent iedereen van foto’s. Het is dan ook een zeer bijzonder (wandel)gebied met prachtig gekleurde rhyolietbergen. Vergeet niet om een bad te nemen in de warme beek van Landmannalaugar! Vervolgens rijdt u via de spectaculaire vuurkloof Eldgjá, met prachtige waterval, weer naar de ringweg. Erg belangrijk is dat u, voordat u deze route gaat rijden, bij de accommodatie vraagt naar de waterstand van de rivier op dat moment. Dit in verband met uw eigen veiligheid bij het doorsteken van deze rivier. Een klein eindje naar het oosten ligt het dorp Kirkjubaejarklaustur. Bij Kirkjubaejarklaustur zijn een paar wandelingen uitgezet, met een fantastisch uitzicht op de vlakte en de ijskap Vatnajökull. Hier zult u overnachten of iets meer richting Skaftafell.

Dag 14: Jökulsárlón en Nationaal Park Skaftafell (ca. 200 km) 
Vandaag is er tijd om de omgeving van Kirkjubaejarklaustur te bekijken. Natuurlijk rijdt u ook naar het beroemde gletsjermeer Jökulsárlón, waarin tal van ijsbergen in de meest wonderlijke vormen ronddrijven. U kunt hier een excursie op het water maken of een eind langs het meer lopen. Ook kunt u als u tijd heeft een excursie maken naar het eilandje Ingólfshöfdi, dat het exclusieve domein is van papegaaiduikers en andere zeevogels. Veel mensen vinden de excursie (van juni tot begin augustus) naar Ingólfshöfdi de leukste excursie van IJsland! U bent in het gebied gekomen waar overal de invloed van de gigantische gletsjer Vatnajökull te bespeuren is. Als u voldoende tijd hebt, kunt u nog een wandeling maken in Nationaal Park Skaftafell. Dit is een ideaal, bloemrijk gebied met veel gemarkeerde paden (wandelingen van 1 tot 8 uur). U kunt o.a. naar de waterval Svartifoss lopen, de oude boerderij Sel met grasdak of verder omhoog. Er is een mooi uitzicht op de gletsjertongen en op de spoelzandvlaktes aan de zuidkust. Tot slot rijdt u over de ringweg weer naar de accommodatie in de omgeving van Kirkjubaejarklaustur/Skafatafell.

Dag 15: Zuidkust van IJsland, Geysir en Gullfoss en Reykjavik (ca. 360 km)
De laatste etappe naar Reykjavík zal niet spectaculair zijn qua rijden met een 4WD auto, maar er zijn zeker een aantal bezienswaardigheden die u niet mag missen. Vóór Vík rijdt u over een spoelzandvlakte, gevormd door de Katla, een vulkaan die schuil gaat onder de Mýrdalsjökull ijskap. Deze is verbonden met de Eyjafjallajökull, die in 2010 bekend is geworden door de grote vulkaanuitbarsting. In de omgeving van Vík liggen een aantal vogelrotsen, waarbij u Dyrhólaey zeker niet mag overslaan. Tot begin augustus nestelen hier papegaaiduikers(van mei tot circa 20 juni is het gebied afgesloten i.v.m. het broedseizoen). Vervolgens bezoekt u de hoge waterval Skógafoss, als u naar boven loopt is het aan te raden even door te lopen het binnenland in, waar u nog meer watervallen zult zien en minder bezoekers. De Seljalandsfoss ligt vlak naast de ringweg en hier kunt u achter langs lopen. Vervolgens gaat u naar de bekendste bezienswaardigheden van IJsland, het Geysir gebied en de Gullfoss waterval. U verlaat de ringweg en gaat hier weer een stukje het binnenland in. Tijdens de rit er naar toe kunt u bij helder weer kunt u onderweg de beroemde vulkaan Hekla zien. Deze kwam voor het laatst tot uitbarsting in 2000. Dan rijdt u door naar IJslands beroemdste waterval Gullfoss en  10 km verder ligt Geysir. Het bekende hete bronnen gebied Geysir met de geiser Strokkur. 
Uiteindelijk bereikt u Reykjavík.In de avond heeft u ruime keuze uit de vele restaurants die Reykjavík telt.

Dag 16: Vlucht naar Nederland met Icelandair (ca. 60km)
U neemt afscheid van Reykjavík en IJsland. Vroeg in de ochtend rijdt u met uw auto naar Keflavík. U levert de auto in op het vliegveld en neemt de terugvlucht naar Nederland met Icelandair.
 

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
IJsland 4WD - VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime
IJsland Terug naar de basis VvAA QualityTime

Prijs per persoon


Hoogseizoen (1-7-2018 t/m 18-8-2018)

Kamertype

Autocategorie

Prijs per persoon

2-pk met gedeelde faciliteiten

Cat. P Dacia Duster 4WD of vergelijkbaar (handgeschakeld)

€ 3.590,-

2-pk met gedeelde faciliteiten 

Cat. G Toyota Hilux double cab 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 3.925,-

2-pk met gedeelde faciliteiten

Cat. K Toyota Landcruiser 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 4.295,-

2-pk met douche en toilet

Cat. P Dacia Duster 4WD of vergelijkbaar (handgeschakeld)

€ 4.280,-

2-pk met douche en toilet

Cat. G Toyota Hilux double cab 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 4.620,-

2-pk met douche en toilet

Cat. K Toyota Landcruiser 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 4.995,-

 

Laagseizoen (19-8-2018 t/m 31-8-2018)

Kamertype

Autocategorie

Prijs per persoon

2-pk met gedeelde faciliteiten

Cat. P Dacia Duster 4WD of vergelijkbaar (handgeschakeld)

€ 3.095,-

2-pk met gedeelde faciliteiten

Cat. G Toyota Hilux double cab 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 3.340,-

2-pk met gedeelde faciliteiten

Cat. K Toyota Landcruiser 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 3.565,-

2-pk met douche en toilet

Cat. P Dacia Duster 4WD of vergelijkbaar (handgeschakeld)

€ 3.810,-

2-pk met douche en toilet

Cat. G Toyota Hilux double cab 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 4.020,-

2-pk met douche en toilet

Cat. K Toyota Landcruiser 4WD of vergelijkbaar (automaat)

€ 4.255,-

 

Inbegrepen

 • vlucht Amsterdam-Keflavík v.v. in de voordeligste vluchtklasse inclusief € 120 luchthavenbelasting en brandstoftoeslag
 • overnachtingen in guesthouses,  boerderijen en hotels  op basis van logies en ontbijt in 2-pers.kamers (met of zonder douche en toilet)
 • 15 etmalen autohuur incl. onbeperkt aantal kilometers, CDW, TP en belasting
 • overtocht veerboot voor auto en 2 personen
 • uitgebreid informatiepakket met een goede wegenkaart

Niet inbegrepen

 • overige maaltijden (lunches en diners)
 • brandstof auto
 • milieubelasting à ISK 650 (ca. € 5,-) per huurperiode
 • airport surcharge van ISK 5.400 (ca. € 45,-) voor het ophalen van de auto op luchthaven Keflavík
 • toeslag hogere vluchtklasse indien de voordeligste vluchtklasse niet meer beschikbaar is vanaf € 25 p.p.
 • reserveringskosten € 37,50 per boeking
 • reis-, annulerings- en cascoverzekering
 • eventuele brandstoftoeslag van de luchtvaartmaatschappij
 • bijdrage Calamiteitenfonds Reizen € 2,50 per boeking

Optionele excursies

De volgende excursies passen prima in uw reisprogramma en zijn optioneel bij te boeken:

 • Avondtour Bike & Bath bij Mývatn € 120,-
 • Gletsjerwandeling vanaf Skaftafell € 95,-
 • Mývatn Nature Bath € 45,-
 • Walvisexcursie vanaf Dalvik € 90,-
 • Boottocht over de Breidafjördur  € 75,-
 • Blue Lagoon (op aanvraag)

Cat. G Toyota Hilux double cab 4WD of vergelijkbaar (handgeschakeld)

Cat. G Toyota Hilux double cab 4WD of vergelijkbaar (handgeschakeld)

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis