De Chinese zijderoute

Volg het voetspoor van Marco Polo langs de Zijderoute. U reist langs oude karavaansteden, oases en door de onmetelijk grote Gobi woestijn.
Boek reis

De Chinese zijderoute

Een reis per comfortabele trein langs de hoogtepunten van de Chinese Zijderoute. U reist langs oude karavaansteden, oases en door de onmetelijk grote Gobi woestijn. Boeddhistische grotkunst, imposante forten, en mooie moskeeën; er is veel te bewonderen langs deze oude handelsroute.

Volg het voetspoor van Marco Polo langs de Zijderoute. Turpan is een oasestad met oriëntaalse sfeer. Vlakbij bezoekt u de ruïnes van machtige citadels en het ingenieuze karez irrigatiesysteem. Bij Dunhuang kunt u de zingende zandduinen en de boeddhistische grotkunst van Mogao bewonderen. De trein brengt u naar Jiayuguan, ooit het eindpunt van de Chinese Muur. Het prachtige Jiayuguan Fort is uw bezoek meer dan waard en het kleurrijke Danxia platform is een hoogtepunt. Uw reis eindigt in Xi’an, in de bloeitijd van de Zijderoute keizerlijke hoofdstad van China, en beroemd om het Terracotta Leger.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Chinese Zijderoute - VvAA QualityTime
Chinese Zijderoute - VvAA QualityTime

Dag tot dag 

Dag 1 Aankomst Turpan
Dag 2 Turpan
Dag 3 Turpan - Liuyuan
Dag 4 Liuyuan - Dunhuang
Dag 5 Dunhuang
Dag 6 Dunhuang - Jiayuguan
Dag 7 Jiayuguan - Zhangye
Dag 8 Zhangye
Dag 9 Zhangye - Xining
Dag 10 Xining - Xi'an
Dag 11 Aankomst Xi'an

Reisbeschrijving


 


Da
g 1 Aankomst Turpan Na aankomst in Urumqi per vlucht wordt u opgewacht door de chauffeur en wordt u naar Turpan gebracht. Een rit van ongeveer 3 uur. Turpan was een halteplaats op de eeuwenoude Zijderoute. In de oase zochten handelaren hier bescherming tegen het extreme klimaat. Turpan is namelijk een van de laagst gelegen plaatsen ter wereld, het ligt meer dan 150 meter onder zeeniveau! Hierdoor zijn de zomers extreem warm en de winters bar koud. Ondanks dat het bijna nooit regent in Turpan, is de druivenoogst er altijd overvloedig. Al eeuwenlang wordt het smeltwater uit het gebergte in ondergrondse kanalen vervoerd. Vanuit waterputten, wel 60 meter diep, wordt het water omhoog gepompt. Overal in de omgeving ziet u lemen huizen met grote ventilatiegaten. Hier worden de druiven tot krenten gedroogd. Turpan is een gezellige stad, met een exotische sfeer. Wandelend door de stad is er van alles te zien: met druivenranken overdekte wandelpaden, binnenplaatsen waar druiven gedroogd worden, op de markt bieden vrouwen met kleurrijke hoofddoeken allerlei waar aan.

Dag 2 Turpan
Vandaag staat een prachtige dagexcursie op het programma. Na het ontbijt haalt uw gids u op, samen gaat u op weg nar de Bezeklik Grotten. Onderweg passeert u eerst de Vlammende Bergen. Hoog zomer, als het heel warm is en de zon laag aan de hemel staat, lijkt het wel of de bergen in vuur staan. De Bezeklik Grotten bevatten de overblijfselen van 83 boeddhistische grottempels die wel 1400 jaar oud zijn. Het merendeel van de fresco’s is vernietigd en wat nog in goede staat verkeerde is uitgehakt en naar musea in Delhi overgebracht. In vijf grotten zijn nog fresco’s te zien, die nog in redelijke staat verkeren. Daarna verkent u een van verloren steden van de Zijderoute, Gaochang. De stad bestaat uit een binnenstad, een buitenstad en een koninklijk gedeelte. Een aangestampte wal van aarde ligt om de stad heen. Wandelend over het terrein zijn de muren van de huizen en de tempel nog goed zichtbaar. Zo’n 700 jaar geleden woonden hier zo’n 30.000 mensen. De overledenen van Gaochang werden in de Astana graftombes begraven. De graftombes zijn herkenbaar aan grijze hoopjes aarde waar schuine toegangstrappen naar de tombes lopen. In de tombes liggen zo’n 500 mummies. Zij werden hier eeuwen geleden met hun bezittingen begraven. Prachtige grafobjecten en boeken zijn nu in Londen te bewonderen. Er zijn slechts drie graftombes voor het publiek toegankelijk: dat van een generaal, zijn familieleden en van een man en een vrouw. Van Jiaohe, ooit een welvarende citadel, resteert vandaag de dag niet vel meer dan ruïnes. U wandelt Jiaohe binnen door de Zuidpoort. U staat dan meteen op de oude hoofdstraat met aan weerszijden huizen, winkels en werkplaatsen. Wandelt u verder dan komt u bij de overblijfselen van een oude Boeddhistisch klooster. Ook vindt u er overblijfselen van pagodes en een begraafplaats. Net buiten Turpan bezoekt u het Karez Museum. Hier ervaart u hoe ingenieus het ondergrondse irrigatiesysteem is. (ontbijt)

Dag 3 Turpan – Liuyuan
U heeft een vrije dag om Turpan op eigen gelegenheid te verkennen. Vroeg in de avond komt uw chauffeur u ophalen om u naar het station te brengen. Hier stapt u op de nachttrein naar Liuyuan waar u vroeg in de ochtend aankomt. Wij reserveren voor u een bed in een soft sleeper compartiment voor u. (ontbijt)

Dag 4 Liuyuan – Dunhuang
Vroeg in de ochtend komt u, waarschijnlijk nog voor zonsopkomst, aan op het station van Liuyuan. In het plaatsje Liuyuan blijft u niet. Samen met uw chauffeur die u op het station al op staat te wachten, gaat u op weg naar Dunhuang. De rit van bijna drie uur voert u door de Gobi woestijn. Hier vindt u geen eindeloze zandvlakten maar vooral stenen afgewisseld met pollen gras. Een gedeelte van de Gobi woestijn wordt ook wel de zwarte woestijn genoemd, hoe ver je kan kijken alleen maar zwarte kiezel stenen. Hoewel de weg niet al te best is, is het een prachtige rit. Zeker in het vroege daglicht. Hoe leeg het landschap is, toch wonen er al duizenden jaren mensen in deze regio. Na aankomst in Dunhuang heeft u de rest van de dag ter vrije besteding. Dunhuang is een kleine oasestad in de Gobiwoestijn.  Ook Dunhuang was ooit een belangrijke halteplaats op de Zijderoute. Wat meteen opvalt is hoe Chinees het straatbeeld eruit ziet. In de zomer worden hier de straten drie keer per dag nat gesproeid. Zo blijft het koeler, maar vooral minder stoffig! Een echte aanrader is om in de avond een bezoekje aan de night market te brengen. Hier kunt u kiezen uit tientallen restaurantjes, die hun overheerlijke gerechten serveren aan kleine wiebelige tafeltjes.

Dag 5 Dunhuang
Vandaag verkent u op eigen gelegenheid Dunhuang. Onbetwist hoogtepunt van Dunhuang zijn de Mogao Grotten. De grotten, ook wel de Duizend Boeddha Grotten genaamd, liggen 25 kilometer buiten het centrum van Dunhuang. De prachtige Boeddhistische manuscripten en schilderingen dateren uit de vierde eeuw na Christus. Het zijn dan ook de oudste Boeddhistische heiligdommen in China! Twee keer per dag (in de ochtend en in de middag) kunt u zich aansluiten bij een internationaal gezelschap om de grotten samen met een gids te bekijken. De gids bepaalt welke grotten zij opent. U brengt vast een bezoekje aan de grot waar zich een 30 meter hoog uitgehouwen Boeddha beeld bevindt, erg indrukwekkend. Neem vooral een zaklamp mee, zodat u zelf de prachtige grotschilderingen kan belichten. Wat opvalt is dat er in de schilderingen veel goudkleur is gebruikt, maar slechts sporadisch blauw. De edelsteen lapis lazuli was de extreem dure grondstof voor blauwe verf. Breng vooral in de namiddag een bezoekje aan de fotogenieke zandduinen Mingsha Shan, net buiten Dunhuang. Ooit werd hier in een zandstorm een heel leger begraven. Volgens de overlevering zwerven hun geesten hier nog steeds rond en kan je hun stemmen nog steeds horen. Bij de zandduinen ligt het prachtige Meer van de Wassende Maan. In de kromming lag vroeger een tempeltje dat nu dienst doet als theehuis. In de namiddagzon is het een prachtige belevenis om een hoog zandduin te beklimmen. In het zachte zand gaat u voor elke twee stappen omhoog vast weer een naar beneden!. Eenmaal boven is de beloning groots, het prachtige uitzicht over de hoge zandduinen is onvergetelijk. Op sommige zandduinen kunt u met een soort sleetje naar beneden zoeven. U kunt natuurlijk ook zelf naar beneden lopen. Wie wil kan het gebied ook per kameel, quad of gemotoriseerde kite verkennen. (ontbijt)

Dag 6 Dunhuang – Jiayuguan

Vandaag begint de dag vroeg. Na een vroeg ontbijt gaat u samen met uw chauffeur op weg naar Liuyuan. Hier stapt u halverwege de ochtend op de trein naar Jiayuguan. Het eerste gedeelte van het traject gaat weer door de woestijn. Langzaam komt er echter wat meer begroeiing, landbouw en dorpen. Vlak voordat u Jiayuguan binnenrijdt rijdt u langs een oud stuk van de Muur en het prachtige Jiayuguan Fort. Aan het begin van de middag rijdt u het station van Jiayuguan binnen. Samen met uw chauffeur gaat u naar uw hotel. De rest van de dag heeft u geheel ter vrije besteding. Misschien gaat u wel naar het prachtige Jiayuguan Fort, hèt hoogtepunt van Jiayuguan. Hier bij het fort eindigt de 3000 km. lange Chinese Muur. Het is dan ook de meest westelijk gelegen vesting van de Muur. Wandelend naar de toegangspoort valt op hoe hoog de muren zijn van het strategisch gelegen fort. Niet voor niets noemen Chinezen het ‘Onneembare Pas onder de Hemel’. Tussen twee bergketens bouwden de Chinezen hier bijna 650 jaar gelden deze imposante vesting. De Chinese Muur en het laatste fort moesten de barbaren, die rondtrokken door de woestijn en de bergen, buiten de deur te houden. Dwaal rond door het Fort en beklim vooral de tien meter hoge verdedigingsmuren. Het uitzicht over de, met sneeuw bedekte, Qilin bergen is wonderschoon. Indrukwekkend is de Westpoort, de Poort van de Verzoening. Als u hier doorheen loopt denk dan eens aan de Zijderoute handelaren die hier eeuwenlang door deze poort richting Centraal-Azie vertrokken. Hier hield ook voor hen de bescherming van de Chinese Muur op en waren ze op zichzelf aangewezen. Velen lieten hier in de poort afscheidsbrieven achter. Na de poort begint de woestijn, het grote niets. (ontbijt)

Dag 7 Jiayuguan – Zhangye
Na het ontbijt maakt u een excursie naar de Overhangende Muur. Hier is een stuk van de Chinese Muur gerestaureerd. Het is een klimmetje naar boven, maar dan heeft u ook een prachtig uitzicht over de groene oase en de bergen. Ook is goed te zien hoeveel industrie er in Jiayuguan ondertussen gevestigd is. Verderop in de woestijn liggen ruim 1700 jaar oude graftombes. Via een trap naar beneden, bereikt u een van de grafkamers. De muurschilderingen hier zijn prachtig bewaard gebleven. Aansluitend wordt u naar het treinstation gebracht waar u de hogesnelheidstrein naar Zhangye neemt. Bij aankomst in Zhangye wordt u opgewacht en naar uw hotel gebracht. (ontbijt)

Dag 8 Zhangye
Vandaag gaat u Zhangye en omgeving verkennen. De eerste stop is bij de grote Buddha tempel. Vervolgens bezoekt u het prachtige Danxia gebied. Dit gebied staat bekend om de gekleurde bergen. Het lijkt net of een reus met een kwast strepen over het landschap heeft getrokken. Deze strepen zijn het resultaat van verschillende lagen met mineralen die in de loop van miljoenen jaren zo gesleten zijn. (ontbijt)

Dag 9 Zhangye – Xining
De chauffeur brengt u naar het treinstation vanwaar u in 2 uur naar Xining reist. De rest van de dag is ter vrije besteding. Een bezoek aan de kleurrijke markt is een aanrader. (ontbijt)

Dag 10 Xining - Xi'an
De gids neemt u mee naar het fascinerende Ta’er klooster. Dit klooster is gebouwd op heilige grond, omdat hier de oprichter van de machtige Gelugpa sekte geboren is, namelijk Tsong Khapa. Het klooster behoort tot de 6 grote kloosters van deze sekte met een mooie pelgrimsroute rond het klooster. Begin van de avond komt uw chauffeur u weer ophalen en samen gaat u naar het treinstation. Hier stapt u op de nachttrein naar Xi’an. (ontbijt)

Dag 11 Aankomst Xi'an
Halverwege de ochtend rijdt uw trein het station van Xi’an binnen. Hier eindigt uw spectaculaire reis langs de Zijderoute. Xi’an is een prima uitvalsbasis om uw reis binnen China te verlengen. Wij adviseren u graag!
 

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis
Chinese Zijderoute - VvAA QualityTime
Chinese Zijderoute - VvAA QualityTime
Chinese Zijderoute - VvAA QualityTime

Prijs per persoon (bij 2 pers.)

vanaf € 1.995,- 

Reisdata

dagelijks tot en met 31 maart 2017

Inbegrepen

 • 10 overnachtingen in traditionele en 4* hotels inclusief ontbijt 
 • transfers en city-to-city vervoer per privé-auto met chauffeur
 • nachttreinen Kashgar - Turpan, Turfan - Dunhuang, Jiayuguan - Xi'an per softsleeper (gereserveerd bed in 1e klasse 4-persoonscoupé)
 • trein Dunhuang - Jiayuguan hard seat
 • genoemde excursies per privé-auto met chauffeur en Engelssprekende gids, inclusief entreegelden
 • lunch op dag 5

Niet inbegrepen

 • internationale vluchten
 • visum China
 • verlengingen
 • overige maaltijden
 • bijdrage Calamiteitenfonds Reizen € 2,50
 • bemiddelingskosten € 35,-

Bijzonderheden

Omdat onze ervaring is dat veel mensen al naar Xi’an zijn gereisd, zit in deze reis Xi’an niet in het programma. Vanzelfsprekend kan VvAA QualityTime uw reis op maat maken met een aansluitend bezoek aan Xi’an.

Contact met VvAA QualityTime

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op:

Boek reis